Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι φθηνές και ακριβές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου, βάσει αποτελεσμάτων χρήσης 2016

Οι φθηνές και ακριβές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου, βάσει αποτελεσμάτων χρήσης 2016
Μακράν φθηνότερη μετοχή η Έλαστρον, η οποία έχει βελτιώσει την αποτίμησή της τους τελευταίους μήνες στο ταμπλό του ΧΑ
Βελτιωμένη είναι η λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων του μεταλλουργικού κλάδου και η βελτίωση αυτή ήταν αρκετή για όσες δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε τραπεζικά δάνεια, προκειμένου να βγάλουν κέρδη.
Μάλιστα τα κέρδη αυτά λόγω διάλυσης των αποτιμήσεων τα χρόνια που πέρασαν, ήταν ικανά ώστε να δώσουν ελκυστικό p/e και να αναθερμάνουν έστω και λίγο το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.
Βάσει αποτελεσμάτων και αποτίμησης η Έλαστρον από τον κλάδο έχει προβάδισμα συγκρινόμενη με τις άλλες εταιρείες αφού υπερδιπλασίασε τα EBITDA τα οποία στη χρήση 2016 διαμορφώθηκαν στα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,6 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 65,3 εκατ. ευρώ (p/bv 0,28x) με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 39,7 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 24 εκατ. ευρώ επομένως ο δείκτης net debt/EBITDA είναι στις 3,2 φορές ενώ στην αποτίμηση των 18,6 εκατ. ευρώ παίζει με p/e 11,6 φορές.
Εξαιρετικά χαμηλό p/e 9,6 φορές έχει και η Αφοί Κορδέλλου ενώ διαπραγματεύεται και σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής θέσης η οποία είναι στα 19,3 εκατ. ευρώ (p/bv 0,3).
Με συνολικές υποχρεώσεις 39,3 εκατ. ευρώ έχει καθαρό δανεισμό 24,5 εκατ. ευρώ όσο σχεδόν και η Έλαστρον αλλά η τελευταία έχει καλύτερη λειτουργική κερδοφορία και υψηλότερη καθαρή θέση άρα και ελκυστικότερους δείκτες.
Η Nexans λόγω αύξησης κεφαλαίου έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 10 εκατ. ευρώ, χαμηλές υποχρεώσεις 13,6 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση στα 41,5 εκατ. ευρώ.
Έχει επομένως κεφάλαια να χρηματοδοτήσει νέες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την κερδοφορία.
Είχε καθαρά κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ αλλά στην αποτίμηση των 23,9 εκατ. ευρώ το p/e δεν είναι και τόσο ελκυστικό, αλλά είναι ο δείκτης p/bv.
Επιπλέον η μετοχή διαπραγματεύεται στην κατηγορία της χαμηλής διασποράς και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει δημόσια πρόταση.
Η Βιοκαρπέτ κατάφερε να διπλασιάσει τα EBITDA στα 5,2 εκατ. ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ αλλά παρέμεινε η τελική γραμμή ζημιογόνα αν και μειώθηκαν οι ζημιές στα 1,8 εκατ. ευρώ.
Εξαιρετικά χαμηλή η αποτίμηση των 7,3 εκατ. ευρώ έναντι της καθαρής θέσης (32,9 εκατ. ευρώ) αλλά ο καθαρός δανεισμός είναι στα 73,9 εκατ. ευρώ και οι τόκοι επιβαρύνουν τον ισολογισμός.
Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι σχεδόν τριπλάσιες από την καθαρή θέση.
Η Αλουμύλ από την άλλη είχε 15,4 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ EBTDA αλλά και αυτή είχε ζημιές 3,1 εκατ. ευρώ.
Στα 65 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση με την αποτίμηση μόλις στα 9 εκατ. ευρώ αλλά και στα 154,5 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός και στα 239 εκατ. ευρώ ο συνολικός.
Μοχλευμένη αρκετά η εταιρεία και χρειάζεται μεγαλύτερο EBITDA για να σταματήσουν οι ζημιές.
Η Χαλκόρ έχει επίσης μεγάλο καθαρό δανεισμό (322,5 εκατ. ευρώ) και συνολικές υποχρεώσεις 468,8 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση είναι μόλις στα 99,5 εκατ. ευρώ
Κατάφερε να βγάλει κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ αφού διπλασίασε τα EBITDA αλλά στην αποτίμηση των 62,5 εκατ. ευρώ δεν έχει χαμηλό p/e.
Η Cenergy επίσης είχε ζημιές 3,8 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις (684 εκατ. ευρώ) αρκετά υψηλότερες της καθαρής θέσης (206 εκατ. ευρώ) .
Τέλος οι εισηγμένες ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος και Τζιρακιάν διαπραγματεύονται στην κατηγορία της επιτήρησης επομένως δεν μπορούν να μπουν σε σύγκριση αν δεν αρθούν οι λόγοι.

Γιώργος Κατικάς
george.Katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης