Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι πελάτες της Μέσης Τάσης θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ; - Τα ΝΟΜΕ φέρνουν άνοδο των τιμολογίων ρεύματος

tags :
Οι πελάτες της Μέσης Τάσης θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ; - Τα ΝΟΜΕ φέρνουν άνοδο των τιμολογίων ρεύματος
Ο μεγάλος αντίπαλος των εναλλακτικών παρόχων ενεργείας είναι η ΔΕΗ η οποία είναι σε θέση να δίνει τιμολόγια ρεύματος στη μέση τάση και σε ενεργοβόρες μονάδες κάτω από τα 0,055 ευρώ ανά kwh ή 55 Mwh
Οι πελάτες της μέσης τάσης θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν στελέχη των εναλλακτικών παρόχων μετά τη τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ που έγινε την περασμένη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017.
Η αγορά  ρεύματος στα επίπεδα των 45,20 ευρώ όπως προέκυψε από τη δημοπρασία πρέπει να προστεθούν και άλλα 12 ευρώ ως λειτουργικό κόστος της εταιρείας με αποτέλεσμα η τελική τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 57 ευρώ ανά Mwh.
Ο μεγάλος αντίπαλος των εναλλακτικών παρόχων ενεργείας είναι η ΔΕΗ η οποία είναι σε θέση να δίνει τιμολόγια ρεύματος στη μέση τάση και σε ενεργοβόρες μονάδες κάτω από τα 0,055 ευρώ ανά kwh ή 55 Mwh.
O ιδιώτης πάροχος πλέον δεν μπορεί να ανταγωνισθεί τη ΔΕΗ η οποία δίνει φθηνότερο ρεύμα σε σχέση με τους ιδιώτες λόγω  και της έκπτωσης του 15% στην αξία του ρεύματος.
Το τιμολόγιο των πελατών της μέσης  τάσης είναι φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό καθώς οι καταναλώσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις καταναλώσεις που έχει μια κατοικία.
Ειδικότερα για τα τιμολόγια  Γ22 και για καταναλώσεις που φθάνουν σε ετήσια βάση τα GWH είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ τους επόμενους μήνες.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για να επιβιώσουν θα πρέπει να στραφούν σε πελάτες της χαμηλής τάσης τα γνωστά σε όλους οικιακά τιμολόγια τα οποία στην αγορά διαμορφώνονται πάνω από τα  0,720 ευρώ ανά kwh και φθάνουν μέχρι τα 0,082 ευρώ ανά kwh.
Οι προσφερόμενες τιμές δίνουν ακόμη περιθώρια κέρδους στους ιδιώτες καθώς πρόκειται για το πιο κερδοφόρο κομμάτι της αγοράς μετά την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Η αγορά της ενέργειας αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη τόσο γα τους  καταναλωτές όσο και τους ιδιώτες παρόχους καθώς  η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος διαμορφώθηκε στα 53,065 ευρώ ανά Mwh το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.
Στέλεχος της ενέργειας υποστηρίζει όταν η ΟΤΣ έχει φθάσει στα 53 ευρώ χωρίς να έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες θέτει το απλό ερώτημα τι θα συμβεί όταν πέσουν οι θερμοκρασίες και αυξηθεί η ζήτηση για ενέργεια.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΟΤΣ θα κινηθεί με ευκολία προς τα 60 ευρώ  ανά Mwh και μπορεί να τα ξεπεράσει και να ζήσουμε τιμέςτου περασμένου Ιανουαρίου που η τιμή έφθασε τα 75 ευρώ.
Η προοπτική αυτή είναι δυσμενής εξέλιξη για τους καταναλωτές αφού όλες οι εταιρείες θα ενεργοποιήσουν τη ρήτρα ΟΤΣ των συμβολαίων και θα μεταφέρουν το επιπλέον κόστος που θα προκύψει στους καταναλωτές.
Η ΔΕΗ πιθανόν να είναι ο μεγάλος χαμένος από την προοπτική μετακίνησης πελατών της μέσης τάσης από τους ιδιώτες παρόχους προς αυτή καθώς θα βγει εκτός στόχου για μείωση του μεριδίου αγοράς της.
Με βάση το Μνημόνιο θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 75% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί μετά την άρνηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να δώσει έγκριση για την  πώληση πελατών από τη ΔΕΗ, δεν αποκλείεται η διοίκηση της ΔΕΗ να υποχρεωθεί να μειώσει την έκπτωση του 15% που εφαρμόζει για τους συνεπείς πελάτες.
Πάντως μία διέξοδο για τον ισχυρό παίχτη της αγοράς είναι άνοδος των τιμολογίων της Μέσης Τάσης έτσι ώστε διατηρηθεί η ισορροπία της αγοράς.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης