Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εθνική: Προς συμφωνία για το ΛΕΠΕΤΕ (Επικουρικό) με «κούρεμα» συντάξεων 40%

Εθνική: Προς συμφωνία για το ΛΕΠΕΤΕ (Επικουρικό) με «κούρεμα» συντάξεων 40%
Φραγκιαδάκης: ««Η λύση για το ΛΕΠΕΤΕ δεν θα επηρεάσει το ΤΥΠΕΤ»
Στο τραπέζι του διαλόγου για την τύχη του Λογαριασμού Επικούρησης με τη διοίκηση της Εθνικής  οδηγούνται τα Σωματεία Εργαζομένων και Συνταξιούχων της Εθνικής μετά από πολύμηνη αντιπαράθεση.
Το «τελευταίο οχυρό» αντίδρασης στην πραγματοποίηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών που ήταν οι συνταξιούχοι-δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ έπεσε ενώ την ίδια στιγμή οι προσφυγές εργαζομένων και συνταξιούχων  που ζητούν έκδοση προσωρινής διαταγής για την καταβολή χρημάτων από την ΕΤΕ προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρήσεις απορρίπτονται σωρηδόν από τα δικαστήρια με την τελευταία απόρριψη να έχει εκδοθεί τη χθεσινή ημέρα. Τελευταία ελπίδα η τακτική διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων Σωματείων και Εργαζομένων η οποία θα εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΛΕΠΕΤΕ έχει σταματήσει από τον Οκτώβριο να καταβάλλει συντάξεις στους δικαιούχους λόγω οικονομικής αδυναμίας όταν η Εθνική σταμάτησε όπως είχε προειδοποιήσει από τα τέλη Ιουλίου να χρηματοδοτεί το έλλειμμα του λογαριασμού το οποίο ετησίως ξεπερνούσε τα 110 εκ ευρώ με προοπτική διεύρυνσής του.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι πρώτες άτυπες επαφές στελεχών των σωματείων της Εθνικής με την διοίκηση της τράπεζας δείχνουν ότι υπάρχει πεδίο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τις δύο πλευρές να υποχωρούν από τις αρχικά σκληρές και άκαμπτες θέσεις που διατύπωσαν.
Χαρακτηριστικό του κλίματος εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών είναι ότι χθες ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και σύσσωμο το ΔΣ παρευρέθηκε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Ταμείου Υγείας της Εθνικής (ΤΥΠΕΤ) όπου μιλώντας προς τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι «η λύση για το ΛΕΠΕΤΕ δεν θα επηρεάσει το ΤΥΠΕΤ».
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση Φραγκιαδάκη πρώτον δείχνει ότι θεωρεί τη λύση δεδομένη και δεύτερον ότι η διοίκηση της ΕΤΕ εγγυάται την κάλυψη των απωλειών του ΤΥΠΕΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει δύο σενάρια που και τα δύο οδηγούν σε μείωση των επικουρήσεων κατά 40% γεγονός που σημαίνει ότι μετά τη μείωση η μέση επικούρηση θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα των 500 ευρώ. Το πρώτο προβλέπει διατήρηση της αυτονομίας του ΛΕΠΕΤΕ και ένταξη όλων των εργαζομένων της ΕΤΕ στο Λογαριασμό (με το σημερινό καθεστώς όσοι προσελήφθησαν μετά το 2005 δεν εντάσσονται στο ΛΕΠΕΤΕ αλλά στο ΕΤΕΑΕΠ). Παράλληλα προβλέπει αύξηση εισφορών εκατέρωθεν ώστε να μην προκύπτει έλλειμμα.
Η δεύτερη λύση προβλέπει ένταξη όλων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΠ και μετατροπή του ΛΕΠΕΤΕ σε φορέα συμπληρωματικής ασφάλισης.
Από την πλευρά των εργαζομένων φαίνεται να θεωρείται ως ευνοϊκότερη λύση η πρώτη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης