Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα προιόντα χωρίς απόδειξη δίνουν εκπτώσεις έως 50% - Ένας «ΕΝΦΙΑ» το χρόνο χάνετε από τη μη χρήση καρτών στις συναλλαγές

tags :
Τα προιόντα χωρίς απόδειξη δίνουν εκπτώσεις έως 50% - Ένας «ΕΝΦΙΑ» το χρόνο χάνετε από τη μη χρήση καρτών στις συναλλαγές
Η αγορά προϊόντων χωρίς απόδειξη δίνει εκπτώσεις έως 50% - Ένας «ΕΝΦΙΑ» το χρόνο χάνετε από τη μη χρήση καρτών στις συναλλαγές
Μικρά τα κίνητρα της πολιτείας για τη χρήση «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσφέρουν πιο δελεαστικό πακέτο στους φορολογούμενους, όταν τους προτείνουν την αγορά προϊόντος χωρίς απόδειξη.
Η συναλλαγή γίνεται χωρίς την καταβολή του ΦΠΑ που ανέρχεται στο 24% της αξίας του προϊόντος.
Ο έμπορος και επιχειρηματίας που θα πληρωθεί με μετρητά κάνει ακόμη πιο δελεαστική τη συναλλαγή καθώς προσφέρει στον αγοραστή με μετρητά επιπλέον έκπτωση έως 25% με αποτέλεσμα τα συνολικό όφελος να φθάνει σχεδόν στο 50% για αγοραστή που δεν θα πάρει απόδειξη.
Το κέρδος για τον πωλητή δηλαδή για τον επιχειρηματία είναι εξίσου σημαντικό καθώς θα εμφανίσει χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα και πιο χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές καθώς στην εφορία θα παρουσιάσει χαμηλότερα από τα πραγματικά έσοδα του.Το συμπέρασμα  αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την έρευνα του ΙΟΒΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, επισήμανε μετά από ερώτηση του bankingenws ότι η πολιτεία πρέπει να αυξήσει τα κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, λέγοντας ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη νόμιμη και παράνομη αγορά  των συναλλαγών.
Ο κ.Βέττας εξέφρασε φόβους ότι η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και σε συνδυασμό με τη μη θεσμοθέτησης ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να ανακόψει στο μέλλον τη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές.  

Πόσο αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα από τη χρήση καρτών

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ),η εφαρμογή των capital controls και η υποχρεωτική χρήση POS οδήγησαν στην αύξηση κατά 50% στα έσοδα από ΦΠΑ φθάνοντας τα 2,9 δισ. ευρώ το 2017.
Στο ενδεχόμενο να αυξηθεί η χρήση του  πλαστικού χρήματος  στις συναλλαγές στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης θα έφερνε στα κρατικά ταμεία επιπλέον έσοδα 3,3 δισ. ευρώ.
Ο κ.Νίκος Βέττας είπε χαρακτηριστικά ότι θα γλιτώναμε έναν ΕΝΦΙΑ αν η χρήση καρτών στην Ελλάδα έφθανε στο 34% από 20% που είναι  σήμερα με βάση την ιδιωτική  κατανάλωση.
Από το 7% του 2015 εκτοξεύθηκε στο 20,1% η χρήση καρτών το 2017 Αξίζει να αναφερθεί ότι το μερίδιο της αξίας συναλλαγών με κάρτες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε ταχύτατα από 5,1% το 2015 σε 14,0% το 2017. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι η χαμηλή επίδοση της Γερμανίας που διαμορφώνεται στο 8,3% ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 46,3%  
Οι κλάδοι που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και  θεωρούνται χαμηλού  ρίσκου είναι τα πρακτορεία στοιχημάτων, τα ταχυδρομεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα  σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, και οι ΔΕΚΟ. Θετική επίδραση στην εξάπλωση καρτών πληρωμής φαίνεται ότι είχε και η δυναμική ανάπτυξη των διαδικτυακών αγορών ειδικά σε κλάδους όπως οι υπηρεσίες στοιχήματος, φαρμακεία και παραγγελίες έτοιμου φαγητού. Μεταξύ των κερδισμένων κλάδων μέτριου και υψηλού ρίσκου αναδεικνύονται τα εστιατόρια, μπαρ, οι επαγγελματίες, κατασκευές/συντήρηση, και κομμωτήρια. Το σύνολο των κλάδων «υψηλού ρίσκου» έχασαν μερίδιο στο σύνολο του έτους 2017, κατά 0,5 π.μ. σε αξία και κατά 1,4 π.μ. σε αριθμό συναλλαγών, σε σχέση με το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλάδοι λιανεμπορίου καλύπτουν περισσότερο από το 85% της αξίας και  του αριθμού συναλλαγών με κάρτες πληρωμής,  παρόλο που το λιανεμπόριο αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από 50% της συνολικής ιδιωτικής κατανάλωσης σύμφωνα με στοιχεία των εθνικών λογαριασμών. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο λιανεμπόριο γίνεται χρήση καρτών σχετικά μεγαλύτερη από άλλους κλάδους. Με βάση μια πιο ομοιογενή διείσδυση χρήσης καρτών ανά κλάδο και περιοχή, τα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά: α)  25% (3,9 δισεκ.) αν το μερίδιο χρήσης καρτών στον κλάδο εστίασης έφθανε το μερίδιο του κλάδου στην ιδιωτική κατανάλωση,  β)12% (2,0 δισεκ.) αν το μερίδιο χρήσης καρτών σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες έφθανε το μερίδιο των υπηρεσιών των επαγγελματιών στην ιδιωτική κατανάλωση και  γ) 8% (1,3 δισεκ.) ή 5,9% (930 εκατ.) αν η χρήση καρτών στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη νησιωτική Ελλάδα αντίστοιχα, προσέγγιζαν το μερίδιο των περιοχών αυτών στο ΑΕΠ.

Η γεωγραφική κατανομή καρτών

Αντίστοιχη ετερογένεια παρουσιάζει η γεωγραφική εξάπλωση της χρήσης καρτών.
Παρόλο που την περίοδο 2015-2017 παρατηρήθηκε αισθητά μεγαλύτερη αύξηση χρήσης καρτών πληρωμής στην περιφέρεια της χώρας, σε σχέση με τα αστικά κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το επίπεδο χρήσης καρτών πληρωμής σε περιοχές εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής παραμένει μικρό συγκριτικά με το μερίδιο των αντίστοιχων περιοχών στο ΑΕΠ.
Ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χρήσης καρτών πληρωμής, παρατηρείται μειωμένη χρήση καρτών στους εργασιακά μη ενεργούς και στους ανέργους, ενώ οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται να έχουν υιοθετήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις κάρτες για τις συναλλαγές τους.
Ως προς την ηλικία, η μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης καρτών παρατηρείται στις ηλικίες 35-54 ετών ωστόσο, η μέση μηνιαία δαπάνη είναι υψηλότερη στα άτομα της ηλικίας 55-64 ετών λόγω της μεγαλύτερης μέσης αξίας συναλλαγών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης