Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κίνδυνος νέου lockdown για τις επιχειρήσεις στην Αθήνα – Στο 1 δισ οι απώλειες

tags :
Κίνδυνος νέου lockdown για τις επιχειρήσεις στην Αθήνα – Στο 1 δισ οι απώλειες
Προβληματισμένος εμφανίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος της Αθήνας μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τοπικό lockdown
Προβληματισμένος εμφανίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος της Αθήνας μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τοπικό lockdown, μετά και την ανακοίνωση των χθεσινών κρουσμάτων (ανήλθαν στα 667) καθώς η κατανάλωση έχει υποχωρήσει πολύ, ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τρέχουν καθημερινά.
Αυτό είναι και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, στη τηλεσυνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 20 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο ορίζοντας δυσκολιών και αντοχών, που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις στην Αττική από την πανδημία, αλλά και την ψυχολογία που «επιβάλλει» σε επιχειρήσεις και αγοραστικό κοινό.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο δεκαπενθήμερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση, θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δις ευρώ. Βεβαίως, αυτές οι δεκαπέντε ημέρες σημαίνουν υψηλότερη ανεργία, θέτοντας σε κίνδυνο επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας και, πολύ πιθανόν, νέα λουκέτα.
Ταυτόχρονα, τα μέσα εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκ. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δις ευρώ.
Εάν μάλιστα η ύφεση εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα περιοριστεί στο 7%, τότε θα πάμε προς το δυσμενές σενάριο του 9%, με επιπλέον απώλειες στο ΑΕΠ, που υπολογίζεται να κυμανθεί το 2020 κοντά στα 172 δις ευρώ.
Μάλιστα στο ερώτημα, εάν αντέχουμε ένα ακόμα τοπικό lockdown στην Αττική ή μια «on-off» κατάσταση στην αγορά, από την πλευρά της επιχειρηματικότητας, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.
Το πιθανότερο είναι κάποιοι να το αντέξουν και οι περισσότεροι, όχι.
Όπως επισημάνθηκε μπορεί στο ΥΠΟΙΚ να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δις ευρώ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στις επιχειρήσεις, που μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση της ΕτΕ έχουν κενό ρευστότητας 33 δις ευρώ.
Για τις περισσότερες από τις 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν στο πρώτο lockdown και ακόμα δεν μπορούν να ορθοποδήσουν, αλλά και για πολλές άλλες, ένα ακόμα lockdown μπορεί να είναι και η «χαριστική βολή» στη βιωσιμότητά τους.
Στην παρούσα φάση η εικόνα που επικρατεί στην αγορά, είναι εφιαλτική με την μείωση της κατανάλωσης να αγγίζει το 50% με τα λουκέτα να αυξάνονται, φτάνοντας περί τις 100.000 επιχειρήσεις και οδεύοντας προς τις 200.000 επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς οι απώλειες του εμπορίου από τον κορωνοϊό υπολογίζονται στα 10 με 12 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο lockdown στην αγορά.
Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης οι απώλειες για κάθε μήνα που επιβάλλεται lockdown, αγγίζουν τα 6 δισ ευρώ.  

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης