Επιχειρήσεις

Super Market: Tι επιτρέπεται να πωλούν από 11/11 έως 30/11 - Εκτός τα διαρκή αγαθά

Super Market: Tι επιτρέπεται να πωλούν από 11/11 έως 30/11 - Εκτός τα διαρκή αγαθά
Προβλέπεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00
Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από αύριο έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020.
Επίσης προβλέπεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00.

Σε ό,τι αφορά στα είδη που απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην απόφαση αναφέρονται οι εξής Κωδικοί Αριθμού Δραστηριότητας:
  1. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
  2. λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
  3. λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
  4. λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,
  5. λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,
  6. λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,
  7. λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
  8. λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,
  9. λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και
  10. λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72
Γεωργιάδης (υπ.Ανάπτυξης): Απαγορεύεται η πώληση ειδών ένδυσης – υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ

Την υπογραφή της απόφασης που προβλέπει την απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών - όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και  ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία - από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, ανακοινώσε ο υπ.Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι σκοπός της απόφασης αυτής είναι να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα ο κ.Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι  η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο.
Ανέφερε ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο η Κυριακή.  

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο για την απόφαση σχετικά με τα σούπερ μάρκετ

Ικανοποιημένος εμφανίζεται εμπορικός κόσμος για την απόφαση της κυβέρνησης που βάζει φρένο στις πωλήσεις από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων όπως βιβλία, παιχνίδια, μικροσυσκευές, χριστουγεννιάτικα, ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού.
«Πρόκειται για μία ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων που «βάζουν πλάτη» και σε αυτή τη φάση του πολέμου ενάντια στην πανδημία.
Στη διάρκεια αυτής της επώδυνης διαδρομής έχουμε κρατήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα» επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 9 Νοεμβρίου 2020

Στο στόχαστρο των εμπόρων τα σούπερ μάρκετ που πωλούν παπούτσια ρούχα και παπλώματα

Αλαλούμ επικρατεί στο εμπόριο με τα κλειστά μαγαζιά να διαμαρτύρονται για τα ανοιχτά μαγαζιά προωθούν προϊόντα εκτός των τροφίμων στην περίοδο του lockdown.
Η βάση της κριτικής στρέφεται κατά των Σούπερ Μάρκετ που μετά την εμπειρία της πρώτης καραντίνας διεύρυναν τους κωδικούς προϊόντων που χαρακτηρίζονται διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενώ το δικαίωμα να παραμείνουν ανοικτά τους παρέχεται διότι η βασική τους δουλειά είναι τα προϊόντα διατροφής.
Στέλεχος του λιανεμπορίου επικρίνει τις κυβερνητικές αποφάσεις  για τον τρόπο που δουλεύει η αγορά στην καραντίνα και λέει χαρακτηριστικά ότι έγραψαν μία φορά  μία ΚΥΑ και στη συνέχεια κάνουν COPY PASTE ενώ αποφεύγουν  να αντιμετωπίσουν τα πρακτικά  προβλήματα που δημιουργεί η καραντίνα.

Η περίπτωση του Lidl

Στο επίκεντρο της κριτικής  είναι η αλυσίδα  Lidl η οποία διαθέτει ρούχα παπούτσια και μικρές  οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η διοίκηση της αλυσίδας προχωρά σε διαφημιστική καμπάνια  για τις συγκεκριμένες  κατηγορίες  προϊόντων ενώ όπως μας  πληροφόρησε εκπρόσωπος  της  εταιρείας , με την απόφαση του lock down  σταμάτησε την προβολή  των διαφημιστικών spot από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο .
Ο εκπρόσωπος της Lidl λέει ότι η αλυσίδα είναι πρόθυμη να ακολουθήσει τις  οδηγίες  του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τους αρμόδιους  όταν   λάβουν  αποφάσεις.
Στο ίδιο μήκος  κύματος είναι και άλλες αλυσίδες αλλά τηρούν  πιο χαμηλούς  τόνους  ενώ αποφεύγουν την προβολή  αυτών  των προϊόντων μέσω τηλεοπτικών  μηνυμάτων.
Τα μεγάλα  σούπερ  μάρκετ με επιφάνεια άνω των 3000 και μέχρι 5000  τ.μ. διαθέτουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά όπως παπλώματα σεντόνια, ρούχα αλλά και εργαλεία για το  σπίτι.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι και  στα μικρά συνοικιακά σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής μπορεί   να βρει ηλεκτρολογικό υλικό όπως λάμπες , ασφάλειες , πολύπριζα  και άλλα σχετικά  προϊόντα  για τα οποία όμως δεν δημιουργήθηκε θέμα συζήτησης όταν τα εξειδικευμένα καταστήματα  ήταν ανοιχτά.

«Αθέμιτος ανταγωνισμός»

Οι επίσημοι φορείς όπως και η ΕΣΕΕ ισχυρίζονται  ότι γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός  και  ζητούν  από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να πάρουν θέση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο διαρκεί η καραντίνα.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς περιμένουν λύσεις στα βασικά θέματα που προκαλεί η καραντίνα αφήνοντας  να εννοηθεί  ότι  η κυβέρνηση ήταν  απροετοίμαστη  για το δεύτερο   lockdown.
Ανάμεσα στα αιτήματα της αγοράς είναι να σταματήσει από τις αλυσίδες σουπερ μάρκετ η πώληση  προϊόντων αυτών  που προσδιορίζονται ως  διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Ακόμη να δώσει το δικαίωμα στα καταστήματα που κάνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις  ο καταναλωτής να το παραλαμβάνει από το κατάστημα διότι η παράδοση στο σπίτι  από τις εταιρείες ταχυμεταφορών  είναι αδύνατη και  δεν μπορεί  να εξυπηρετηθούν  οι καταναλωτές στους επιθυμητούς  χρόνους.
Η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρέπει να αντιμετωπίσει και τα ζητήματα της χονδρικής πώλησης  που απαιτείται η έκδοση τιμολογίου στους επαγγελματίες.
Αναφέρουν  ως παράδειγμα την αγορά χρωμάτων σε επαγγελματία ο οποίος κερδίζει χρόνο και χρήμα έναντι άλλων συναδέλφων του που αγόραζαν  αντίστοιχα  προϊόντα από συνοικιακά καταστήματα που σήμερα είναι κλειστά.
Οι έμποροι και επιχειρηματίες  θεωρούν ότι η καραντίνα δεν θα τερματιστεί στα τέλη Νοεμβρίου και θα επεκταθεί και τον Δεκέμβριο με συνέπεια  να εντείνεται η αγωνία  της επόμενης ημέρας καλώντας  τους αρμοδίους  να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα  ζητήματα  όπως  συνέβη σε άλλες  ευρωπαϊκές χώρες  με σκοπό  τον τερματισμό  του αθέμιτου ανταγωνισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης