Για τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh η υπόθεση Ελλάδα εξελίσσεται σε άγχος καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα αλλοιώνοντας κατάφορα τον θεμιτό ανταγωνισμό.
Οι ολλανδοί πίστεψαν ότι ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα κάνουν περίπατο και θα διεκδικήσουν έναντι 30-35 εκατ ευρώ τον όμιλο Ελλάκτωρ.
Έχοντας ήδη το 30,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διεκδικώντας ένα ανάλογο ποσοστό στον Ελλάκτωρ επιχειρούν να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό παραβιάζοντας κάθε έννοια εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Το bankingnews έγκαιρα πήρε μια θέση, τονίζοντας ότι για τα κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 12,5 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να διαμορφωθούν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια υγιής εταιρία, ο Μυτιληναίος επίσης ενώ η εταιρία Ελλάκτωρ αντιμετώπιζε ζητήματα με τον Άκτωρα παρακαταθήκη της παρελθούσας διοίκησης Κούτρα που τίναξε στον αέρα τον όμιλο.
Οι αποκαλύψεις για τον Τούμπουρο δεν μπορούν να κρυφτούν
Η υπόθεση του επιχειρηματία Τούμπουρου που έφερε στο φως το bankingnews και το πώς συνδέονται με την Reggeborgh είναι συγκλονιστικά.
Τα στοιχεία ακλόνητα, οπότε καταρρίπτεται ο μύθος περί ανεξάρτητου προτεινόμενου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρα.
Εταιρία που συνδέεται με την Reggeborgh είναι μέτοχος σε εταιρία συμφερόντων Τούμπουρου, ο οποίος είναι μικρομεσαίος κατασκευαστής και προτεινόμενος για το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.
Επί της ουσίας όμως η Reggeborgh και οι εδώ υποστηρικτές αγχώθηκαν όταν είδαν τα δημοσιεύματα για τα οποία δεν είχαν απαντήσεις.
Τα στοιχεία ήταν συγκλονιστικά και απόλυτα τεκμηριωμένα.
Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΕΕ και Ελλάδος
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν διάκειται θετικά σε επιχειρηματικές κινήσεις που αλλοιώνουν κατάφορα τον ανταγωνισμό.
Θα αναλύσουμε δύο περιπτώσεις
1)Εάν η Reggeborgh που κατέχει άμεσα το 14,5% του Ελλάκτωρα δεν καταφέρει να πείσει την Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 27 Ιανουαρίου 2021 και κερδίσει η πλευρά της Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου, το ζήτημα περί ανταγωνισμού παύει να υφίσταται.
Στην περίπτωση νίκης της Invesco είναι προφανές ότι θα πρέπει ο νέος επενδυτής που ελέγχει το 25,57% των μετοχών της Ελλάκτωρ να επισπεύσει αύξηση κεφαλαίου για να ενισχύσει τον Άκτωρα.
2)Στην περίπτωση που η Reggeborgh καταφέρει να πείσει την Γενική Συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου της Ελλάκτωρ ώστε να αλλάξει η διοίκηση τότε με μαθηματικά ακρίβεια…η Reggeborgh θα βρεθεί απέναντι σε ένα αδιέξοδο.
Ας αναφέρουμε ένα δύο παραδείγματα.
Ας υποθέσουμε ότι η Reggeborgh κερδίσει τον Ελλάκτωρ και κατέχει 26% ή 30% ή μόνο 14,5% εάν δεν εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55%.
Οι ολλανδοί θα ελέγχουν δύο εταιρίες
Α)Την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μια υγιή εταιρία που ήταν υγιής όμιλος και πριν έρθουν οι Ολλανδοί και αποκτήσουν περίπου το 30% των μετοχών
Β)Θα ελέγχουν και τον Ελλάκτωρ
Δηλαδή ένας ξένος μέτοχος θα ελέγχει δύο εταιρίες οι οποίες όλως τυχαίως είναι βασικοί ανταγωνιστές.
Προσέξτε την στρέβλωση, την παραμόρφωση και το immoral hazard παραφράζοντας το moral hazard τον ηθικό κίνδυνο.
Προκηρύσσεται ένα μεγάλο έργο στις κατασκευές, στην ενέργεια ή στην διαχείριση απορριμμάτων θα εμφανιστεί η Reggeborgh με δύο εταιρίες να διεκδικεί το ίδιο έργο;
Δεν είναι παράνοια;
Αφού η Reggeborgh υποστηρίζει ότι οι εταιρίες θα είναι ανεξάρτητες δηλαδή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ – εάν κερδίσει τον Ελλάκτωρ – τότε σημαίνει ότι οι δύο εταιρίες θα κατέρχονται στον διαγωνισμό και ένας θα κερδίζει και ο άλλος θα χάνει… ενώ την ίδια στιγμή κοινός μέτοχος και στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ θα είναι η Reggeborgh.
Αποτελεί μάλλον σενάριο επιχειρηματικού τρόμου.
Ήδη ο ανταγωνισμός έχει ξεσηκωθεί στην προοπτική ένας μέτοχος να ελέγχει δύο βασικούς ανταγωνιστές.
Το κυριότερο όλων είναι ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ είναι βασικοί ανταγωνιστές ή τουλάχιστον ήταν μέχρι πρότινος σε πολλά έργα υποδομών.
Τι θα κάνουν οι Επιτροπές Ανταγωνισμού;
Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και η Ευρωπαϊκή η DGComp ελέγχουν την υπόθεση.
Η Reggeborgh επικαλείται ένα προσχηματικό επιχείρημα, ότι θα είναι μέτοχος και δεν θα έχει παρέμβαση στις διοικήσεις αλλά αυτό είναι ανυπόστατο και προφανώς δεν πείθει κανένα.
Η Reggeborgh με την πρακτική που ακολουθεί θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον ανταγωνισμό με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εάν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ελλάκτωρ δραστηριοποιούνταν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και όχι στα δημόσια έργα πάλι θα υφίστατο θέμα ανταγωνισμού.
Όμως άπαξ και ΓΕ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ δραστηριοποιούνται κυρίως στα δημόσια έργα εγείρονται θέματα που παραβιάζουν κατάφορα τον ανταγωνισμό.
Η DGComp είτε πριν, είτε μετά την Γενική Συνέλευση θα μπλοκάρουν τα σχέδια της Reggeborgh.
Θα πρέπει το σύστημα να είναι προετοιμασμένο για όλα.
Εάν κερδίσει η πλευρά της Invesco θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες γιατί και ο Ελλάκτωρ θα παραμείνει αυτόνομος και θα εξυγιανθεί και δεν θα εγείρονται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εάν περάσει η θέση της Reggeborgh να αλλάξει η διοίκηση της Ελλάκτωρ τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι άλλες κατασκευαστικές εταιρίες να μπλοκάρουν την συμμετοχή της Reggeborgh στα δημόσια έργα.
Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αντιδράσει με μαθηματική ακρίβεια ουσιαστικά ακυρώνοντας την συμμετοχή της Reggeborgh στον Ελλάκτωρ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών