Σαφές μήνυμα προς τους μετόχους και το πολιτικό σύστημα στέλνει μέσω συνέντευξης τους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.
"Θέλουμε ένα υγιή και αυτόνομο Ελλάκτωρ ή μια ατελείωτη περιπέτεια με την Επιτροπή Ανταγωνισμού".
Ο Α. Καλλιτσάντσης στέλνει ένα διττό μήνυμα στους μικρομετόχους και συνολικά στους μετόχους να στηρίξουν την αυτόνομη πορεία του Ελλάκτωρ αλλά και προς το πολιτικό σύστημα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δυνητικά μπορεί να κωλύσουν όλα τα δημόσια έργα.
Να σημειωθεί ότι στην Γενική Συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου 2021 διεξάγεται μια μάχη μεταξύ δύο μετόχων – που θεσμικά δεν τους κατονομάζει ο Καλλιτσάντσης καθώς ως διευθύνων σύμβουλος εκπροσωπεί όλους τους μετόχους – από την μια η Reggeborgh που κατέχει το 14,5% της Ελλάκτωρ αλλά είναι και βασικός μέτοχος του βασικού ανταγωνιστή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 30,2%.
Από την άλλη πλευρά η Invesco που κατέχει 25,57% και που επιδιώκει να κρατήσει αυτόνομο τον Ελλάκτωρ.
Το ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μέτοχοι είναι να διατηρηθεί η υφιστάμενη διοίκηση ή να αλλάξει;
Τι αναφέρει στην συνέντευξη του στο Βήμα ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
Το βασικό διακύβευμα είναι το μέλλον της εταιρείας και η ανάδειξη ή όχι της πραγματικής της αξίας.
Η εταιρεία μετά από μια μακρά περίοδο ζημιών που ξεπέρασαν τα 370 εκατ την περίοδο 2014-2018 αλλά και αποτυχημένων προσπαθειών επέκτασης σε 23 χώρες ανά τον κόσμο κατάφερε στα δυόμισι χρόνια να ανασυγκροτήσει την κεφαλαιακή της δομή να απαγκιστρωθεί από τις ζημιογόνες δραστηριότητες και να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος.
Προχώρησε σε πλήρη αναδιοργάνωση και ενίσχυση των καίριων θέσεων με στελέχη ξεκαθάρισε τις εσωτερικές δομές και ανέδειξε τον Όμιλο στην ανώτατη κατηγορία αξιολόγησης εταιρικής διακυβέρνησης.
Παράλληλα ενώ περιόρισε τη γεωγραφική παρουσία της κατασκευής σε δύο βασικές χώρες Ελλάδα και Ρουμανία ενίσχυσε το ανεκτέλεστο στα 1,8 δισ με έργα κερδοφόρα υπέγραψε το μοναδικό έργο παραχώρησης των τελευταίων ετών τη μαρίνα Αλίμου και υλοποίησε τη στρατηγική συνεργασία με τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη τέταρτο παγκοσμίως την EDPR σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά το 1 δισ
Το διακύβευμα
Το διακύβευμα λοιπόν είναι το κατά πόσο οι επιλογές των μετόχων θα στηρίξουν την ολοκλήρωση αστού του έργου που πλέον έχει φτάσει να φέρνει καρπούς όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου παρά την πανδημία ή αν θα επιλέξουν να μπλέξουν την εταιρεία σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων του μετόχου Reggeborgh μεταξύ των συμμετοχών του.
Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 14,5% θέλει να ελέγξει τη διοίκηση και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη συμμετοχή του τουλάχιστον 30% είναι ο βασικός μέτοχος και de facto καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές Διακύβευμα λοιπόν είναι το μέλλον του Ομίλου με κίνδυνο να εμπλακεί σε μια ατελείωτη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού Διακύβευμα είναι η επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης που βασίζεται σε σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία ή η οπισθοδρόμηση
Προτείνουν διοίκηση από το ΤΑΙΠΕΔ που τάχθηκε κατά της Ελλάκτωρ
Σε καμία περίπτωση η πρόταση για 5 μελές ΔΣ δεν διασφαλίζει τη συνέχεια αυτής της πολιτικής.
Το ολιγομελές ΔΣ με μόνο 5 μέλη υποβαθμίζει το επίπεδο τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα του ΔΣ.
Ταυτόχρονα δεν διασφαλίζει επαρκές επίπεδο εποπτείας της λειτουργίας του Ομίλου.
Ως αποτέλεσμα θα υποβαθμιστεί το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και κατά συνέπεια η διεθνής αξιολόγηση της εταιρείας.
Εξάλλου το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπου εδώ και χρονιά η Reggeborgh είναι ο βασικός μέτοχος συνεχίζει να κατατάσσεται στην κατώτατη βαθμίδα εταιρικής διακυβέρνησης 10 δηλαδή ο υψηλότερος βαθμός κινδύνου για τους μετόχους θα έλεγα πως κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη συνέχεια αυτής της πολιτικής.
Αντίθετα η Ελλάκτωρ σε σχέση με τη βαθμολόγηση 8 όπου βρισκόταν το καλοκαίρι του 2018 σήμερα βρίσκεται στην κορυφαία θέση της βαθμολογίας μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την ΕΧΑΕ Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω πως πρόεδρος του παρόντος ΔΣ είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα πρόσωπα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.
Έχει διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ και τα 9 μέλη όπως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είναι προσωπικότητες με προβεβλημένο κύρος και διεθνή αναγνώριση Συνεπώς η εταιρική διακυβέρνηση δεν εξασφαλίζεται από το προτεινόμενο ΔΣ και σε καμία περίπτωση δεν το θεωρούμε αποδεκτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνθεση των μελών του ΔΣ που προτείνεται εγείρει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά τους προτεινόμενους πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ως εκ της προηγούμενης θέσεως τους στο ΤΑΙΠΕΔ.
Από τη θέση εκείνη τοποθετήθηκαν κατά των συμφερόντων της Ελλάκτωρ και θα κληθούν τον Μάρτιο να υπερασπιστούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη νέα τους θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ τα συμφέροντα της εταιρείας ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες εκπροσωπούσαν δηλαδή ενάντια στις δικές τους γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.
Πέραν αυτού φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή ασάφεια για ένα μέλος που δηλώνεται ως ανεξάρτητο ενώ πιθανότατα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας.
Το διοικητικό συμβούλιο που προτείνουν δεν διασφαλίζει τη συνέχεια αυτής της πολιτικής απ ότι φαίνεται διασφαλίζει την πλήρη αναστροφή των όσων έγιναν
Αυτόνομη πορεία
Έχουμε ηγετική θέση στην αγορά και οφείλουμε να την ενισχύσουμε.
Η Ελλάκτωρ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και για τους μετόχους αλλά και για την Ελλάδα.
Ο έλεγχος της από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της θα αποδυναμώσει τον υγιή ανταγωνισμό και μακροπρόθεσμα το κόστος που θα πληρωθεί από τη χώρα θα είναι πολύ υψηλό.
Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από τις αθέμιτες πρακτικές σχετικά με τον ανταγωνισμό και η Ελλάκτωρ εξαιτίας αυτών των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης πλήρωσε περισσότερα από όλους σε πρόστιμα 50 εκατ σε φήμη αλλά και σε απώλεια συμβάσεων που μειοδότησε αξίας 400 εκατ.
Όταν ξεκινήσαμε το Change4Ellaktor τον Ιούνιο του 2018 στόχος μας ήταν να στηρίξουμε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.
Και αυτό κάναμε.
Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τη ΓΣ στις 27 Ιανουαρίου.
Γιατί μόνο έτσι χτίζονται υγιείς εταιρείες που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά.
Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε η ηγέτιδα δύναμη στον χώρο
Το μήνυμα στους μετόχους
Ακολουθήσαμε επακριβώς τις δεσμεύσεις μας ως C4E κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολο.
Χρειάστηκε πολύς χρόνος περισσότερο απ όσο υπολογίζαμε εξαιτίας των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης.
Ωστόσο βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και το 2021 θα είναι μια χρονιά αλλαγής Ακολουθούμε απόλυτα τον αρχικό μας σχεδιασμό.
Και δεν θα υπάρχει επιστροφή ύστερα από όλη αυτή την προσπάθεια.
Η αναδιάρθρωση του Ομίλου προχώρησε σε όλα τα επίπεδα Κλείσαμε όλες τις ζημιογόνες δραστηριότητες αναδιατάξαμε την κεφαλαιακή δομή αποκαταστήσαμε βέλτιστη εταιρική διακυβέρνηση με διαφάνεια και λογοδοσία αναδιαρθρώσαμε το λειτουργικό μοντέλο και ευθυγραμμίσαμε τους στόχους σε ομιλικό επίπεδο.
Καλύψαμε τις ζημιές του παρελθόντος.
Με την προτεινόμενη αύξηση των 50 εκατ εξυγιαίνουμε τον κλάδο της κατασκευής και ολοκληρώνουμε την ανάταξη του Ομίλου.
Ο Όμιλος με συνολικά ταμειακά διαθέσιμα πάνω από €400 εκατ που όμως προορίζονται καθαρά για αναπτυξιακές επενδύσεις είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία.
Καλούμε κάθε μέτοχο ο οποίος μας στήριξε υπομονετικά αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για ένα υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού στον τομέα των υποδομών να στηρίξουν την προσπάθειά μας Πολύ περισσότερο τώρα που τα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου βελτιώνονται
Επενδύσεις 1 δισεκ.
Η απάντηση έχει δοθεί ήδη στην παρουσίαση προς την επενδυτική κοινότητα σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου όπως αναρτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο Όμιλος έχοντας σήμερα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 400 εκατ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα στα έργα παραχώρησης και στις κατασκευές και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων.
Με τη στρατηγική συμμαχία με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη την EDPR ξεκινάει ένα νέο επενδυτικό πλάνο 1 δισ ενώ παράλληλα με τη μοναδική τεχνογνωσία και το άριστο ανθρώπινο δυναμικό θα είναι μια ισχυρή δύναμη για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με όρους υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών