Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο Ελλάκτωρ κατέθεσε έγκληση στην πρώην διοίκηση του Ομίλου, συγκεκριμένα στον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, για υπόθεση 265.000 ευρώ που αφορά αρχιτεκτονικό γραφείο που εργάστηκε για 1,5 χρόνο στην υπόθεση Μαρίνας Αλίμου.
Αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη, όταν κατά το παρελθόν από λανθασμένους χειρισμούς, στελέχη της Ελλάκτωρ ζημίωσαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον Όμιλο.
Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η Reggeborgh την υπόθεση είναι επιθετικός και αχρείαστος.
Η έγκληση κατά Καλλιτσάντση από Ελλάκτωρ, δείχνει σύγκρουση μετόχων, η Reggeborgh θέλει τον έλεγχο, χωρίς δημόσια πρόταση
Σε μια περίοδο λίγο πριν την Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου 2021 όπου θα αναμενόταν ηρεμία και διάθεση να τα βρουν οι μέτοχοι μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ και να σχεδιαστεί το μέλλον του Ελλάκτωρ… αποφασίζει η διοίκηση του ομίλου να καταφερθεί κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και πρώην βασικού μετόχου Αναστάσιου Καλλιτσάντση… υποβάλλοντας έγκληση για κακοδιαχείριση.
Το βασικό θέμα εδώ, δεν είναι η ουσία της υπόθεσης - θα αναφερθούμε πολύ αναλυτικά στο θέμα - αλλά ο χρόνος που επιλέγει για την κίνηση αυτή λίγο πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 2 Απριλίου.
Αποφασίζει η διοίκηση Ελλάκτωρ να υποβάλλει έγκληση.
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δηλώνει ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και προειδοποιεί για ηχηρή απάντηση λίγο πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 2 Απριλίου.
Η έγκληση αποτελεί μια διαδικασία που θα πάρει καιρό αρχικώς να κοινοποιηθεί, περίπου 3-4 μήνες και χρόνια για να εξεταστεί.
Γιατί αποφάσισαν την σύγκρουση;
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ορισμένα σενάρια που χρήζουν μεγάλης προσοχής με επίκεντρο τον Ελλάκτωρ.
1)Ότι πίσω από το Farallon βρίσκεται ο Καλλιτσάντσης
2)Πίσω από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη της Greenhill βρίσκεται πάλι ο Καλλιτσάντσης και μάλιστα ο Καλλιτσάντσης φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει την αγορά των μετοχών.
Προφανώς τα σενάρια αυτά είναι παντελώς ανυπόστατα.
Ορισμένοι συνδέουν την κοινή συνέντευξη Μπάκου και Εξάρχου του πρώην CEO του Άκτωρ ότι έχουν συστρατευτεί και ότι είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί ότι εφοπλιστές και παλαιά διοίκηση Ελλάκτωρ συμπορεύονται.
Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές έστειλαν ένα μήνυμα στην Reggeborgh του Ολλανδούς ώστε έως τις 26 Μαρτίου 2021 να επέλθει συμφωνία μετόχων, να προταθεί ένα κοινό 11μελές διοικητικό συμβούλιο άπαξ και οι εφοπλιστές κατέχουν το 25,58% της Ελλάκτωρ.
Άλλοι θεωρούν ότι η έγκληση είναι απόδειξη αδιεξόδου και αντιπερισπασμού.
Ας δούμε λίγο τα ποσοστά των μετόχων στον Ελλάκτωρ.
• η Reggeborgh κατέχει άμεσα 14,75%
• ο Λεωνίδας Μπόμπολας 12,55%
• fund προσκείμενα στη Reggeborgh περίπου 10%
• η Greenhill μαζί με Pemanoaro και Farallon 25,58%
• ο Διαμαντίδης (Delta Tanker και Marmaras) 4,8%
• Αμοιβαία Κεφάλαια τραπεζών 3,8%
• ο ΕΦΚΑ 0,9%
Η αριθμητική της Γενικής Συνέλευσης
Ο χρόνος που επέλεξε ο Ελλάκτωρ να κινηθεί κατά του Αναστάσιου Καλλιτσάντση είναι λανθασμένος.
Ειδικά μάλιστα πριν την Γενική Συνέλευση.
Ωστόσο θα πρέπει να δούμε λίγο τα δεδομένα της Γενικής Συνέλευσης καθώς εκεί θα κριθεί ένα μεγάλος στόχος η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ.
Απαιτείται απαρτία δηλαδή πάνω από 67% και εφόσον υπάρχει απαρτία να ψηφιστεί από τα 2/3 δηλαδή το 66,6% των παρόντων μετόχων.
Π.χ. εάν η απαρτία είναι 75% απαιτείται το 66,6% του 75% κ.ο.κ.
Εάν υπάρχει απαρτία με το 68% των μετόχων χρειάζεται το 45% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 70% των μετόχων χρειάζεται το 46,62% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 75% των μετόχων χρειάζεται το 50% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 78% των μετόχων χρειάζεται το 52% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 80% των μετόχων χρειάζεται το 53,3% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Π.χ. με 75% συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση σημαίνει 50% να ψηφίσουν υπέρ αλλά η διαφορά μεταξύ 50% και 75% είναι 25% και η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill και του Διαμαντίδη (Marmaras, Delta Tanker) είναι περίπου 30%.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι εφοπλιστές έχουν αγοράσει ποσοστό επιπλέον 2,8% με 3% και το κατέχουν τρίτοι επενδυτές.
Οπότε συγκεντρώνεται το 33%.
Μεταφράζοντας την επίθεση κατά Καλλιτσάντση
Υπάρχουν δύο ερμηνείες για την έγκληση κατά Καλλιτσάντση
Η μια ερμηνεία θέλει τους Ολλανδούς της Reggeborgh να βλέπουν αδιέξοδο στην Γενική Συνέλευση και προσπαθούν να δημιουργήσουν ενόχους.
Εάν δεν παρθεί απόφαση για την απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ έπρεπε να βρεθεί ένα άλλοθι ένας αποδιοπομπαίος τράγος.
Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Ολλανδοί εάν αποτύχει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα διαμελιστεί ο Ελλάκτωρ και ειδικά ο Άκτωρ που εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα.
Η άλλη ερμηνεία υποστηρίζει ότι η Reggeborgh έχει βαλθεί να αγοράσει φθηνά τον Ελλάκτωρ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 0,90 ευρώ… και να καλύψει και το ποσοστό του Μπόμπολα το 12,55% και άλλες αδιάθετες μετοχές.
Δεν θέλει η Reggeborgh δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρ
Μάλιστα όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία εάν ένας επενδυτής καλύψει αδιάθετες μετοχές από αύξηση και συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 33% της καταστατικής μειοψηφίας δεν υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.
Έχοντας πάρει 320 εκατ εκ των οποίων 150 εκατ κέρδος από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι ολλανδοί παίρνουν σχεδόν μηδενικό ρίσκο στον Ελλάκτωρ γιατί θα αγοράσουν φθηνά…
Το 14,75% δηλαδή τα 31,5 εκατ μετοχές τις απέκτησαν με μέσο κόστος κτήσης στα 30-34 εκατ ευρώ οπότε έχουν πάρει μικρό ρίσκο.
Με τα 150 εκατ κέρδη από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορούν να αγοράσουν τον Ελλάκτωρ εάν τους δοθεί η ευκαιρία φθηνά στα 0,90 ευρώ.
Συμπέρασμα
Η στρατηγική της σύγκρουσης, όπου υπήρξε έβλαψε την αγορά και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θετική εξέλιξη.
Οι εφοπλιστές έχουνε πεισμώσει, η Reggeborgh θέλει σύγκρουση και όλα αυτά δεν είναι βέβαιο εάν βοηθούν στην επενδυτική ορατότητα ή δημιουργούν πυκνά μαύρα σύννεφα για το μέλλον του Ελλάκτωρ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών