«Φρένο» στην αγορά ακινήτων έβαλε η πανδημία από το χρόνο εκδήλωσης της ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα πιθανόν να χρειαστεί να «χαθεί» και η φετινή χρονιά καθώς ο COVID 19 έφερε ανατροπές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Η έκθεση της εταιρείας ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ακίνητα Cerved Property Services που ανήκει στον διεθνή Ιταλικό Όμιλο Cerved Group, καταγράφει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ακίνητα , στους τομείς των επενδύσεων των συναλλαγών ενώ εξαφάνισε από τον …χάρτη τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Πιο αναλυτικά η έκθεση της Cerved Property Services καταγράφει βουτιά έως 60% στις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η σταδιακή έξαρση του Covid 19 μείωσε τις ξένες επενδύσεις σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Είναι άξιο αναφοράς ότι για το σύνολο του 2019 μόλις το 25% των άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούσε επενδύσεις σε Real Estate (1,5 δισ ευρώ επί του συνόλου των 4,4 δις ευρώ).
Στους πληγέντες είναι και η Golden Visa που οι συναλλαγές σημείωσαν βουτιά το 2020 σε σχέση με το 2019.
Πρόπερσι καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ στις χορηγήσεις Golden Visa αφού εκδόθηκαν 3428 άδειες για αγορά ακινήτων με συνολική αξία τα 857 εκ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το 74% των αδειών δόθηκε σε Κινέζους πολίτες.
Παρόλη πάντως την εξέλιξη της πανδημίας η χώρα μας παραμένει, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, στους κορυφαίους προορισμούς σε χορήγηση ειδικών Αδειών Παραμονής.
Σημαντική ένδειξη για αυτό είναι ότι κατά το 2020 οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής μειώθηκαν κατά 49,5% ενώ κατά το 2018 οι μεταβιβάσεις είχαν αυξηθεί κατά 59,6%.
Oι βραχυχρόνιες μισθώσεις
Κατά τον Νοέμβριο 2020 οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσα από διεθνείς πλατφόρμες ,στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ,υποχώρησαν κατά 30%.
Τα έσοδα από μισθώσεις κατοικιών, μέσω της Οικονομίας Διαμοιρασμού και κυρίως της πλατφόρμας Airbnb μειώθηκαν κατά 30-35% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών που οι ιδιοκτήτες τους καρπώθηκαν κατά τα έτη 2019 και 2020.
Το δημοσιονομικό όφελος μέσω των φόρων που απέδωσαν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με βραχυχρόνιες μισθώσεις από τα 68 εκ ευρώ το 2017 και τα 176 εκ ευρώ το 2018 έφτασαν τα 200 εκ ευρώ το 2019.
Όσον αφορά τα ευρύτερα οφέλη που καρπώθηκε η ελληνική οικονομία, μέσα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, έφτασε τα 1,15 δισ ευρώ για την περίοδο Ιούνιος 2018-Μάιος 2019.
Οι Έλληνες ξοδεύουν το 40% των εσόδων τους σε ακίνητα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε με το ποσοστό των νοικοκυριών που οι δαπάνες τους για κατοικία ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε φτάνει μόλις στο 10,2% επί του συνολικού πληθυσμού. Το 41% των νοικοκυριών στη χώρα μας είναι επιβαρυμένα με μηνιαία κόστη που αφορούν είτε το ενοίκιο είτε την δόση του στεγαστικού τους δανείου είτε τα έξοδα διαχείρισης της κατοικίας που ως σύνολο ξεπερνούν το 40% του συνολικού τους εισοδήματός τους.
Με σημαντική απόσταση, ως προς βάρη ακολουθεί η Βουλγαρία με 29,3 % των νοικοκυριών και η Κύπρος με 17,6%.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Cerved Group Ακίνητα: Μείωση των επενδύσεων στο Real Estate 60% το 2020 λόγω Covid-19
«Φρένο» στην αγορά ακινήτων έβαλε η πανδημία, καθώς ο COVID 19 έφερε ανατροπές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων
Σχόλια αναγνωστών