γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Σε γραφειοκρατικά γρανάζια έχουν πέσει οι ενεργειακές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ0 με αποτέλεσμα οι επενδυτές να λαμβάνουν λάθος μήνυμα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις για τη διευκόλυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Ένα από τα καυτά θέματα που απασχολεί τους επενδυτές είναι ότι περιμένουν στην …ουρά για να συνδεθούν με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ.
Ο αριθμός των αιτήσεων για σύνδεση έχει ξεπεράσει τις 4000 και ο έλεγχος όπως και η έγκριση δίνεται με σειρά προτεραιότητας ανεξάρτητα από τη δυνατότητα της μονάδας σε παραγωγή ενέργειας.
Το «βραχυκύκλωμα» των μεγάλων επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια έγινε με το νόμο 4759/2020 ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020 με τίτλο ο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξίας και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.»
Με το άρθρο 161 και την τροποποίηση του άρθρου 10 νόμου 4608/2020 για τα Κριτήρια Στρατηγικών Επενδύσεων στις ΑΠΕ ο νομοθέτης δηλαδή το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν …γνωρίζει τις ανάγκες του υπουργείου Ενέργειας όταν μάλιστα πρόκειται για ενιαίο υπουργείο με τον διακριτικό τίτλο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας και την ευθύνη πολιτική ευθύνη την έχει ο κ. Κώστας Σκρέκας.
Οι υφυπουργοί του ΥΠΕΝ για την πιο ορθή λειτουργία της πολεοδομικής νομοθεσίας έβαλαν «φρένο» ουσιαστικά στις επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.
Οι πολεοδόμοι δεν ξέρουν τις ανάγκες της Ενέργειας
Το άρθρο 161 για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας, διέγραψε τα πλεονεκτήματα που είχε δώσει στις μεγάλες επενδύσεις ( άνω των 30 εκατ. ευρώ) που είχαν χαρακτηριστεί Στρατηγικές Επενδύσεις. Οι ενδιαφερόμενοι έβλεπαν ότι έτρεχαν πιο γρήγορα η επένδυσή τους με την παλαιότερη νομοθετική παρέμβαση ενώ η καινούργια των …πολεοδόμων τους πάγωσε.
Οι πολεοδόμοι υπουργοί και υφυπουργοί αντιμετώπισαν οριζόντια μια επένδυση Φ/β όπως σε μία στέγη κατοικίας με την κατασκευή αιολικού πάρκου 5 και 10 MW.
Η πολεοδόμοι για να …γλυκάνουν την πίκρα των επενδυτών τους άφησαν μια διέξοδο να χαρακτηριστεί η επένδυση στρατηγικής σημασίας εάν όμως περιλαμβάνει καινοτομίες.
Οι καινοτομίες που δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα
Ανάμεσα στις καινοτομίες που έβαλε ο νομοθέτης για τον χαρακτηρισμό ενός έργου ως καινοτόμου και την εξέτασή του για ένταξη στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων η επενδυτική πρόταση αφορά έργα που χρησιμοποιούν μια από τις παρακάτω τεχνολογίες:
Α) συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,
Β) παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου,
Γ) εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών και πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων,
Δ) έργων Α.Π.Ε. που διασυνδέουν περιοχές της Επικράτειας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω υποβρύχιου καλωδίου.
Το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αποθήκευση ενέργειας
Το αξιοπερίεργο είναι ότι το υπουργείο Ενέργειας δηλαδή ο ένας τομέας πολιτικής ευθύνης του ΥΠΕΝ δεν έχει διαμορφώσει ακόμη νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας , για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Για την ελληνική γραφειοκρατία δεν υπάρχουν όρια αφού φτάνει στο σημείο να προσδιορίζει μια Στρατηγική Επένδυση στην Ενέργεια για το οποίο ακόμη είναι λευκή σελίδα για το υπουργείο της Ενέργειας που να σημειωθεί διαθέτει έναν υπουργό που εποπτεύει δύο βασικούς τομείς της Οικονομίας την Ενέργεια και την Πολεοδομία.
Το υπουργείο Ενέργειας διορθώνει τα λάθη του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στις μεγάλες επενδύσεις προτεραιότητα αξιολόγησης τεσσάρων μηνών για σύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ ή του ΔΕΔΔΗΕ Δηλαδή οι επενδύσεις θα παίρνουν αριθμό προτεραιότητας από την ημέρα της κατάθεσης τέσσερις μήνες νωρίτερα για να συντομεύσει το χρόνο σύνδεσης με το δίκτυο. Αναφορικά με τις …καινοτομίες η αποθήκευση ενέργειας είναι στο στάδιο της διαμόρφωσης όπως και για τις υπόλοιπες προοπτικές επενδύσεων στην ενέργεια.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών