Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Ψήνονται» οι 3 νέες μονάδες απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα - Στην τελική ευθεία η Θήβα

«Ψήνονται» οι 3 νέες μονάδες απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα - Στην τελική ευθεία η Θήβα
«Κλείνουν» οι διαδικασίες για τη χρηματοδοτική ένταξη σημαντικών υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

«Κλείνουν» οι διαδικασίες για τη χρηματοδοτική ένταξη σημαντικών υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Την αίτηση χρηματοδότησης που υπέβαλε ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας στο τέλος της περασμένης χρονιάς για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Χαλκίδας, για ποσό 49,2 εκατ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες ανάλογη αίτηση για τη ΜΕΑ Λαμίας με 45 εκατ. ευρώ καθώς και το έργο αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης στη Φωκίδα, η οποία προβλέπεται να καταστεί μία ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας που θα διαχειρίζεται όλα τα ρεύματα απορριμμάτων.

Οι 2+1 νέες μονάδες

Πέραν της μονάδας της Θήβας που πλέον βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποκτήσει 3 ακόμη μονάδες απορριμμάτων που θα ολοκληρώσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό σε επίπεδο υποδομών.

  • Τη ΜΕΑ Χαλκίδας, βασική υποδομή διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που παράγονται στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Στη ΜΕΑ Χαλκίδας θα οδηγείται το σύνολο τον παραγομένων σύμμεικτων δηλαδή 47.600 τόνοι/έτος από τους Δήμους της Κεντρικής και Νότιας Ευβοίας, 11.900 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα των Δήμων της Κεντρικής Εύβοιας και 8.200 τόνοι/έτος λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Εύβοιας.
  • Τη ΜΕΑ Λαμίας όπου θα οδηγούνται τα σύμμεικτα και προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα 7 Δήμων της Περιφέρειας (Λαμιέων, Μακρακώμης, Στυλίδας, Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου, Αμφίκλειας–Ελάτειας, Αγράφων και Καρπενησίου) με μέση ετήσια ποσότητα 53.500 τόνων. Από αυτά τα 39.500 αφορούν σε σύμμεικτα αστικά απορρίμματα και 14.000 προδιαλεγμένο οργανικό. Επιπλέον η μονάδα θα δέχεται ποσότητα 7.000 τόνων/έτος ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των παραπάνω Δήμων. Τα υπολείμματα επεξεργασίας των εν λόγω ΜΕΑ θα καταλήγουν στους αντίστοιχους ΧΥΤΥ, χωρητικότητας 350.000 κ.μ. έκαστος.
  • Το έργο της ΜΕΑ Φωκίδας που περιλαμβάνει την επέκταση και αναβάθμισή της ώστε να μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο των απορριμμάτων -της τάξης των 14.500 τόνων/έτος- σύμφωνα με τους στόχους και τις προβλέψεις του νέου ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας.

Στην τελική ευθεία η μονάδα της Θήβας

Αντίστροφα μετρά όμως για την κατασκευαστική της ολοκλήρωση και η μονάδα της Θήβας (ΜΕΑ 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας) η λειτουργία της οποία τοποθετείται μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
Το έργο με ανάδοχο την κοινοπραξία INTRAKAT-WATT έχει πλέον ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του και μέσα στους επόμενους μήνες θα προστεθεί στη λίστα των εν λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων νέας γενιάς, μετά από αυτές της Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη), της Ηπείρου (Ιωάννινα), των Σερρών (στην Κεντ. Μακεδονία), των Χανίων και εσχάτως της Ηλείας.
Η νέα μονάδα, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 35.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων (σύμμεικτων & προδιαλεγμένων) θα εξυπηρετεί τους Δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας ενώ θα είναι η πρώτη πανελλαδικά που θα δέχεται λυματολάσπη, με δυναμικότητα επεξεργασίας 7.000 τόνων/έτος.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης