Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας από το βήμα της διαδικτυακής διάσκεψης «Blue Economy Forum: The Way to Green Recovery» προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο του 2021 θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και θα αποσαφηνίζει θέματα αδειοδότησης, χωροθέτησης και διασύνδεσης με το δίκτυο, ενώ θα διασφαλίζει την προβλεψιμότητα για τους επενδυτές.
Μέχρι σήμερα ωστόσο ουδέν θεσμικό πλαίσιο έχει ετοιμαστεί ενώ οι εταιρίες που ενδιαφέρονται έχουν τρέξει γρηγορότερα από το κράτος και σήμερα μεγάλοι διεθνείς επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τα έργα τα οποία είναι χαμηλού κινδύνου και μεγάλης απόδοσης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δεσμευτεί για χρηματοδοτήσεις άνω του 1,5 δις ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται αλλά…
Ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του έχει από το Μάρτιο αναφέρει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα offshore αιολικά υπενθυμίζοντας δια στόματος του Αντιπροέδρου του ότι το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ είχε αναφέρει ότι με στόχο οι πρώτες offshore ανεμογεννήτριες να έχουν εγκατασταθεί το 2024, ή το 2025 σχεδιάζει την δραστηριοποίηση του στον νέο τομέα αναπτύσσοντας ο ίδιος τα offshore δίκτυα, ως τον υποσταθμό στη θάλασσα, προκειμένου εκεί να μπορούν να κουμπώσουν τα αιολικά πάρκα.
Παρόλες όμως τις υποσχέσεις και την κινητοποίηση των εταιριών και του ΑΔΜΗΕ το Υπουργείο κωλυσιεργεί όταν υποτίθεται ότι η κυβέρνηση τρέχει για να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.
Εννέα χρόνια … φαγούρα
Και αυτό όταν ήδη συμπληρώνονται εννέα έτη από τότε που δόθηκαν οι πρώτες άδειες παραγωγής στο όμιλο Κοπελούζου και στον όμιλο RF Energy για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι άδειες αυτές μάλιστα έχουν το πλεονέκτημα ότι τα συγκεκριμένα πάρκα δεν έχουν πλωτές ανεμογεννήτριες αλλά ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στη θάλασσα καθώς οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί έχουν χαμηλό βάθος.
Και όλα αυτά όταν στην Ευρώπη τα συγκεκριμένα πάρκα κατασκευάζονται και παρέχουν καθαρή ενέργεια εδώ και χρόνια με πρωτοπόρους τη Δανία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Θολό τοπίο παρά τις μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες
Με την τακτική της κυβέρνησης οι όμιλοι Κοπελούζου και RF Energy κινούνται σε θολό τοπίο ενώ την ίδια στιγμή οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίου που έχουν συνάψει στρατηγικές συνεργασίες μεγάλου βεληνεκούς δεν γνωρίζουν καν πως και που μπορούν να επενδύσουν.
Αξίζει να σημειωθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει υπογράψει συνεργασία με την Ocean Winds για την ανάπτυξη έργων συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5GW. Σημειώνεται ότι η Ocean Winds αποτελεί κοινοπραξία δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ΑΠΕ στην Ευρώπη, της EDP Renewables και της Engie. Επιπλέον η Mytilineos μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου - Protergia υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα την Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος «CI New Markets Fund I» για την από κοινού συνεργασία (CIP 60% / MYTILINEOS 40%) για την ανάπτυξη υπεράκτιων ενώ τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών και ειδικά προερχόμενων εκ Νορβηγίας οι οποίοι πέραν των υπεράκτιων αιολικών έχουν τεράστια τεχνογνωσία στην παραγωγή του φιλικού προς το περιβάλλον υδρογόνου μέσω της ενέργειας που παράγεται από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Επιπλέον καλά πληροφορημένες πηγές ο όμιλος RF Energy έχει συμφωνήσει συνεργασία με πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο κατασκευής και ανάπτυξης υπέράκτιων αιολικών αλλά η συμφωνία που έχει και απολύτως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από μεγάλη τράπεζα δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης θεσμικού πλαισίου.
Επισημαίνεται δε ότι η Ευρώπη επισήμως δια στόματος της Επιτρόπου Ενέργειας κ. Kadri Simson έχει καλέσει προ μηνών την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει projects προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθυμίζοντας ότι το 37% των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν σε πράσινες δράσεις.
Το πλεονέκτημα RF Energy-Κοπελούζου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η RF Energy (συμφερόντων Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη) έχει λάβει Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 498,15 MW, στα βορειοανατολικά της Νήσου Λήμνου (Καβείρια, μέσω της θυγατρικής της City Electric. Ο όμιλος Κοπελούζου την ίδια στιγμή έχει λάβει άδεια παραγωγής για την ανάπτυξη αιολικού υπεράκτιου πάρκου 212 MW στα ανοικτά του λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπεράσουν τα 2,2 δις ευρώ και η καθυστέρηση στην υλοποίησή τους κοστίζει στην εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες δεδομένης της κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και του ποσοστού που εισπράττουν ως έσοδο οι δήμοι από τους παραγωγούς ενέργειας.
Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά είναι λεπτομέρειες για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και φαίνεται ότι θα χρειαστεί η παρέμβαση Μαξίμου ώστε το πλαίσιο να προχωρήσει, τα έργα να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και να μην χαθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Στον αέρα επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στα υπεράκτια αιολικά - Οι ευθύνες του Υπουργείου Ενέργειας
Υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια για θεσμικό πλαίσιο - Ουρά επενδυτών βρίσκει τείχος έλλειψης νομοθεσίας
Σχόλια αναγνωστών