γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Επτασφράγιστο μυστικό το ύψος που θα κινηθεί ο ΕΝΦΙΑ στο Ελληνικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ Χρήστο Τριαντόπουλο που έχει το γενικό πρόσταγμα για τις επικείμενες αλλαγές, στο φόρο κατοχής της ιδιοκτησίας.
Πηγή από το γραφείο του γενικού γραμματέα λέει ότι είναι πρόωρο το θέμα όπως και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών κινείται στην ίδια γραμμή.
Πάντως ο ΕΝΦΙΑ τόσο για τους υποψήφιους αγοραστές στο project του Ελληνικού αλλά και για τους μετόχους της Lamda Development είναι ιδιαίτερης σημασίας διότι το κόστος θα επιβαρύνει τους αγοραστές των ακινήτων ή την ίδια την εταιρεία καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα επιπλέον ετήσιο έξοδο του ιδιοκτήτη για το ακίνητο που έχει στην κατοχή του.
Το ΒΝ φέρνει έγκαιρα το θέμα στο προσκήνιο διότι μπορεί να απαλλάξει από το φόρο τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες που έχουν μία και μοναδική κατοικία και πληρώνουν φόρο στο ίδιο το σπίτι τους από την έλευση των Μνημονίων διότι τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια και αναζητήθηκε ένας νέος φόρος για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.
Η διοίκηση της εταιρείας και προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος κ Οδυσσέας Αθανασίου σε παρουσιάσεις για το Ελληνικό σε επενδυτές, αναφέρει ότι η ζήτηση ξεπερνά κάθε προσδοκία τόσο από τους ξένους κ όσο και Έλληνες επενδυτές που δίνουν προκαταβολές για την αγορά διαμερισμάτων και πολυτελών βιλών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Αστρονομικές τιμές
Η τιμή προπώλησης των διαμερισμάτων είναι επίσης επτασφράγιστο μυστικό αλλά οι διαρροές προς τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο κάνουν λόγο από 20.000 έως 35.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Πρόκειται για αστρονομικές τιμές για τα ελληνικά δεδομένα καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε προϊόν κατοικιών με αντίστοιχες αξίες.
Είναι φανερό ότι απευθύνεται σε πολύ πλούσιους αγοραστές και σε γεμάτα πορτοφόλια και πολύ πιθανόν να αδιαφορούν για τον ετήσιο φόρο που θα τους επιβάλει το ελληνικό κράτος.
Οι επενδυτές και υποψήφιοι αγοραστές στο στάδιο των παρουσιάσεων δεν ανοίγουν θέματα φόρων αλλά το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην υλοποίηση του project.
Σε μία από τις παρουσιάσεις ο κ. Αθανασίου έδωσε ως στίγμα των μηνιαίων εξόδων των κοινοχρήστων το οποίο θα κυμαίνεται από 6 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Παράδειγμα ένα ακίνητο 200 τετραγωνικών μέτρων θα έχει κόστος κοινοχρήστων από 1200 έως 2000 ευρώ το μήνα .
Το κόστος των κοινοχρήστων στις κατοικίες του Ελληνικού αντιπροσωπεύουν το ετήσιο έξοδο του ΕΝΦΙΑ για τα εκατομμύρια των Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων
Συνολικά τα ετήσια κρατικά έσοδα του ΕΝΙΦΙΑ ανέρχονται σε 2,6 δις. ευρώ.
Βέβαια όταν θα έρθει η ώρα να συμμετέχει το Ελληνικό στα συνολικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα είναι εφικτό να αποχωρήσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αν υπάρχει η πολιτική βούληση.
Πάντως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από το 2020 .
Μένει σε εκκρεμότητα ένα ποσοστό 8% το οποίο θα υλοποιηθεί αν το επιτρέψουν τα κρατικά δημοσιονομικά καθώς τα 2,6 δισ ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα ασφαλές και καλό κομπόδεμα για το κράτος.
Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ
Το κόστος του ΕΝΦΙΑ συνδέεται με την τιμή της ζώνης και προκύπτει ο φόρος με βάση την κλίμακα και τον συμπληρωματικό φόρο.
Το πιο χαμηλό σκαλοπάτι της κλίμακας είναι τα 550 ευρώ ως τιμή ζώνης και προκύπτει φόρος 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Το πιο ψηλό σκαλοπάτι είναι όταν η τιμή ζώνης είναι πάνω από τα 5001 και ο φόρος που αναλογεί σε ιδιοκτησίες ακινήτων είναι13 ευρώ το τ.μ.
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή ζώνης για την εφορία και καλύπτει τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας.
Όταν όμως στη σύγκριση βάλουμε το κόστος των κοινοχρήστων των διαμερισμάτων του Ελληνικού αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η τιμή ζώνης δεν μπορεί να είναι στην κλίμακα των 5000 ευρώ όταν η αγοραία τιμή είναι άνω των 20.000 ευρώ.
Εκτιμητές ακινήτων που συμμετείχαν στην αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών λένε ότι μπορεί να είναι τριπλάσια από την τρέχουσα τιμή ζώνης, με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική δηλαδή κυβερνητική.
Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών