γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Στο στόχαστρο των τραπεζών μπήκε η κρατική βοήθεια των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας κι άλλων περιοχών που επλήγησαν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.
Οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και η πύρινη λαίλαπα αποτέφρωσε και τις γεωργικές καλλιέργειες στερώντας κάθε έσοδο κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.
Η κρατική αρωγή όπως και η χρηματοδότηση των πυρόπληκτων αποτελεί μήλον της έριδος για τις τράπεζες.
Τα προβλήματα για χιλιάδες πολίτες που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας μετά από έξι μήνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα διότι χωρίς εισόδημα θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους.
Η αναστολή πληρωμών για έξι μήνες απλώς μεταφέρει το πρόβλημα για αργότερα.
Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής οι δανειολήπτες θα πληρώσουν τόκους επί του κεφαλαίου που δεν καταβλήθηκε ενώ η αναστολή πληρωμής προστατεύει τους δανειολήπτες από τα πανωτόκια της περιόδου που τρέχει η αναστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει αίτηση όπως και τα δικαιολογητικά που να επιβεβαιώνουν το αρχικό αίτημα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται όταν έχει καταστραφεί ολοσχερώς η κατοικία και για κάποιο λόγο υπήρχε υποθήκη στο ακίνητο είτε πρόκειται για στεγαστικό δάνειο ή για τη χορήγηση επιχειρηματικού ακόμη και καταναλωτικού δανείου.
Τι θα γίνει με την υποθήκη για το σπίτι που κάηκε!
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν υποθήκες για σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ η νέα χρηματοδότηση αφορά την ανέγερση νέου ακινήτου ενώ η παλιά υποθήκη για το σπίτι που κάηκε παραμένει καθώς δεν έχει αποπληρωθεί το χρέος προς τον πιστωτή.
Επίσης η χρηματοδότηση του κράτους ανέρχεται στο 80% και το υπόλοιπο 20% απαιτεί ίδια κεφάλαια ή μα δανεισμό.
Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εισοδήματα θα πρέπει η αξία της ανέγερσης κατοικίας να καλύπτεται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση.
Οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών ακόμη δεν έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα διότι οι πυρόπληκτοι δεν έχουν λάβει ακόμη την χρηματική βοήθεια για την κατοικία που καταστράφηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική ενίσχυση μπορεί να φθάσει μέχρι τις 150.000 ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό ποσό καθώς το κράτος πληρώνει προς 1000 ευρώ για 150 τ.μ. ενώ δεν υπάρχει κόστος αγοράς της γης.
Σε πιο δυσχερή θέση βρίσκονται οι κόκκινοι δανειολήπτες που κάηκε το σπίτι τους και οι γεωργικές εκτάσεις που καλλιεργούσαν. Για την περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει η εξάμηνη αναστολή των μηνιαίων δόσεων καθώς η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στις 10 Αυγούστου γνωστοποιεί:
«Οι Τράπεζες-μέλη της με κοινή τους απόφαση προβαίνουν στις εξής ενέργειες που αφορούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και εντός της περιμέτρου που θα ορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση με την οποία είμαστε σε διαρκή σχετική εποικοδομητική συνεργασία :
Αναστέλλουν, για έξι (6) μήνες, την πληρωμή των κάθε μορφής ενήμερων δανειακών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα απέχουν, για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα, από την λήψη οποιουδήποτε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης.
Με τη σχετική ανακοίνωση οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν με τόκους με συνέπεια η συνολική οφειλή να αυξάνεται παρά την παύση των αναγκαστικών μέτρων.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών