Περί τα 20 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει ο δανεισμός Δημοσίου - τραπεζών - επιχειρήσεων για το 2022, και η παράμετρος - καταλύτης προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο δανεισμός με τους πιο συμφέροντες όρους είναι μόνο η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτίμηση τραπεζικού στελέχους της αγοράς ομολόγων το 2022, η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να δανειστεί 12 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ, οι ελληνικές τράπεζες 3 έως 4 δισ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) ενώ στην αγορά εταιρικών ομολόγων αναμένονται 4-5 δισ. ευρώ.
Όπως θα δούμε, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, όχι μόνο θα οδηγούσε τις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή κεφαλαίων, αλλά αυτό θα γινόταν με φθηνότερους όρους δανεισμού για όλες τις πλευρές.
Ενώ η επενδυτική βαθμίδα (investment grade) θα έπρεπε να είναι ο Νο 1 στόχος του Δημοσίου – τραπεζών, η απόκτηση της δεν έχει την ίδια προτεραιότητα ή καλύτερα σημασία για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Από τις ελληνικές τράπεζες, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. κ. Φ. Καραβίας αναλαμβάνει ρίσκο προβλέποντας συχνά- πυκνά ότι, θα την αποκτήσουμε σε διάστημα 12-15 μηνών.
Η δυσκολία απορρόφησης θα ήταν παρελθόν όπως και τα υψηλότερα επιτόκια
Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) είναι ικανή να αλλάξει άρδην το σημερινό τοπίο δανεισμού για Δημόσιο, τράπεζες - και κατ΄επέκταση για επιχειρήσεις – καθώς η απορρόφηση των κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές θα ήταν μεγαλύτερη και τα επιτόκια δανεισμού φθηνότερα.
Για παράδειγμα, στις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις ( preferred ομόλογα ) της Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς παρατηρήθηκε μια πίεση- παρά την υπερκαλύψεις - αυτό που θα ξεκλείδωνε την σημερινή κατάσταση, θα ήταν η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ομολόγων, εάν ήδη η Ελλάδα αποκτούσε την επενδυτική βαθμίδα τότε οι συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις θα εμφάνιζαν καλύτερη απορρόφηση ενώ ταυτόχρονα τα επιτόκια που θα πρόσφεραν οι επενδυτές θα ήταν, εκ των πραγμάτων, χαμηλότερα.
Eξάλλου, η πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών είναι μοναδική που είναι χαμηλότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι αυτό η αναβάθμιση θα έκανε πολύ πιο ευκολότερη την διαδικασία άντλησης κεφαλαίων.
Οι ανάδοχοι θα απευθυνθούν σε μεγαλύτερα πορτοφόλια
Στην περίπτωση της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα διαθέσιμα κεφάλαια δανεισμού από τις διεθνείς αγορές θα είχαν εντελώς διαφορετικά μέγεθη, με μια αναλογία 1 προς 100.
Δηλαδή, εάν σήμερα λ.χ αν υποθέσουμε ότι για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν 5 δισ. για την αγορά ομολόγων, τα κεφάλαια θα έφθαναν αυτόματα τα 500 δισ. ευρώ.
Οι ανάδοχοι των εκδόσεων θα είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε χαρτοφυλάκια με υψηλότερα πορτοφόλια και με τις ίδιες παρουσιάσεις που πραγματοποιούν σήμερα, θα εμφάνιζαν υψηλότερο ποσοτικό αποτελέσμα.
Και στην ελληνική αγορά ομολόγων, δεν προβληματίζονται καθόλου για αυτούς τους ξένους επενδυτές των ανεπτυγμένων αγορών διότι ο καθένας από αυτούς διαθέτει υψηλή αγοραστική δύναμη.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών