Η ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και του Παρατηρητηρίου Εκθέσεων αξιολογεί τις πρακτικές δημοσιοποίησης πληροφοριών βιώσιμης ανάπτυξης και κριτηρίων ESG από τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2019-2020
Ειδικότερα οι τράπεζες, οι μεγάλες ενεργειακές και εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρωτοστατούν στον αγώνα αυτό για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG [Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance)].
Η κυρίαρχη τάση, βάσει της έρευνας, είναι ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων μεγάλων ειδικά στους 3 κλάδους που αναφέρθηκαν χρησιμοποιούν ήδη κάποια αξιόπιστα Πρότυπα αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις που λαμβάνουν από έγκυρους φορείς αξιολόγησης (ESG Rating agencies), όπως για παράδειγμα οι CDP & ΜSCI, δεν είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αυτό έχει άμεση συνέπεια και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στις Ελληνικές Επιχειρήσεις.
Αυτά ήταν μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της Ετήσιας Έρευνας του Κέντρου Αειφορίας (CSE) που υλοποιείται από το Παρατηρητήριο Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης από το 2012 ετησίως με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI).
Η ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και του Παρατηρητηρίου Εκθέσεων αξιολογεί τις πρακτικές δημοσιοποίησης πληροφοριών βιώσιμης ανάπτυξης και κριτηρίων ESG από τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2019-2020. Παράλληλα, η φετινή έρευνα είναι η 2η έρευνα που επικεντρώνεται στη καταγραφή των πρακτικών στοχοθεσίας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών αλλά και της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος τους στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα καταγράφει την συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στα πλέον διαδεδομένα διεθνή ESG Ratings κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο (2019-2020).
Σημαντικά Συμπεράσματα από την έρευνα ESG στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, είναι τα παρακάτω :
- Ένα μέρος μόνο των Ελληνικών Εισηγμένων Εταιρειών αξιολογούνται από διεθνή ESG Ratings, και είναι ελκυστικές στους επενδυτές, αν και αυτό αυξήθηκε θεαματικά σε σχέση με το 2020, καθώς πολύ περισσότερες εταιρείες έχουν μπει πλέον στα ραντάρ των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Από τις 110 εταιρείες που εξέδωσαν έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης για το 2019-2020, 32 έχουν παρουσία σε ένα ή περισσότερα ESG Ratings με την πλειοψηφία να έχει σχετικά χαμηλές εώς μεσαίες αξιολογήσεις. Από τις 32 αυτές εταιρείες, το 75% (24 εταιρείες) είναι μέρος του νέου Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών αν και παρουσιάζονται διαφορές μεταξύ των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων και αυτών του Δείκτη ΕSG του ΧΑΑ.
- Η στοχοθεσία των εταιρειών για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο της στρατηγικής τους. Η ωριμότητα των εταιρειών στη βιώσιμη ανάπτυξη εκφράζεται μέσα από την ύπαρξη και δημοσιοποίηση ποσοτικών στόχων, έναντι ποιοτικών. Στα πλαίσια της έρευνας παρατηρήθηκε ότι 21% των εκθέσεων περιλαμβάνουν ποσοτικούς στόχους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μια εταιρεία έχει δηλώσει στόχο την κλιματική της ουδετερότητα. Οι στόχοι αυτοί αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση της ενεργειακής έντασης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Παρά τη σημαντική επικοινωνία που γίνεται από τις εταιρείες στα θέματα ESG το τελευταίο χρονικό διάστημα η πραγματικότητα δείχνει ότι με ελαχιστες εξαιρέσεις οι περισσότερες εισηγμένες έχουν σημαντικό δρόμο να διανύσουν στα θέματα συμμόρφωσης με τα κριτήρια ESG ώστε αφενός να γίνουν πιο ελκυστικές σε επενδυτές αλλά και να έχουν δυνατότητες ευκολότερης χρηματοδότησης στο προσεχές μέλλον.
Για την επιμόρφωση των στελεχών που ασχολούνται με θέματα χρηματοδότησης, το Κέντρο Αειφορίας διοργανώνει στις 25 Νοεμβρίου εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ESG Impact and Investing‘’ για Οικονομικούς Διευθυντές, Στελέχη Εταιρικής Διακυβέρνησης, IR και Fund Managers, πιστοποιημένο από το διεθνή οργανισμό CPD .
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών