Το φλέγον θέμα του ενεργειακού κόστους και μάλιστα εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας και ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και αγαθά φέρνει στο προσκήνιο ο ΣΕΤΕ, προκειμένου να προβλεφθούν αναγκαία μέτρα στήριξης ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή άμυνα, απέναντι στις πιέσεις που προκαλεί η νέα διεθνής κρίση.
Το χειμερινό «κοκτέιλ» επιβαρύνει επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας και δεν έχουν «συνέλθει» ακόμη, με τη ρευστότητά τους να βρίσκεται στο ναδίρ.
Μάλιστα το ενεργειακό ράλι τιμών που πάει «πακέτο» με την «ασφυξία» που προκαλεί, αναμένεται να εξεταστεί στην τηλεδιάσκεψη που οργανώνει ο ΣΕΤΕ με τη συμμετοχή φορέων του, του υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου και κυβερνητικών στελεχών, συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για χθες (Δευτέρα), αλλά αναβλήθηκε.
Με το τρίπτυχο «φωτιά» να σπρώχνει «σύννεφα» πάνω από τον ουρανό της τουριστικής αγοράς, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις παραγόντων της που μιλούσαν για «δύσκολους χειμερινούς μήνες».
Κάποιοι δεν αποκλείουν, οι εξελίξεις στα τρία μέτωπα να οδηγήσουν μέχρι και σε «βαρυχειμωνιά», απομακρύνοντας την ανάκαμψη για μετά την ερχόμενη άνοιξη. Το «σκληρό μωσαϊκό» πάντως στο οποίο καλούνται να κινηθούν, απασχολεί ιδιαίτερα 2000 και πλέον ξενοδοχεία στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
«Η έξαρση της πανδημίας και τα μέτρα για ανεμβολίαστους - οι οποίοι δυστυχώς για την Ελλάδα είναι ακόμα αρκετοί - σε συνδυασμό με το διπλάσιο, υπέρογκο κόστος που επωμιζόμαστε, έχουν δημιουργήσει «βαριές σκιές» στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων» σχολιάζουν άνθρωποι του κλάδου και προβλέπουν ότι ο φόβος του lockdown και μάλιστα όταν αυτό εξαπλώνεται, επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση για ταξίδια.
Στον «αέρα» τα Χριστούγεννα
Σε αρκετούς χειμερινούς προορισμούς που περιμένουν πως και πως τα Χριστούγεννα για να δουν ικανοποιητική κίνηση που να έχει όμως και διάρκεια, έπεσε «παγωμάρα» τα τελευταία 24ωρα.
«Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας και τα lockdown που γίνονται στην Ευρώπη έχουν επηρεάσει την ψυχολογία της πελατείας μας.
Με τις μετακινήσεις να κοστίζουν και τους νέους περιορισμούς να είναι πιθανοί, αρκετοί εμφανίζονται διστακτικοί πλέον στο να προγραμματίσουν ταξίδι μέσα στις γιορτές», λέει ξενοδόχος της Βόρειας Ελλάδας που βλέπει τις τελευταίες μέρες να καταγράφεται συγκράτηση του θετικού κλίματος που υπήρχε τον προηγούμενο μήνα και τα Χριστούγεννα όπως χαρακτηριστικά λέει, βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» παρά τις όποιες προκρατήσεις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται.
Νοτιότερα και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα η αισιοδοξία διατηρείται ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις αντιξοότητες. «Γενικά υπάρχει στην περιοχή μας αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε τελικά να έχουμε μια ομαλή σεζόν. Οι κρατήσεις μας αυτή τη στιγμή για τα Χριστούγεννα αγγίζουν το 50%, χαμηλότερα από άλλες προ covid χρονιές», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια είναι οι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες που «ζορίζουν» τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, χωρίς να σημαίνει ότι μετακυλούν την επιβάρυνση στις τιμές.
Κατά 25,5% αυξήθηκε η μέση ταξιδιωτική δαπάνη
Ωστόσο, η νέα έξαρση της πανδημίας μπορεί να φρενάρει την αισιοδοξία για το χειμώνα, δεν αλλάζει όμως το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις για το 2022. Τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5.097 εκατ. ευρώ (139,3%) σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 8.758 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 89,0%, καθώς και της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης κατά 25,5%. Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα (σε ευρώ) για το ίδιο χρονικό διάστημα, από 583,4 το 2019 ανήλθε σε 594,6 το 2020 και σε 746,4 το 2021.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο 2021:
• Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 2.061 εκατ. ευρώ
• Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 150,8%
• Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 124,4%
Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία διπλασιάστηκε από πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 2,213 εκατ. ταξιδιώτες, από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 161,6% και έφτασε 1,006 εκατ. αφίξεις, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 42,0% και διαμορφώθηκε σε 1, 175 εκατ., ενώ από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 206,2% που μεταφράζεται σε 296 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 188,6% και διαμορφώθηκε σε 67 χιλ. ταξιδιώτες.
«Καμπανάκι» για την πράσινη μετάβαση
Σκοπός του online workshop, που διοργανώνει στις 2 Δεκεμβρίου ο ΣΕΤΕ σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών του τουρισμού σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις επιχειρησιακές λύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά διεθνώς καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή και εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου των ελληνικών επιχειρήσεων, λέει ο ΣΕΤΕ, με τις νέες σύγχρονες διεθνείς τάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αειφόρου ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε έναν κλάδο που συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, όπως είναι ο τουρισμός.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Τρίπτυχο «φωτιά» για τον τουρισμό, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη: Ενεργειακό κόστος, ακρίβεια και πανδημία
Ενεργειακό κόστος, ακρίβεια και πανδημία «σκιάζουν» τους προϋπολογισμούς τουριστικών επιχειρήσεων
Σχόλια αναγνωστών