Την επιβολή ανώτατης τιμής στις υγειονομικές μάσκες εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να τιθασεύσει το κύμα αισχροκέρδειας που πλήττει την αγορά και τους καταναλωτές.
Μία μάσκα προστασίας FFP2 από τον COVID 19 πριν τα νέα μέτρα κόστιζε 0,21 λεπτά του ευρώ μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις εκτοξεύτηκε στα 0,30 λεπτά του ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 42%.
Οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη με τους επιτήδειους να …βάζουν το χέρι τους στην τσέπη των καταναλωτών.
Οι προμηθευτές και οι πωλητές μασκών ξεσάλωσαν, προκαλώντας τη μήνη του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος για να περιορίσει το κύμα αισχροκέρδειας έδωσε εντολή τις υπηρεσίες για σαρωτικούς ελέγχους μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και άλλες ελεγκτικές μονάδες, προχώρησε σε ελέγχους προκειμένου να τεκμηριωθεί η ενδεχόμενη άσκηση πρακτικών αισχροκέρδειας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το άρθρο 58 του ν. 4818/2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες 16 εταιρείες είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις οποίες ζητήθηκε να προσκομίσουν τα τιμολόγια αγοράς όπως και τα τιμολόγια πώλησης για να γίνει η σύγκριση μεταξύ των δύο τιμολογίων.
Οι πρώτες «ύποπτες» εταιρείες που έβαλαν σκοπό να εκμεταλλευτούν την αυξημένη ζήτηση βγάζοντας από τις αποθήκες μάσκες με νέες αυξημένες τιμές πώλησης χωρίς να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τη μεταβολή του αρχικού κόστους των μασκών.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, οι εταιρείες, θα περάσουν από ακρόαση καθώς προβλέπεται με βάση τη νομοθεσία να αιτιολογήσουν τη άνοδο της τιμής. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προστίμου έως 1 εκατ. ευρώ, θα εξαρτηθεί από την έρευνα που εστιάζει στην μεταβολή του περιθωρίου κέρδους σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό που εμφάνισε η εταιρεία προ της 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια το γράμμα το νόμου σε ότι αφορά τη ακρόαση διότι σε περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο χωρίς να απολογηθεί η εταιρεία, είναι πιθανόν να δικαιωθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Ανακοίνωση του υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τις επιχειρήσεις που αποδεικνύεται ότι αισχροκερδούν έναντι του καταναλωτικού κοινού, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των καταναλωτών να προστατευτούν από την περαιτέρω διασπορά του COVID-19, θα επιβληθούν πολύ υψηλά πρόστιμα που μπορούν να έχουν ύψος ως και 1.000.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επισημαίνει τη δυνατότητα των καταναλωτών να γνωστοποιούν περιστατικά αισχροκέρδειας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520 αλλά και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις gen-sec@gge.gr και dimea@mnec.gr.
Το άρθρο 58 του ν. 4818/2021
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες αξιοποιεί ήδη τη σχετική νομοθετική διάταξη και για την αγορά τροφίμων που παρατηρούνται ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αλλά τα έως τώρα στοιχεία δεν εντοπίζονται κερδοσκοπικές κινήσεις από τις αλυσίδες τροφίμων.
Οι νέες τιμές σε αρκετά προϊόντα δικαιολογούνται καθώς άλλαξε το κόστος ενώ δεν παρατηρούνται μεταβολές στα περιθώρια κέρδους των αλυσίδων που να δικαιολογούν την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου.
Το ΚΙΝΑΛ: Ζητάει να επιβληθεί ανώτατη τιμή στις προστατευτικές μάσκες”
Με σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει ότι
«Ο Υπουργός Ανάπτυξης διαπιστώνει μεν κερδοσκοπία στην αγορά προστατευτικών μασκών, αλλά δεν κάνει χρήση των νομοθετικών εργαλείων που έχουν ψηφιστεί για την προστασία των καταναλωτών από την αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών.
Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και έξι μήνες παρακολουθει αμέτοχη την αύξηση των τιμών στην αγορά που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Συνεπώς, εκτός από τους άμεσους και συστηματικούς ελέγχους στην αγορά για την πάταξη της κερδοσκοπίας-με την αναγκαία παρέμβαση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού-χρειάζεται η επιβολή ανώτατης τιμής στις προστατευτικές μάσκες, όπως άλλωστε έγινε με τα rapid και PCR test. Έστω και τώρα, ας πράξει το αυτονόητο.»
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Πλαφόν στις υγειονομικές μάσκες εξετάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης
Σύμφωνα με πληροφορίες 16 εταιρείες είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης
Σχόλια αναγνωστών