Οι συναλλαγές θα είναι περισσότερες από την περίοδο 2015-2021 και την ίδια ώρα θα έχουν μεγαλύτερη αξία
Η ροή των κεφαλαίων εκτιμάται πως θα είναι υψηλότερη και οι συναλλαγές «θα είναι περισσότερες ανεπιφύλακτα».
Τη νέα χρονιά λοιπόν αναμένεται να “σπάσει” κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αφενός γιατί οι συναλλαγές θα είναι περισσότερες από την περίοδο 2015-2021 και αφετέρου λόγω της υψηλότερης αξίας συναλλαγών.
Μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει ήταν η περυσινή χρονιά - ορόσημο ( 2021 ) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες 30 συναλλαγές μεγάλες ή μικρότερες) για εξαγορές ελληνικών εταιρειών με συνολική αξία περί τα 14 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, μόνο οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές που συμφωνήθηκαν την περασμένη χρονιά ξεπέρασαν σε αξία το 1 δισ. ευρώ και θα υλοιποιηθούν με αυξημένους πολλαπλασιαστές υποδεικνύοντας τόσο την αξία των εταιρειών, όσο και τη μείωση του ρίσκου της χώρας, όπως έχουν επισημάνει τραπεζίτες.
Οι μεγαλύτερες εξαγορές το 2021
Μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά στην ελληνική αγορά ήταν οι εξής συναλλαγές :
Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποκτήθηκε από το Αυστραλιανό fund ΜacQuarie Asset Managment έναντι 2,1 δισ. ευρώ, η Chipita η οποία πέρασε στον έλεγχο της πολευθνικής Μondelez έναντι 2 δις. δολαρίων, η Pharmaten η οποία πωλήθηκε από την ΒC Partners έναντι 1,6 δισ. ευρώ, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού που παραχωρήθηκαν στην Γεκ- Τέρνα έναντι 1,5 δισ. ευρώ, και τέλος η εξαγορά της Wind από την United έναντι 1 δισ. ευρώ.
Μεγάλες συναλλαγές αποτέλεσαν επίσης και η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas έναντι 733 εκατ. ευρώ, η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (αναμένεται η έγκριση της DGComp ) απο το CvC έναντι 505 εκατ. ευρώ.
Στον χώρο των ασφαλειών, επίσης, η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Μetlife από την ΝΝ έναντι 584 εκατ. ευρώ.
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, κομβική για τον χώρο του κλάδου της πληροφορικής, ήταν η εξαγορά της Ιntrasoft από την Δανέζικη Νet Company έναντι 235 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες, επίσης, πώλησαν πλειοψηφικά ποσοστά στους κλάδους αποδοχής καρτών έναντι 1 δισ. ευρώ περίπου.
Επίσης, στον κλάδο των τροφίμων, πρωταγωνιστής ήταν το Cvc Capital τόσο με τις εξαγορές ( και αναδιάρθρωση ) σε Vivartia- Δωδώνη, όσο και την αποεπένδυση στην Μεβγαλ ( είσοδος Σ. Θεοδωρόπουλου ).
Στην πληρoφορική - αν και δόθηκαν μικρότερα τιμήματα - κομβικές ήταν οι εξαγορές της Singular από Epsilon Net και Space, και η εξαγορά της Soft one.
Μια σειρά μικρότερων εξαγορών πραγματοποιήθηκε απο ελληνικές εταιρείες στα τρόφιμα, όπως απο την Μέλισσα Κίκιζας ( Terra creta ) την Μινέρβα (Mediterranean Foods ), Ιdeal ( Virtus).
Γιατί πραγματοποιούνται τώρα;
Στο ερώτημα γιατί επιχειρείται η είσοδος των ξένων ομίλων στην Ελλάδα, η απάντηση που δίδεται από τις ίδιες πηγές είναι γιατί «ωρίμασαν οι συνθήκες στις ελληνικές επιχειρήσεις»
.Εξαλλου, όσες συναλλαγές κινούνται με πολλαπλασιαστές κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική φάση οικονομικού κύκλου, και παρά την επικείμενη αλλαγή στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, η οικονομία θα εισέλθει σε μια περιόδο πολυετούς ανάπτυξης η οποία θα στηριχθεί και στην εισροή των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( 82 δισ. ευρώ έως το 2027).
Ένας λόγος επίσης ο οποίος θα είναι υποστηρίξει την διαδικασία των εξαγορών είναι ότι, μετά την άπλετη ρευστότητα που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες ( FED, EKT ) τα private equity Funds, αλλά και μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι διαθέτουν ακόμα δυνατότητες μόχλευσης των κεφαλαίων τους, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον προσώρας.
Εξάλλου, σύμφωνα με διαχειριστή κεφαλαίων fund ο οποίος ασχολείται με εξαγορές ακινήτων στην Ελλάδα, πολλά από τα funds, μετά από την σταδιακή απόσυρση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ( με πρώτη την FED ) θα στραφούν σε τομείς της οικονομίας οι οποίοι δεν επηρεαστούν από την απουσία αυτής της ρευστότητας, δηλαδή δεν θα είναι εκτεθειμένοι καθώς θα στηριχθούν σε δίκτυα πωλήσεων ( λ.χ τρόφιμα, καινοτόμες χρηματοικονομικές υπηρεσίες, πωλήσεις μέσω portals, πληροφορική κ.α.)
Ανταγωνισμός και στα private equity Funds
Το CNC capital, η BC Partners και δευτερευόντως το Οaktree και το HIG πρωταγωνίστησαν τα προηγούμενα χρόνια στις εξαγορές ή τις αναδιαρθρώσεις εταιρειών.
Ωστόσο, τώρα θα αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό είτε γιατί τα “έπαθλα”, όπως η Αττική Οδός, θα οδηγήσουν σε συμμαχίες, είτε γιατί οι κινήσεις τους στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις ( λ.χ υγεία, ασφάλειες) ελληνικών επιχειρήσεων.
Εξάλλου, σήμερα, μετά απο χρόνια παρουσίας λ.χ το CVC Capital στηρίζεται πλέον σε δικό του μηχανισμό και όχι σε Έλληνες συμβούλους, με αποτέλεσμα να χάνει και διαγωνισμούς, όπως το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Επίσης, οι νέοι επενδυτές αποκτούν ήδη τις δικές τους “γραμμές” κεφαλαίων απο τις ελληνικές τράπεζες στερώντας τo μονοπώλιο ροής κεφαλαίων από τα υφιστάμενα private equity funds.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών