Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πέφτει η ζήτηση για ενέργεια από τις Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης - Κλείνουν τους διακόπτες τα βαφεία

Πέφτει η ζήτηση για ενέργεια από τις Βιομηχανίες Υψηλής Τάσης - Κλείνουν τους διακόπτες τα βαφεία
Το υψηλό κόστος ενέργειας κλείνει βιομηχανικές μονάδες.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος κλείνει τη βιομηχανία καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.
Οι διοικήσεις προτιμούν την αναστολή λειτουργίας μέχρι το περιβάλλον να γίνει πιο ευνοϊκό.
Το BN έχει στη διάθεση του ονόματα εταιρειών που επέλεξαν να βγουν εκτός παραγωγής εξαιτίας του ενεργειακού κόστους για διάστημα δύο μηνών με την προσδοκία στη βελτίωση των συνθηκών καθώς η κρατική επιχορήγηση είναι αδύναμη να υποστηρίξει τη λειτουργία των μονάδων.

Το υψηλό κόστος ενέργειας κλείνει βιομηχανικές μονάδες.

Δύο επιχειρηματίες που συνομίλησαν μαζι μας δεν επιθυμούσαν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όπως και των εταιρειών και αρκέστηκαν να περιγράψουν σε καθεστώς ανωνυμίας όσα βιώνουν με την εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος.
Να αναφερθεί ότι και οι δύο επιχειρήσεις εντάσσονται στα βαφεία.
Πρόκειται για ενεργοβόρες μονάδες και η βασική ενασχόληση είναι η βαφή υφασμάτων.
Ο ένας επιχειρηματίας μας είπε ότι για να λειτουργήσει η μονάδα πρέπει να τιμολογήσει σε τριπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι. Μας διαβεβαίωσε ότι δεν το έκανε διότι δεν θα ήταν εφικτή η πώληση των προϊόντων.
Αρκέστηκε μόνο σε μία αύξηση του τιμολογίου κατά 25% για το 2021 ενώ για το 2022 δεν έχει αναπροσαρμόσει τον τιμοκατάλογο.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα ήταν σε αναστολή η μονάδα και τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί σταδιακά να την επανεκκινήσει τη με την προσδοκία να βελτιωθούν οι συνθήκες στην ενεργειακή αγορά και να υποχωρήσει η χονδρεμπορική τιμή.
Μας αποκάλυψε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβει τους επόμενους μήνες και πάει με το γνωστό και παραδοσιακό τρόπο «βλέποντας και κάνοντας».
Ανάλογο στίγμα μας έδωσε και ο δεύτερος επιχειρηματίας ο οποίος λέει ότι πέρυσι το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών εξόδων της επιχείρησης και φέτος έχει ξεπεράσει το 60%.
Πρόκειται για επιχειρήσεις πολύ έγκαιρα χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως ενεργειακή βάση για τη λειτουργία των μονάδων τους εγκαταλείποντας την ηλεκτρική ενέργεια για να είναι πιο αποδοτική η μονάδα.
Πέρυσι το τιμολόγιο φυσικού αερίου ήταν στα 15 ευρώ ανά Mwh και σήμερα ο λογαριασμός βγαίνει προς 120 ευρώ ανά mwh.

Όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση ασχολείται με τη βαφή ενδυμάτων σημαίνει ότι η λιανική τιμή θα είναι ακριβότερη έως 25% είπε προκειται για σακάκι , παντελόνι , πουκάμισο όπως και για τα εσώρουχα.
Το ενεργειακό κόστος περνά στην κατανάλωση και δημιουργεί άνοδο των τιμών.
Η προσδοκία για άνοδο του ΑΕΠ όταν ο κρατικός μηχανισμός δεν ξέρει αν δουλεύει η βιομηχανία
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που επέλεξαν την προσωρινή αναστολή των μονάδων τους ενημέρωσαν μόνο τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας που έχουν την έδρα τους οι εταιρείες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας δεν θα μάθει ποτέ για την αναστολή λειτουργίας της μονάδας με συνέπεια η κρατική μηχανή να χάνει παραγωγικά γρανάζια και πιθανόν μη το μάθει ποτέ
Ωστόσο οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί χωρίς να έχουν τα δεδομένα κάνουν εκτιμήσεις για άνοδο του ΑΕΠ όταν ένας βασικός συντελεστής που είναι η βιομηχανία δεν ξέρει αν είναι σε λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιομηχανία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 10% .

Βιομηχανικές μονάδες της Υψηλής Τάσης κάνουν «Κράτει» στις μηχανές.

Οι μονάδες που εντάσσονται στην Υψηλή Τάση εμφανίζονται να έχουν κατεβάσει στροφές με βάση τη ζήτηση σε ενέργεια.
Πρόκειται για τη βαριά βιομηχανία της χώρας και στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται συνολικά 15 βιομηχανίες.
Η ζήτηση ενέργειας για σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 διαμορφώθηκε σε 18.988 Mwh όταν πέρυσι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 ζητήθηκε ενέργεια υψηλής τάσης 22.622Mwh.
Πρόκειται μια υποχώρηση της ζήτησης κατά 3.674 Mwh σε μία μέρα.
Με βάση τα ημερήσια στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η ζήτηση της Υψηλής Τάσης έχει πέσει κάτω από τις 20000 Mwh όταν το 2021 ήταν σταθερά κοντά στις 23.000 Mwh την ημέρα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας πιθανόν να «παίζουν» με το διακόπτη διότι το ενεργειακό κόστος χτυπάει χωρίς διακρίσεις.
Οι 14000 επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης παραμένουν « καρφωμένες» στις 30.000 Mwh την ημέρα ενώ στα μέσα Ιανουαρίου υπήρξαν κάποιες ημέρες που η ζήτηση μειώθηκε στις 16.000Mwh.
Οι ρυθμοί των επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης πέφτουν μετά το Σεπτέμβριο κάθε έτους και τους τελευταίους μήνες του έτους η ζήτηση διαμορφώνεται στην περιοχή των 22.000 Mwh την ημέρα. Τέλος να σημειωθεί ότι στην αγορά κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να βγει εκτός μεγάλη βιομηχανική μονάδα εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης