Περιθωριακή αγορά που ανθούν κάθε είδους αθέμιτες πρακτικές κινδυνεύει χαρακτηριστεί η ελληνική κεφαλαιαγορά, όχι τόσο επειδή εμφανίζονται κατά καιρούς περιπτώσεις παραπλάνησης των επενδυτών αλλά κυρίως επειδή δεν εκκαθαρίζονται γρήγορα.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι έγινε μια (ας πούμε) ζημιά αλλά ότι κανείς δεν μαζεύει τα σπασμένα.
Η υπόθεση Follie Folli, ήταν μια εξαιρετική περίπτωση εξαπάτησης επενδυτών με πλαστά λογιστικά στοιχεία, ανύπαρκτες πωλήσεις και κέρδη αλλά δεν είναι η μόνη εκδήλωση του φαινομένου ασυδοσίας που επικρατεί.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει μια άλλη πολύκροτη περίπτωση, την υπόθεση Ελλάκτωρ, στην οποία ερευνάται ο συντονισμός δύο μετόχων, της Ολλανδικής Reggeborgh και της βελγικής επενδυτικής εταιρείας Atlas που αποδεικνύεται ότι συνεργάστηκαν και σε παλαιότερες περιπτώσεις.
Όπως πλέον είναι γνωστό, οι μετοχές που είχε την έμπνευση να αγοράσει η Atlas… «κρύβονταν» στην λιβανέζικων συμφερόντων κυπριακή τράπεζα Astro Bank υπό την διαχείριση του Ηλία Λιανού στελέχους της Αρχιρόδον και συμβούλου επενδύσεων ο οποίος είχε αρνηθεί ότι σχετίζεται με το πακέτο μετοχών.
Ωστόσο η ίδια η τράπεζα αποκάλυψε την εμπλοκή του με συνέπεια να καλείται για εξηγήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Προφανώς κατά την διερεύνηση της υπόθεσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να δώσουν εξηγήσεις.
Η διερεύνηση υποθέσεων χρηματιστηριακών παραβάσεων δεν είναι εύκολη γιατί συχνά οι εμπλεκόμενοι καλύπτουν τα ίχνη τους σε ένα πλέγμα διαφορετικών δικαιοδοσιών.
Είναι όμως κρίσιμης σημασίας οι αρχές να κινούνται γρήγορα όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα δικαιοσύνης.
Περισσότερο κρίσιμο και αναγκαίο είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης ότι τα παιχνίδι παίζεται με ίσους όρους.
Κανείς δεν μπορεί να κρύβει πακέτα μετοχών, να παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και να μένει ατιμώρητος.
Κανένας μέτοχος εισηγμένης εταιρείας όσο μεγάλος και επιφανής κι αν είναι δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί του κανόνες που ισχύουν για όλους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια ομάδα φαίνεται να είναι υπότροπη καθώς το έχουν ξανακάνει!
Είχε εμπλοκή και στην περίπτωση άλωσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία επίσης βρέθηκε βασικός μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 32% η ολλανδική εταιρεία.
Ταυτόχρονα η εταιρεία είχε και χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών οι οποίες δεν ψηφίζουν στη γενική συνέλευση και οι αποφάσεις λαμβάνονται με αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου αυτών των μετοχών.
Αν αφαιρεθούν όμως τα δικαιώματα ψήφου των ιδίων μετοχών, το ποσοστό της Reggeborgh υπερβαίνει το 33% οπότε έπρεπε να είχαν κάνει πρόταση δημόσιας προσφοράς.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που είναι στην αρμοδιότητα των εποπτικών αρχών που πρέπει να επιβάλλουν με αυστηρότητα τους όρους του παιχνιδιού σε όλους.
Κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από το σύνολο της αγοράς.
www.bankingnews.gr
Η υπόθεση Reggeborgh ευκαιρία εξυγίανσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από την Επι. Κεφαλαιαγοράς
Ήρθε η ώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξυγιάνει το σαθρό περιβάλλον
Σχόλια αναγνωστών