γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
«Εργάτης» δηλώνει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε μια στιγμή που αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της επιχειρηματικής σκηνής.
Σε αποκλειστική δήλωση στο BN, ο επικεφαλής της πρώην Chipita, αναφέρει ότι το εν εξελίξει σχέδιο στο χάρτη των εξαγορών είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και έρωτα με τη μυρωδιά του εργοστασίου.
Ο ίδιος μας είπε ότι του αρέσει να πηγαίνει στο εργοστάσιο.
Αυτή είναι η ζωή του και αυτό θα συνεχίσει να είναι!
Αναφορικά με τις κινήσεις στην σκακιέρα των εξαγορών, ο κ Σπύρος Θεοδωρόπουλος είπε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο και μας πρότεινε η επικοινωνία μας να συνεχιστεί στο μέλλον.
Ο Ρουμελιώτης Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Με καταγωγή από τη Ρούμελη, μεγάλωσε στα Εξάρχεια και αποφοίτησε από το 1 Γυμνασίου της Πλάκας για να συνεχίσει τις σπουδές στην ΑΣΟΕΕ.
Ο ίδιος μπορεί να διηγηθεί αρκετές «αποτυχίες» πριν έρθουν οι επιτυχίες και η μεγάλη όπως ήταν της Chipita, επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους όταν όλα πάνε στραβά «κάθε εμπόδιο για καλό»
Η οικογενειακή επιχείρηση «Ρεκόρ» που έφτιαχνε γαλακτοκομικά και ρυζόγαλο στην Παλλήνη δεν τον ικανοποιούσε και προχώρησε στα δικά του επιχειρηματικά βήματα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 προσπάθησε με εισαγωγές ζαχαρωδών να κάνει το πρώτο βήμα στη συνέχεια ενεπλάκη με τις εισαγωγές σπίρτων καθώς ή είσοδος της χώρας στην Ε.ΟΚ. έφερε την κατάργηση του μονοπωλίου της ΒΕΛΠΕΞ στα σπίρτα.
Η δραστηριότητα των εισαγωγών κράτησε οκτώ μήνες αφού τα δικά του σπίρτα δημιούργησαν πίεση στην κραταιά ΒΕΛΠΕΞ, που επέβαλε την απαγόρευση των εισαγωγών με κυβερνητική παρέμβαση ως επικίνδυνα διότι άναβαν από λεία επιφάνεια.
Πριν έρθει η ώρα της Chipita ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έμαθε γρήγορα ότι η τραπεζική χρηματοδότηση δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Πρόσκαιρα κατέφυγε σε τοκογλύφους που ζητούσαν επιτόκιο 40% για να κάνει νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα.
Η BINGO, η ΜΕΛΟ, τα γαριδάκια «Καρολάιν» ήταν ένα μέρος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας για να φτάσει στη συνέχεια να ανακαλύψει τη Μακεδονική σφολιάτα για να έρθει η ιδέα να σφραγίσει σε μία αεροστεγή σακούλα το πρώτο κρουασάν.
Στο σήμερα των εξαγορών.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει τρείς εξαγορές όπως είναι των εταιρειών Ελληνικοί Χυμοί, και τις εταιρείες «ΕΔΕΣΜΑ και Αμβροσία».
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια εξαγορών του κ Σπύρου Θεοδωρόπουλο, βρίσκονται κάπου στη μέση της διαδρομής, Κάποιες από αυτές είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και άλλες είναι στο στάδιο της τελικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το νέο επιχειρηματικό στέμμα που σφυρηλατείται από το επιχειρηματία αναμένεται να προστεθεί ένα «πετράδι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι μία συμφωνία που θα σηματοδοτήσει και την λήξη του σχεδίου εξαγορών.
Η ΙΟΝ που με ανακοίνωση της διέψευσε κάθε σενάριο ότι γίνονται συζητήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπτωση της ΙΟΝ για τον επιχειρηματία, εντάσσονταν σε παλαιότερο σχεδιασμό αλλά δεν του δόθηκε πότε η ευκαιρία από την πλευρά της οικογενειακής επιχείρησης ΙΟΝ.
Μέχρι που φτάνει το σχέδιο εξαγορών
Επι της ουσίας τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα του κ Θεοδωρόπουλου με επίκεντρο τις εξαγορές τις διαχειρίζονται σε πολύ στενό περιβάλλον και όποιες διαρροές βλέπουν το φώς της δημοσιότητας προέρχονται από την πλευρά του πωλητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες ευνοούν αντίστοιχα εγχειρήματα καθώς η άνοδος των επιτοκίων μειώνουν τις αντιστάσεις των πωλητών και οι προτάσεις για εξαγορά γίνονται πιο ελκυστικές διότι μία ελληνική επιχείρηση που επιβίωσε τη τελευταία δεκαετία δεν έχει τα κουράγια να παλέψει με έναν νέο γύρο σύνθετων προβλημάτων χωρίς βοήθεια.
Όταν μάλιστα οι νυν διοικήσεις θέλουν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά.
Τέλος να σημειωθεί ότι στα σχέδια του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η εταιρεία ΝΙΚΑΣ θα είναι ο βασικός πυλώνας του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί και οι τελευταίες εξαγορές θα συμβάλλουν στο τελικό σχήμα, το οποίο στη συνέχεια θα επανέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς ο δημιουργός του ξέρει τι σημαίνει επενδυτική κοινότητα και είναι μία συναλλαγή win – win.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών