Στην δεύτερη φάση, της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων έχουν περάσει οι εταιρείες διαχείρισης καθώς ήδη προχωρούν σε πωλήσεις πακέτων δανείων από τιτλοποιήσεις ώστε να έχουν τα έσοδα για την αποπληρωμή των senior ομολόγων που θα ξεκινήσουν το 2023.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του χρόνου πραγματοποιήθηκε η πώληση τμήματος στεγαστικών δανείων της τιτλοποίησης Galaxy από την Cepal πρός την Βrook Lane, ενώ ακολούθησε η Intrum με την πώληση δανείων 75 ξενοδοχείων ύψους 291 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης η Dovalue για το 2022 αναμένεται να δρομολογήσει 3-4 πωλήσεις πακέτων δανείων με οφειλές συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Τα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα βγούν προς πώληση από τις τιτλοποιήσεις της Dovalue θα αφορούν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δάνεια με εξασφαλίσεις ( ακίνητα ) αλλά και χαρτοφυλάκια καταναλωτικών δανείων.
Tο ενδιαφέρον από ξένα credit funds γι αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι ιδιαίτερα αυξημένο ανάλογα και με την κατηγορία των δανείων. Άλλωστε, όπως δείχνουν και ορισμένες πρόσφατες συναλλαγές στην αγορά σταδιακά αναπτύσσεται και η αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων από funds, ύστερα από υψηλό κούρεμα των απαιτήσεων ή και με προσφυγή σε δικαστήριο για νέα συμφωνία εξυγίανσης.
Η πώληση τμημάτων από τα δάνεια των τιτλοποιήσεων κατέστη σχεδόν αναγκαστική καθώς η απουσία πλειστηριασμών με την κυβερνητική απαγόρευση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων των εταιρειών διαχείρισης κατά 20-25%. Παρά ταύτα, η πώληση ορισμένων πακέτων δανείων ( επιχειρηματικά ) ευνοείται όσο θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα δίνει μια “δεύτερη” ευκαιρία για αναχρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων οι οποίες με φρέσκα κεφάλαια επανέρχονται στην οικονομία.
Η χθεσινή, όμως, έκθεση εποπτείας της Commission, επισημαίνει και υπενθυμίζει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οικονομία καθώς έχουν μεταφερθεί 72,2 δις. ευρώ από τις τράπεζες - χάρις κυρίως στις τιτλοποιήσεις – πρός τις εταιρείες διαχείρισης και οι τελευταίες κατά την ευρωπαϊκή επιτροπή, θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις από αυτά τα δάνεια μέσα απο ένα συνδυασμό αναχρηματοδότησης και ρευστοποιήσεων.
Αυξημένα κέρδη EBITDA από την Do Value Ελλάδος
Η Dovalue Ελλάδος η οποία είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς έχει υπο διαχείριση 38 δις. ευρώ μ ένα μερίδιο αγοράς 29%, όταν η δεύτερη εταιρεία Cepal κατέχει μερίδιο 22%. Η εταιρεία κέρδισε συμβόλαια διαχείρισης και τιτλοποιήσεις όπως Cairo,Icon, Mexico, Frontier I. Μ αυτά τα μεγέθη, η περιοχή της Ελλάδος – Κύπρου αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα για το πλάνο της μητρικής εταiρείας μέχρι το 2024, καθώς αναμένονται νέα συμβόλαια διαχείρισης ύψους 13 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο.
Μετά την συγχώνευση της FPS, και την πλήρη ενοποίηση η ελληνική θυγατρική εμφάνισε ebidta 119 εκατ. ευρώ.
H συνεισφορά της Ελληνικής εταιρείας στην Ιταλική μητρική σε επίπεδο περιθωρίου ebidta (54% )βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ιταλικής αγοράς και όπως ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος κ. Θοδ. Καλαντώνης σε πρόσφατη επενδυτική ημερίδα της Dovalue αυτό αποδίδεται κυρίως γιατί η ελληνική αγορά είναι συγκεντρωμένη και βρίσκεται ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο καθώς δεν είναι ακόμα ώριμη, όπως η Ιταλική. Επιπλέον, η ελληνική εταιρεία προσφέρει όλη την γκάμα των υπηρεσιών τόσο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια Νpls, σε προώρες καθυστερήσεις, ακίνητα, Utps.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Do Value: Στη δευτερογενή αγορά με πωλήσεις πακέτων δανείων ύψους 3,5 δισ.
H Dovalue για το 2022 αναμένεται να δρομολογήσει 3-4 πωλήσεις πακέτων δανείων με οφειλές συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ
Σχόλια αναγνωστών