«Αναχώματα» στους κραδασμούς που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναζητά ο τουρισμός
Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρισκόταν πίσω από την Τουρκία (πρώτη), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Μαλδίβες και την Ταϋλάνδη.
Την ίδια στιγμή, η Κύπρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό ακυρώσεων από Ρώσους επισκέπτες κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, με την Αίγυπτο να ακολουθεί.
Μεγαλώνει η αβεβαιότητα όσο κυλούν οι μέρες και δεν τερματίζονται οι εχθροπραξίες
«Όσο θα εξελίσσεται η πολεμική σύρραξη, τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχουμε φέτος Ρώσους τουρίστες.
Θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την επίπτωση από την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη και τις ανατιμήσεις λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καταναλωτική δύναμη του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού» λέει επιχειρηματίας που δεν κρύβει την ανησυχία του, όσο οι μέρες περνούν και δεν υπάρχει τερματισμός εχθροπραξιών.
Αντίστοιχα, για το οικονομικό επιτελείο η εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί αβεβαιότητες σε τέσσερις πυλώνες, μεταξύ αυτών και το πεδίο του ακόμα μεγαλύτερου πληθωρισμού, που θα φέρει μεταξύ άλλων ανατιμήσεις σε ενέργεια και κραδασμούς στον τουρισμό.
Κι όλα αυτά, την ώρα που η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη κάνει πιο εύκολες τις μετακινήσεις και τα ταξίδια και οι χώρες καταργούν περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας.
Έτσι η Ελλάδα ανακοινώνει την κατάργηση από τις 15 Μαρτίου της υποχρέωσης συμπλήρωσης της φόρμας εντοπισμού PLF για τους κατοίκους όλων των χωρών που την επισκέπτονται, απλοποιώντας τις διαδικασίες εισόδου και «μετακυλίοντας την έμφαση στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.
Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξος ότι «η υιοθέτηση των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, φέρνει την Ελλάδα μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Για ακόμη μία χρονιά, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με ασφάλεια».
Επιπλέον, η Jet2 έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρία που καταργεί την υποχρέωση μάσκας για τους επιβάτες στις πτήσεις της από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κατεύθυνση προς δημοφιλείς προορισμούς στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Χάνει τους Ρώσους η Δυτική Μακεδονία
Στο μεταξύ, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στον τουριστικό κόσμο που θεωρεί ότι άλλη μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται προ των πυλών.
Αναζητά δε τρόπους και πιθανές εναλλακτικές λύσεις, ώστε το μεγαλύτερο μερίδιο (δεν το έχει υπολογίσει) που θα χάσει από τα προβλεπόμενα έσοδα συγκεκριμένων αγορών, να καταφέρει να το καλύψει από άλλες τουριστικές πηγές – χώρες, με τις ΗΠΑ να είναι αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα στόχος για αρκετούς προορισμούς.
Πάντως, για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα για την Καστοριά, δύο σημαντικές αγορές που στήριζαν εμφατικά τον κλάδο των γουνοποιών, είναι για τους περισσότερους ήδη χαμένες. «Οι Ρώσοι πρωτοεμφανίστηκαν στην Δυτική Μακεδονία για αγορά γουναρικών και συνδύαζαν την παραμονή τους στην περιοχή με επισκέψεις σε παραθαλάσσιους προορισμούς όπως είναι η Χαλκιδική.
Οι εξαγωγές έχουν παγώσει και είναι καταστροφή για τον κλάδο, αφού το 95% των γουναρικών εξάγεται στη Ρωσία», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Ιορδάνης Μιχαηλίδης, μεταφέροντας την αγωνία των εμπόρων της περιοχής του, αλλά και των ανθρώπων από το χώρο του τουρισμού.
«Το τριήμερο που έρχεται θα είναι καλό για την περιοχή λόγω εσωτερικού τουρισμού, αλλά η γούνα πρωτίστως και ο τουρισμός δευτερευόντως, είναι οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο, εάν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, δεν επανέλθει σύντομα η ειρήνη και δεν πάψουν οι κυρώσεις» για την περιοχή που χάνει «έναν σημαντικό πελάτη».
Όπως λέει «αντίστοιχο αναμένεται να είναι το πλήγμα και για τα γουναράδικα της Χαλκιδικής, των οποίων οι πελάτες ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (90%) Ρώσοι και Ουκρανοί»
Έμποροι γούνας μιλούν ήδη για «ταφόπλακα» στον κλάδο διότι θεωρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως το τελειωτικό χτύπημα μετά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισαν λόγω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, και ιδιαίτερα από το 2015 και έπειτα.
Ικανοποιητική η κίνηση για το τριήμερο
Στο μεταξύ, στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, για πληρότητες που τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κινηθούν πέριξ του 80% σε αρκετούς ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς της χώρας, κάνουν λόγο ξενοδόχοι. «Η κίνηση για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας είναι ικανοποιητική, όπως περιμέναμε.
Πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο τριήμερο του χειμώνα και επειδή σημειώθηκαν χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, ο κόσμος θα προτιμήσει να ταξιδέψει στην ηπειρωτική Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας.
Σημειώνει ότι η ψυχολογία του τριημέρου δεν δείχνει να επηρεάστηκε από τα δραματικά γεγονότα, προσθέτει ωστόσο ότι ο φετινός χειμώνας φάνηκε πολύ δύσκολος για τις επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με ένα υπέρογκο λειτουργικό κόστος και με κινητικότητα στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο κατά τα εορταστικά τριήμερα.
Καλύτερες πληρότητες ανέμεναν οι άνθρωποι του τουρισμού στα Καλάβρυτα που ήλπιζαν να ξεπεράσουν το 95%, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο την έκπληξη του last minute.
«Πάντοτε ένας πόλεμος ρίχνει την ψυχολογία του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού, διότι μεγαλώνει η ανασφάλεια και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, ιδιαίτερα όταν αυτή η συνθήκη έχει και οικονομικές προεκτάσεις, όπως συμβαίνει με το ενεργειακό κόστος.
Επιπλέον, ο κόσμος εμφανίζεται συγκρατημένος και λόγω καιρού, ο οποίος δεν αναμένεται να είναι καλός το τριήμερο» δηλώνει ο επικεφαλής των ξενοδόχων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς. Προς το παρόν, η «ανάσα» για τους επιχειρηματίες περιορίζεται σε δύο διανυκτερεύσεις τα τριήμερα και όχι σε τρεις, όπως γινόταν παλαιότερα, λόγω σημαντικής επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών