Ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ καταρρίφθηκε για την αγορά εταιρικών ομολόγων με την υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης της Lamda κατά τρείς φορές (718 εκατ. ευρώ) με περισσότερες από 14.000 αιτήσεις και ένα επιτόκιο (4,7%) που κινείται κοντά στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων.
Η επιτυχής έκδοση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε δίχως, μάλιστα, να παρέχονται εξασφαλίσεις για τους ιδιώτες επενδυτές, θέμα το οποίο οι χρηματιστηριακές αρχές οφείλουν να εξετάσουν προκειμένου η συγκεκριμένη αγορά να μην προκαλέσει προβλήματα στην λιανική των επενδυτών.
Τόσο, ως προς τις εξασφαλίσεις που δεν δίδονται από τους εκδότες (ναυτιλιακές), όσο και στο θέμα της τιμολόγησης των εκδόσεων, δηλαδή να δίδεται μια ανάλογη τιμολόγηση μ αυτή που θα προσέφεραν οι τράπεζες εάν δάνειζαν με τραπεζικά δάνεια τις εκδότριες εταιρείες.
Για ποιους, όμως, λόγους η αγορά ομόλογων συνεχίζει να συγκεντρώνει τους ιδιώτες επενδυτές – και χωρίς εξασφαλίσεις -όταν στο χρηματιστήριο οι μετοχές προσφέρουν υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις (6-7% έως και 11%) ;
Ο πρώτος λόγος φυσικά είναι οι... μηδενικές αποδόσεις στις τραπεζικές καταθέσεις και βεβαίως ο υψηλός πληθωρισμός (πάνω από 12%) που έχουν στρέψει μια μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών σε αμυντικές κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα πληθωρισμό που δύσκολα θα μειωθεί εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές της ενέργειας.
Την ίδια στιγμή που το επταετές ομόλογο της Lamda καλύπτεται με υψηλή ζήτηση, η μετοχή της παραμένει χαμηλότερα κατά 24,5% από την τιμή διάθεσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ ( 2019 - 6,70 ευρώ).
Η δε κεφαλαιοποίηση της στο χρηματιστήριο (950 εκατ. ευρώ) είναι κατά τι υψηλότερη από την εύλογη αξία των ακίνητων των malls.
Συγκεκριμένα, στις 31/12/2021, το Μall είχε εύλογη αξία 435,2 εκατ. ευρώ, το Golden Hall 256,4 εκατ. ευρώ, και το Mediterranean στην Θεσσαλονίκη 181,6 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, η επένδυση του Ελληνικού προσφέρεται σχεδόν τζάμπα στους επενδυτές – όπως συμβαίνει άλλωστε με μια σειρά επιχειρήσεων τόσο της υψηλής όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αποτιμώνται χαμηλότερα από τις συμμετοχές τους ή την ρευστότητα τους.
Ούτε οι χρηματορρόες, ύψους 250 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν για το 2022 από τις προ- πωλήσεις των έργων ( ουρανοξύστης, βίλες, κατοικίες ) έχουν καταφέρει να αλλάξουν την εικόνα στην μετοχή.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι, θα περάσει τις όποιες αυξήσεις υλικών πρός τους τελικούς πελάτες ενώ πολλά από τα έργα έχουν αναληφθεί από διαφορετικούς κατασκευαστές.
Η Lamda, όμως, πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση η οποία στο χρηματιστήριο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους ξένους επενδυτές καθώς συνδέθηκε με την πρόοδο της οικονομίας.
Η χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού από τους ομολογιούχους αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης που απομένει να επιβεβαιωθεί και σε μετοχικό επίπεδο.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών