γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ανέτοιμη η ΔΕΗ να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη όταν από τα ορυχεία απομακρύνθηκαν περίπου 4500 άτομα προσωπικό για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης όταν ρωτήθηκε από το BN για την ετοιμότητα της επιχείρησης, να προσαρμοστεί στις νέες κυβερνητικές απαιτήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αρμόδιοι νομίζουν ότι η εξόρυξη λιγνίτη είναι σαν να κάνεις επίσκεψη σε ένα σουπερ μαρκετ για να αγοράσεις πέντε πακέτα μακαρόνια από δύο που αγόραζες μέχρι χθες.
Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης μας οδηγεί ολοταχώς στο δελτίο, διότι έκανε βίαιη απολιγνιτοποιηση και τώρα επιθυμεί να βγάλει περισσότερο λιγνίτη σε σχέση με πριν από τρία χρόνια όταν τα ορυχεία έχουν αδρανοποιηθεί και η απουσία έμπειρου προσωπικού είναι αισθητή και εμφανής.
Η κυβερνητική πρόθεση να λειτουργήσει δοκιμαστικά η Πτολεμαΐδα 5 δοκιμαστικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι επίσης δύσκολη άσκηση, σημειώνοντας ότι η εξόρυξη λιγνίτη σε περισσότερες ποσότητες θέλει προετοιμασία πολλών μηνών η οποία δεν έχει προηγηθεί και μέσα στο Χειμώνα με κακές καιρικές συνθήκες δεν είναι εφικτό να εξορύξεις τις ποσότητες που έχει ανάγκη το ηλεκτρικό σύστημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο πρόεδρος της ΕΤΕ – ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης , ο οποίος αναδεικνύει τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό στα ορυχεία ενώ οι εργολάβοι που βρίσκονται μέσα στα ορυχεία έχουν μικρές δυνατότητες διότι λειτουργούν σε ρυθμούς απολιγνιτοποησης επισημαίνοντας ότι η δυναμικότητά τους φτάνει μέχρι τη δημιουργία αποθεμάτων δύο εβδομάδων.
Ο κ Αδαμίδης εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία για να βαδίσει με ασφάλεια απαιτεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη να φτάνει στο 30% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν πάρουν ζωή τα ορυχεία, τα οποία για να προχωρήσεις σε νέα κοιτάσματα πρέπει να συνεργαστούμε και με την αρχαιολογική υπηρεσία και να τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια ο μεταλλευτικός κανονισμός εξόρυξης.
Η ενεργειακή ασφάλεια που συνδέεται με τις λιγνιτικές μονάδες είναι θεωρητική και δεν συνάδει με τα πραγματικά δεδομένα τα οποία θα αποκαλυφθούν στην ολότητά τους όταν οι εξωγενείς συνθήκες περιορίσουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας.
Το 2018 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη έφτασε τις 14.137 Gwh , για να μειωθεί στις 10.417 Gwh το 2019 και το 2021 να κατρακυλήσει στις 5.341 Gwh, σημειώνοντας πτώση 62% από τον Δεκέμβριο του 2018.
Η ποσοστιαία συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας ήταν στο 10% το 2021 για να ανέλθει στο 30% πρέπει η ετήσια παραγωγή να ξεπερνά τις 20.000 Gwh.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών