Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Στα 7 δισ. τα κεφάλαια μαζί με τη μόχλευση - Αναζητούνται «καλές» και «μικρές» επιχειρήσεις

Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Στα 7 δισ. τα κεφάλαια μαζί με τη μόχλευση - Αναζητούνται «καλές» και «μικρές» επιχειρήσεις
Τα κεφάλαια της ΕΑΤΕ που είναι προς διάθεση ανέρχονται σε 2,1 δις ευρώ και μαζί με τη μόχλευση μπορεί να ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.
Ως καταφύγιο λειτουργεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χτυπήσουν τη πόρτα των συστημικών τραπεζών αφού λειτουργεί ως επενδυτικός βραχίονας σε συνεργασία με Fund τα οποία επενδύουν σε μικρές και μεσαίες εταιρίες που σήμερα δεν γνωρίζει κανένας και αύριο όλοι μιλούν για αυτές.
Τα κεφάλαια της ΕΑΤΕ που είναι προς διάθεση ανέρχονται σε 2,1 δις ευρώ και μαζί με τη μόχλευση μπορεί να ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για πακτωλό χρημάτων με τους manager των Fund να ψάχνουν εταιρείες να μεγαλώσουν μαζί.
Η μία πλευρά θα βάλει τα κεφάλαια και η άλλη θα ….τρέχει την εταιρεία μέχρι να βρεθεί το επόμενο Fund που θα την ….παραλάβει για το επόμενο …ταξίδι.
Πρόκειται για μια συναλλαγή win – win.
H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) κάνει το επόμενο βήμα με τη δημιουργία του Q-Equity fund of funds, ύψους 400 εκατ. ευρώ το οποίο, κινητοποιώντας τουλάχιστον άλλα τόσα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, θα χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και νεοφυείς επιχειρήσεις που ωστόσο έχουν λάβει ήδη τα πρώτα κεφάλαια και πλέον βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (b-series funds).
Οι fund managers, που συμμετείχαν στην εκδήλωση τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης της ΕΑΤΕ ως θεσμικού επενδυτή στη χώρα.
«Ακόμη και αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε», παραδέχθηκε ο επικεφαλής επενδύσεων της Southbridge Advisors Γιώργος Μαυρίδης, μιας επιχείρησης που διαχειρίζεται 182 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το επενδυτικό κεφάλαιο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκτός της ΕΑΤΕ.

Με τα νέα κεφάλαια που θα αποκτήσει η ΕΑΤΕ για τη δημιουργία του Q-Equity, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια φτάνουν τα 2,1 δισ. ευρώ. Από τα κεφάλαια όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΑΤΕ έχουν δεσμευθεί τα 900 εκατ. ευρώ μέσω 13 funds που έχουν ήδη δημιουργηθεί και στα οποία συμμετέχει η ΕΑΤΕ.
Η επιλογή αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος της EATE, Χάρης Λαμπρόπουλος , έγινε μέσα από 88 προτάσεις δημιουργίας επενδυτικών κεφαλαίων που έγιναν από fund managers.

Από αυτές αξιολογήθηκαν λιγότερες από τις μισές και τελικά η επενδυτική επιτροπή της ΕΑΤΕ κατέληξε σε 13 προτάσεις δημιουργίας funds.
Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια Diorama (153,7 εκατ. ευρώ), Marathon Venture Capital (70 εκατ. ευρώ), Ventures Friends (110 εκατ. ευρώ), Sirec Energy (30 εκατ. ευρώ), Southbridge Advisors (182 εκατ. ευρώ), BGW (30 εκατ. ευρώ), New Energy (30 εκατ. Ευρώ), Nothern Greece Investments Fund (30 εκατ. Ευρώ), Phaistos (101,6 εκατ. ευρώ) κ.ά. Οι προσκλήσεις ωστόσο δημιουργίας νέων funds είναι ανοιχτές από την ΕΑΤΕ, καθώς τα «παράθυρα» χρηματοδότησης νέων funds είναι μονίμως ανοιχτά, μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης