Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ έκαψε 1,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2022 και η εικόνα από το μέλλον που ενισχύει τη μετοχή

Η ΔΕΗ έκαψε 1,5 δισ.  ευρώ στο 9μηνο 2022 και η εικόνα από το μέλλον που ενισχύει τη μετοχή
Ο καθαρός δανεισμός από 3,41 δισ. ευρώ που ήταν το 2020 πήγε στα 2,61 δισ. ευρώ, δηλαδή υποχώρησε περί τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά όφελος δεν είδαν οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Η εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2022 της ΔΕΗ δείχνει ότι «καίει» χρήμα, ενώ συνολικά μπορεί να τύχει διπλής ανάγνωσης.
Κοιτάζοντας τους αριθμούς και ειδικά τις ταμειακές ροές δε σε πείθει εύκολα.
Οι επενδυτές όμως και οι αναλυτές στάθηκαν για μία ακόμη φορά στο μέλλον και στην πρόθεση της διοίκησης να δώσει μέρισμα το 2024 και στη βελτίωση της εικόνας στο τέταρτο τρίμηνο 2022.
Η βελτίωση της εικόνας είναι μονόδρομος, αν θέλει να φέρει η διοίκηση όσα έχει υποσχεθεί.
Σε αυτό ποντάρουν οι αγοραστές και οδηγούν την τιμή της μετοχής υψηλότερα, λόγω και του γενικότερου θετικού κλίματος.
Αν δεν μπορέσει να βελτιώσει τις ταμειακές ροές της πάντως η ΔΕΗ θα πρέπει να ξαναδεί το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως στο τρίτο τρίμηνο η εικόνα βελτιώθηκε, αλλά συνολικά οι λειτουργικές ταμειακές ροές έδειξαν εκροές 1,46 δισ. ευρώ και ευτυχώς που υπήρχαν τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 1,32 δισ. ευρώ και βελτίωσαν τη συνολική μείωση των ταμειακών διαθεσίμων στα 800 εκατ. ευρώ μετά και πληρωμές δανείων που έγιναν.
Υπενθυμίζεται επίσης πως το 2021 η ΔΕΗ μέσω του χρηματιστηρίου άντλησε 1,35 δισ. ευρώ (αύξηση κεφαλαίου).
Θα περίμενε κάποιος πως αυτά τα ποσά θα βελτίωναν τους τόκους με τους οποίους επιβαρύνονται τα αποτελέσματα, ώστε να βελτιωθεί η τελική γραμμή, αλλά και να γίνει πιο εύκολα υλοποιήσιμο το επενδυτικό πλάνο.

Στα ύψη εκτινάχθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος

Όμως από καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος το 2020 100,1 εκατ. ευρώ (εννεάμηνο), φτάσαμε το 2021 στα 134,1 εκατ. ευρώ και το 2022 (εννεάμηνο) στα 217,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 117% (χρηματοοικονομικά έξοδα 254 εκατ. ευρώ, συναλλαγματικές διαφορές 6,4 εκατ. ευρώ και έσοδα 42,5 εκατ. ευρώ).
Ο καθαρός δανεισμός από 3,41 δισ. ευρώ που ήταν το 2020 πήγε στα 2,61 δισ. ευρώ, δηλαδή υποχώρησε περί τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά όφελος δεν είδαν οι επενδυτές αν και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν εισρεύσει στα ταμεία 2,7 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση είναι πως ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί αισθητά το τελευταίο τρίμηνο (2 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους), αλλά μην ξεχνάμε πως το επενδυτικό πρόγραμμα είναι μεγάλο.
Η ΕΝΕL Ρουμανίας είναι στο στόχαστρο και φυσικά υπάρχουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και οι λοιπές επενδύσεις-συντηρήσεις που είναι απαραίτητες και είχαν μείνει πίσω για πολλά χρόνια.
Η ΔΕΗ πρέπει να αρχίσει να παράγει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της.
H παρουσία της σήμερα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ελάχιστη.

Στα ύψη ο τζίρος, αλλά και τα κόστη

Τα έσοδα στο εννεάμηνο εκτοξεύτηκαν στα 8,1 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ, αλλά και πάλι δεν έμεινε κάτι στο μέτοχο, αφού τα έξοδα και πάλι όπως και στο περσινό εννεάμηνο ήταν περισσότερα.
Απίστευτη η δαπάνη για φυσικό αέριο (1,38 δισ. από 452 εκατ. ευρώ) αν και μείωσε την παραγωγή από το συγκεκριμένο καύσιμο.
Για δικαιώματα εκπομπών ρύπων 851,7 εκατ. ευρώ από 539,4 εκατ. ευρώ, για αγορές ενέργειας 3,61 δισ. ευρώ από 734 εκατ. ευρώ και για υγρά καύσιμα 636,6 εκατ. ευρώ από 410 εκατ. ευρώ.
Το επαναλαμβανόμενο EBITDA δημιουργεί αισιοδοξία στους επενδυτές αλλά οι υψηλές αποσβέσεις και οι τόκοι δεν αφήνουν κάτι για το μέτοχο.
Θα αφήσουν το 2023, ώστε να δώσει το 2024 μέρισμα η επιχείρηση όπως υποσχέθηκε ο κ.Στάσσης, CEO του ομίλου;

Η εκτίμηση των αναλυτών για τη μετοχή

Η μεγάλη αισιοδοξία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως έχει περιοριστεί με γνωστούς αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή να αναφέρουν πως είναι ενθαρρυντικό που η διοίκηση διατήρησε την εκτίμηση και πως υπάρχει καλή προοπτική για το 2023 βελτίωσης των EBITDA παρά την αβεβαιότητα.
Εστιάζουν στη μελλοντική απομόλχευση και πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος χώρος στη μετοχή για ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, αλλά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το αβέβαιο περιβάλλον.
Μακροπρόθεσμα όμως εντοπίζουν μεγάλο discount και η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου προσφέρει περιθώριο ανόδου αν και εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης