σύμβολα :
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.Ε.
Ο λογαριασμός των warrants, τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και η απογείωση των μεγεθών
Και ο λόγος της αδιαφορίας δεν είναι άλλος από τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας (κέρδη 93 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2022), τα οποία υπερκαλύπτουν το κόστος αγοράς των warrants το οποίο, όπως θα δούμε, ξεπερνά ελαφρά τα 31 εκατ. ευρώ. Ενώ λοιπόν ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές απέφευγαν την Αegean – λόγω όσων προβλέπονταν από τη συμφωνία με το Δημόσιο – η επαναφορά της τιμής στα 6 ευρώ, και οι πρώτες θετικές προβλέψεις για την επιβατική κίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 αλλάζουν τα δεδομένα.
Χθες, ο βασικός μέτοχος κ. Ε. Βασιλάκης μάλιστα επανήλθε με αγορές μετοχών δίνοντας ένα ισχυρό σήμα.
Οι 10.369.217 τίτλοι
Το Δημόσιο απέκτησε άνευ ανταλλάγματος 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης ισάριθμων μετοχών της εισηγμένης (11,5% των μετοχών) όταν κατέβαλλε στην εταιρεία 120 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Με βάση την σύμβαση, το δημόσιο δύναται να εξασκήσει τα δικαιώματα, 2 έως 5 χρόνια, μετά την ενίσχυση. Μετά το τέλος του δεύτερου χρόνου μετά την κρατική ενίσχυση είχε οριστεί ο χρόνος της άσκησης των δικαιωμάτων, με πρώτη την 3η Ιουλίου 2023 και τελευταία την 3 Ιουλίου 2026, ενώ η Aegean έχει το δικαίωμα επανάκτησης στην αγοραία τιμή.
Αφού λοιπόν συμπληρώθηκε το δεύτερο έτος το Δημόσιο δύναται να δηλώσει την πρόθεση του, για την άσκηση των δικαιωμάτων κτήσης στην τιμή των 3,20 ευρώ. Ωστόσο, εντός 60 ημερών από την ημερομηνία της δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, η Aegean Airlines δύναται να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης, και να αποκτήσει τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους. Όπως ορίζει η σύμβαση, η αγοραία αξία ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Aegean Airlines κατά τις τελευταίες 60 ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.
Από τα τέλη Μαρτίου, λοιπόν θα αρχίσει να υπολογίζεται το κόστος που πρέπει να καταβάλλει η Aegean για να αποφύγει ένα dilution στους σημερινούς μετόχους.
Με άλλα λόγια με βάση την χθεσινή τιμή των 6,05 ευρώ, το κόστος ανά παραστατικό τίτλο διαμορφώνεται 2,85 ευρώ ανά μετοχή ( 6,05-3,20 ), δηλαδή 2,85 * 10.369.217 ή 29,5 εκατ. ευρώ. Όσο αυξάνεται λοιπόν η τιμή της μετοχής τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος για το Δημόσιο ενώ όσο μειώνεται η τιμή της μετοχής τα οφέλη θα είναι χαμηλότερα. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο κόστος θα συμφωνήσουν η εισηγμένη και το Δημόσιο.
Μέρισμα το 2023;
Στο 9μηνο του 2022, η Aegean εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά φόρων 93,2 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ για το σύνολο της χρήσης του 2021 τα κέρδη ήταν 21 εκατ. ευρώ. Τα δε ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο 9μηνο ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή τουριστική περσινή περίοδος θα αποφέρει κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ ή πενταπλάσια έναντι του 2021.
Αν και η διοίκηση της Aegean έχει αποκλείσει την διανομή μερίσματος το 2022, ωστόσο όταν θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του έτους, θα δύναται, όχι μόνο να αποπληρώσει το Δημόσιο, αλλά πιθανότατα να διανείμει και μέρισμα. Κι αυτό η αγορά έχει αρχίσει να το προεξοφλεί.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών