σύμβολα :
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. (ΚΟ)
H μεγαλύτερη Δημόσια προσφορά μετοχών στην Ευρώπη ανοίγει τον δρόμο για μεγάλα IPO
Η μετοχή της Hidroelectrica, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, πωλήθηκε στα 22,87 δολάρια (104 Λει) στο μέσο δηλαδή της προσφοράς 94-112 Λει.
Η Δημόσια προσφορά της Ρουμανικής εταιρείας σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της UBS ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στις νέες μεγάλες δημόσιες προσφορές στην Ευρώπη – όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών – καθώς παρά την άνοδο των μετοχικών αγορών και την ρευστότητα, οι επενδυτές δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε μεγάλες ΙPO, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητα, αλλά και της ανάγκης για ρευστότητα ς ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Η ιστορική επιτυχία, όπως, της Ρουμανικής Hidroelectrica έχει άμεσο ενδιαφέρον και για την ΔΕΗ, καθώς η δεύτερη διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ υδροηλεκτρικών έργων 3,2 GW, τα οποία πάντοτε αποτελούσαν τις “κρυμμένες” υπεραξίες της ΔΕΗ.
Ποιά είναι η Ρουμανική εταιρεία;
Η εταιρεία ανήκει κατά 80% (360 εκατ. μετοχές) στο Ρουμανικό Δημόσιο και 19,94% στο fund Franklin Templeton το οποίο αποεπένδυσε πλήρως με την ΙPO (89,7 εκατ. μετοχές).
Η Ρουμανική Hidroelectrica διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητα 6,3 GW απο 187 υδροηλεκτρικά έργα παράγει 15,5 TWH ετησίως ενω διαθέτει και 104 ΜW AΠΕ.
Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, το μερίδιο αγοράς της στην Ρουμανία, ανέρχεται σε 8%, όταν η ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel ΑΠΕ και εταιρίες εμπορίας και διανομής ενέργειας) κατέχει το 20,9%. Το 2022, η Hidroelectrica πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 3,2 δισ. Ron, με λειτουργικά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2 δισ. Ron.
Για το 2023 σε ευρώ οι προβλέψεις της εταιρείας είναι 2,33 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 740 εκατ. ευρώ, ενω η μερισματική απόδοση κινείται στο 9%.
Γιατί ενδιαφέρει, όμως, και την ΔΕΗ η αποτίμηση που έλαβε η Ρουμανική εταιρεία;
Η εγκατεστημένη ισχύς των 6,3 GW στην Ρουμανία αποτιμήθηκε τελικώς 10,2 δισ. δολάρια, και με αναγωγή η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ (3,2 GW) δίνει μια αποτίμηση 5,1 δισ. ευρώ μόνο για τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ (22 υδροηλεκτρικοί σταθμοί).
Oι Έλληνες επενδυτές θα θυμούνται τους ιδιώτες παραγωγούς οι οποίοι επεδίωκαν την απόκτηση ορισμένων υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ – προκειμένου να μειώσουν το κόστος τους - όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκονταν στα 400 εκατ. ευρώ!
Το 2022, η παραγωγή της ΔΕΗ από μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μειώθηκε κατά 1.289 GWh και διαμορφώθηκε σε 4.005 GWh η οποία κινείται κοντά στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας. Η παραγωγή αυτή, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, είναι χαμηλότερη κατά 24,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2021 όταν επικράτησαν εξαιρετικές υδρολογικές συνθήκες.
Αργά ή γρήγορα, όμως, και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ θα αποτιμηθούν ενώ υφίσταται και το πλάνο εξαγορών για υδροηλεκτρικά έργα στα Βαλκάνια.
Η ΔΕΗ σήμερα αποτιμάται στα 10,50 ευρώ και όπως έχει αναλύσει το bankingnews κάποια στιγμή στο μέλλον θα δούμε την ΔΕΗ αρχικά στα 12 ευρώ και σε βάθος χρόνου στα 15 ευρώ ή αποτίμηση στα 6 δισεκ. από 4 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών