σύμβολα :
ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η Ελλάκτωρ διαθέτει τις Παραχωρήσεις ( Αττική οδός, Αλιμος, Γούρνες), την Reds (επενδύσεις σε ακίνητα), την διαχείριση περιβάλλοντος αλλά και περιουσιακά στοιχεία με αξία όπως την Καμπάς
Και όχι μόνο αξίζει επίσης να διδάσκεται ως case study, αλλά αποτελεί ίσως διαχρονικά την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ένα στοιχείο αρκεί: Από τα 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση του Σεπτεμβρίου του 2020,η Ελλάκτωρ βρέθηκε στα 868 εκατ. ευρώ σήμερα χάνοντας δυο βασικά περιουσιακά στοιχεία αν και απαιτήθηκαν χρηματοοικονομικές κινήσεις (δυο αυξήσεις κεφαλαίου, αποπληρωμή ομολόγου).
Από τον Σεπτέμβριο του 2020 και την ….χρεοκοπία την οποία εντέχνως μετέδιδαν ορισμένοι, σήμερα, ο όμιλος Ελλάκτωρ βρίσκεται με ρευστότητα άνω των 650 εκατ. ευρώ, ύστερα βεβαίως από διασπάσεις και πωλήσεις βασικών περιουσιακών στοιχείων, όπως Άνεμος (ΑΠΕ), Άκτωρ κατασκευαστική, Smart Park κ.α.
Όλα εκτυλίχθηκαν ζωντανά μπροστά στα μάτια των μετόχων.
Οι τελευταίοι ακόμα κι αν ακολούθησαν τα ράλι της μετοχής είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν έλαβαν τις τεράστιες μετοχικές υπεραξίες όλων όσοι ενεπλάκησαν στην μετέπειτα κατάτμηση του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Ο πρώτος μετοχικός πόλεμος διεξήχθη μεταξύ της οικογένειας Δ. Α. Καλλιτσάντση και των μετόχων της Ελλάκτωρ της Οικογένειας Μπόμπολα και του Δ. Κούτρα.
Η κίνηση Change4Ellaktor των αδελφών Καλλιτσάντση επικράτησε και βρέθηκε με ένα μεγάλο όμιλο σε κατασκευές, παραχωρήσεις, ανανεώσιμες πηγές, διαχείριση περιβάλλοντος, ακίνητα.
Η επάνοδος, όμως, της άλλοτε ισχυρής και κραταιάς Ελλάκτωρ λόγω και της κρίσης στις κατασκευές και ορισμένων επενδύσεων στο εξωτερικό βεβαίως δεν ήταν εύκολη υπόθεση, παρά την αύξηση κεφαλαίου Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάκτωρ κινητοποίησαν και προκάλεσαν ένα πρωτοφανή συνασπισμό δυνάμεων από αλλότριες κατευθύνσεις και πέραν των επιχειρηματικών δυνάμεων.
Μετά την μετοχική εμφάνιση του Ολλανδού επιχειρηματία κ. Henry Holterman του Reggeborgh - και τις πρώτες υπεραξίες στις κατασκευές (Γεκ – Τέρνα ) - ο τελευταίος στράφηκε προς την Ελλάκτωρ έχοντας αποκτήσει προηγουμένως τα απαραίτητα ερείσματα ισχύος στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία καθώς η μετοχή κατέρρεε όταν δημοσιεύματα έθεταν ερωτήματα…. κατεύθυνσης και διαχείρισης.
Το Reggeborgh απέκτησε ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών, αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκαν οι εφοπλιστές Γ. Μπάκος Δ. Καυμενάκης (GreenhilI) οι οποίοι με την συνδρομή, ενός πρώην στελέχους ομίλου του κ. Α. Εξάρχου αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος.
Η δεύτερη μετοχική διαμάχη που ακολούθησε ήταν σφοδρή με εκατέρωθεν καταγγελίες οι οποίες από το ένα μέρος αφορούσαν και τον ανταγωνισμό στις κατασκευές ενώ πραγματοποιήθηκε δεύτερη αύξηση κεφαλαίου το 2021.
Η στρατηγική του Reggeborgh ήταν σαφής, δεν έφερε στελέχη από την Ολλανδία, αλλά διόρισε ελληνική διακομματική διοίκηση με στόχο την απεμπλοκή από τις κατασκευές.
Η περιπέτεια της διαμάχης των δυο πλευρών λήγει το 2022 με την είσοδο της Motor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ (29%), την αποεπένδυση των εφοπλιστών με σημαντικές υπεραξίες, την πώληση του 75% της Άνεμος στην Motor Oil και την Δημόσια Πρόταση του Reggeborgh στα 1,75 ευρώ.
Σήμερα μετά την πώληση του Άκτωρα προς την Ιntrakat (114 εκατ. ευρώ) του Smart Park στην Trade Estates (90 εκατ. ευρώ) και την πώληση του εναπομείναντος 25% της Ανεμος Res. (124 εκατ. ευρώ) έχει ταμειακή ρευστότητα 650 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ διαθέτει τις Παραχωρήσεις ( Αττική οδός, Αλιμος, Γούρνες), την Reds (επενδύσεις σε ακίνητα), την διαχείριση περιβάλλοντος αλλά και περιουσιακά στοιχεία με αξία όπως την Καμπάς.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών