Αγορές μετοχών ενώ αγνοείται η έγκριση του πληροφοριακού δελτίου της εταιρίας
Επιπρόσθετα, παρά τα καθημερινά αιτήματα μετόχων για πληροφόρηση στο τμήμα μετόχων της Epsilon Net, η τελευταία “νίπτει τα χείρας της” και παραπέμπει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν μέτοχοι οι οποίοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν αγορές πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ.
Με τις καθυστερήσεις ενημέρωσης, όμως, εξυπηρετείται πλήρως το σχέδιο εξόδου της εταιρείας από το χρηματιστήριο προκειμένου το αμερικανικό Fund General Atlantic, o βασικός μέτοχος Ι. Μίχος και η Εθνική Τράπεζα να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών της εταιρείας και να προχωρήσουν ακόμα σε μια μεταγενέστερη μεταβίβαση των μετοχών σε υψηλότερες τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι, το όχημα του αμερικανικού fund Ginger digital bidco έχει λάβει ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα - ώστε να αποκτήσει περί το 30% των μετοχών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν το ΓΕΜΗ το όχημα θα παραχωρήσει ομολογίες 50 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα ώστε η τελευταία σύμφωνα με τον σχεδιασμό να αποκτήσει ένα επιπρόσθετο 7,5% των μετοχών στην τιμή των 12 ευρώ.
Κατά την συνήθη πρακτική που ακολουθούν τα private equity funds, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μια συγχώνευση της “τριάδας” που υπέβαλλε την δημόσια πρόταση και της εισηγμένης εταιρείας.
Μετά το λογιστικό “λάθος” εκτοξεύθηκε η κερδοφορία
Η αξία της τελευταίας, όπως θα δούμε, εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους υπέβαλλαν την δημόσια πρόταση καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η Epsilon Net αύξησε την καθαρή της κερδοφορία κατά 42% στα 7,8 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα. Ο κύκλος εργασιών το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 27,7 εκατ. ευρώ από 20,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία ο βασικός μέτοχος της οποίας παραδέχθηκε λογιστικό λάθος στην αποτύπωση των δικαιωμάτων προαίρεσης με αποτέλεσμα να προκληθούν ρευστοποιήσεις από μετόχους και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να χάσει 100 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά ακολούθησαν ενώ ήδη η Εθνική Τράπεζα είχε αποκτήσει το 7,5% των μετοχών και ο σύμβουλος της Deloitte business solutions δεν είχε εντοπίσει το λογιστικό “λάθος”.
Έξι μήνες αργότερα ο Ι. Μίχος, η Εθνική Τράπεζα, κι ένα αμερικανικό fund υπέβαλλαν την δημόσια πρόταση και συνεχίζουν να αγνοούν την μειοψηφία των μετόχων υπό την ανοχή ; της εποπτικής αρχής.
Σε ότι αφορά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου, η καθυστέρηση δεν οφείλεται μόνο στα όσα έχει η ζητήσει η Επιτροπή ή στην έγκριση από την ελληνική Επιτροπή ανταγωνισμού – η οποία είναι σχεδόν τυπική καθώς η General Atlantic δεν διαθέτει τοποθετήσεις στην Ελλάδα.
Βάσει της ανακοίνωσης της δημόσιας πρότασης, υπάρχει αίρεση από την Επιτροπή άμεσων ξένων επενδύσεων της Ρουμανίας ή το Συμβούλιο ανταγωνιστικότητας για το 60% της θυγατρικής Singular Romania της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται μόλις σε 54000 ron ή 11000 ευρώ.
Με τα όσα έχουν προηγηθεί οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Epsilon Net εξευτελίζουν τον θεσμό του χρηματιστηρίου και χρησιμοποιούν τις εισηγμένες κατά το δοκούν - και στα όρια του νόμου - σε βάρος της μειοψηφίας.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών