Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες είναι οι τρεις υποψήφιες εισηγμένες εταιρείες για επιστροφή κεφαλαίου... και ο ρόλος της Alpha Trust Ανδρομέδα

Ποιες είναι οι τρεις υποψήφιες εισηγμένες εταιρείες για επιστροφή κεφαλαίου... και ο ρόλος της Alpha Trust Ανδρομέδα
Οι μεγαλύτερες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Trust Ανδρομέδα
Σχετικά Άρθρα
Σε τρεις μετοχές εταιρειών και συγκεκριμένα σε Τιτάν, Quest, OTE επικεντρώνονται οι μεγαλύτερες θέσεις της επενδυτικής εταιρείας Alpha Trust Ανδρομέδα.
Και οι τρεις επιλογές εκτιμάται ότι όχι μόνο θα καταγράψουν μετοχικές υπεραξίες, αλλά θα αποδώσουν μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου η καθεμιά.
Η Alpha Trust στο πρώτο εξάμηνο 2024 διατήρησε στο χαρτοφυλάκιο της από πλευράς αξίας τον Τιτάνα, καθώς η προοπτική εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής στη Νέα Υόρκη, αλλά και το χαμηλό επίπεδο μόχλευσης θα οδηγήσουν σε μια επιστροφή κεφαλαίου.
Δεδομένου του χάσματος των αποτιμήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών τσιμεντοβιομηχανιών και των αντίστοιχων αμερικανικών, οι χρηματιστηριακές εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική επαναξιολόγηση της μετοχής.
Η Eurobank Equities σε έκθεση της έδωσε νέα τιμή- στόχο τα 40,5 ευρώ καθώς υπολογίζει ότι, η Τιτάν μπορεί να αντλήσει από 270 έως 600 εκατ. ευρώ με την δημόσια εγγραφή της Τitan USA υποθέτοντας μια πώληση μετοχών μεταξύ 12-25%.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η αγορά θα αποτιμά πλέον την εταιρεία την μέθοδο sum of the parts, κι αυτό θα μπορούσε να αποκρυσταλλώσει πρόσθετη αξία 700 εκατ. ευρώ ή 9 ευρώ ανά μετοχή.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων εκτιμώνται σε 301 εκατ. ευρώ για το 2024 και πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την διετία 2025-2026.
Η αίτηση για την εισαγωγή αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του 2024 και η εισαγωγή των μετοχών στις αρχές του 2025.
Η δεύτερη επιλογή της Quest εμφανίζει επίσης μια δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρείας courier ACS.
Η τελευταία εμφάνισε πέρυσι λειτουργικά κέρδη 24,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 14,9 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τα μερίδια αγοράς το πλεονέκτημα της ACS είναι οι τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι.
Κατά την γενική συνέλευση των μετόχων αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος και μέρους των αδιανέμητων κερδών παλαιότερων χρήσεων.
Επιπλέον, στην κεφαλαιοποίηση της Quest περιλαμβάνεται η αποτίμηση της Unisystems, (καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ) η οποία επηρεάζεται ανοδικά από τα τιμήματα που δόθηκαν πρόσφατα για εταιρείες πληροφορικής.
Η Quest, όμως, διαθέτει και την δραστηριότητα των πωλήσεων προϊόντων της Apple η οποία επίσης αποδίδει μια κερδοφορία 17-16 εκατ. ευρώ.
Εφόσον προχωρήσει η πώληση της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές εντός του 2024 τότε είναι πιθανή η επιστροφή κεφαλαίου.
Ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της Αlpha Trust Ανδρομέδα είναι και ο ΟΤΕ ο οποίος διαπραγματεύεται την πώληση της Ρουμανικής θυγατρικής.
Με την πώληση ο ΟΤΕ θα εισπράξει ένα σημαντικό τίμημα και θα σταματήσει να καίει κεφάλαια 20-40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με αναλυτές ο ΟΤΕ μπορεί να διανείμει αλλά 500 εκατ. ευρώ από ελεύθερες ταμειακές ροές την διετία 2025-26, μετά τα 470 εκατ. ευρώ για την φετινή περίοδο.
Βεβαίως, όταν η μετοχή διαπραγματεύεται με 20% έκπτωση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών το “στοίχημα” της νέας διοίκησης του οργανισμού είναι η επαναφορά της μετοχής μετά την απογοητευτική συμπεριφορά των τελευταίων ετών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης