Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναστολή λειτουργίας για τη Betshop, οι αρχές κατέσχεσαν λογαριασμούς - Οι αποκαλύψεις του BN από το 2023

Αναστολή λειτουργίας για τη Betshop, οι αρχές κατέσχεσαν λογαριασμούς - Οι αποκαλύψεις του BN από το 2023
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που αφορούν τη Betshop,gr, καθώς οι φορολογικές αρχές κατέσχεσαν τον λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που αφορούν τη Betshop,gr, καθώς οι φορολογικές αρχές κατέσχεσαν τον λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε ανστολή της λειτουργίας της στην Ελλάδα.
Η B2B Gaming Services (Malta) Ltd / Betshop.gr, κάνει λόγο για μια αιφνίδια και καταχρηστική απόφαση, που εξαναγκάζει την εταιρεία αν αναστείλει τη λειτουργία της μέχρι να αποκατασταθεί το ζήτημα.
 
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:

Η εταιρεία μας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι, λόγω αιφνίδιας και καταχρηστικής κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών της από τις φορολογικές αρχές, εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της μέχρι να αποκατασταθεί το ζήτημα που προέκυψε.
Η εμπιστοσύνη που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τη σχέση μας με τους χρήστες των υπηρεσιών μας, αλλά και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες μας, μάς επιβάλλει να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

1. Η φορολογική διαφορά, για την οποία οι αρχές επέβαλαν κατάσχεση του ανωτέρω λογαριασμού της Εταιρείας, αφορά σε υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεών μας για τις χρήσεις 2013 και 2014 και, κυρίως, τον προσδιορισμό του παρακρατούμενου φόρου επί των κερδών των παικτών.
2. Δηλαδή, η φορολογική διοίκηση έκρινε ότι έπρεπε να έχουμε παρακρατήσει από τους πελάτες μας μεγαλύτερο φόρο. Οι αρχές αναζητούν χρήματα από εμάς, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΞΑΜΕ από τους πελάτες μας.
3. Η αρμόδια αρχή, υπολόγισε τον εν λόγω φόρο αυθαίρετα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά εσωτερική αλληλογραφία της ιδίας υπηρεσίας η οποία συμφωνούσε με τον τρόπο υπολογισμού που εφάρμοζε η Εταιρεία μας.
4. Σε όλους τους μετέπειτα φορολογικούς ελέγχους (για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), αυτός ο τρόπος υπολογισμού κρίθηκε απολύτως ορθός.
5. Για όλους τους παραπάνω βάσιμους και νόμιμους λόγους, η Εταιρεία μας έχει προσφύγει με αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουμε την έκδοση της απόφασης.
6. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι εκκρεμεί η δικαστική κρίση του ΣτΕ η οποία θα κρίνει τη νομιμότητα του φορολογικού καταλογισμού σε βάρος μας, αλλά και παραβλέποντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει ως ορθό και νόμιμο τον τρόπο υπολογισμού του καταβλητέου φόρου, η φορολογική διοίκηση επέβαλε ηλεκτρονικά πλήρη κατάσχεση στον τραπεζικό λογαριασμό πελατών, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία απολύτως πρακτική δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας μας, αδυνατώντας να διενεργήσουμε συναλλαγές με τους χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών μας. 

Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες μας ότι, σε κάθε περίπτωση, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το εν λόγω ζήτημα να μην επηρεάσει στο παραμικρό τις όποιες συναλλαγές έχουν διενεργήσει έως σήμερα.
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας την οποία σεβόμαστε και τιμούμε από την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούμε το όραμα της παροχής αξιόπιστων και καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας”. 

Η αποκάλυψη του BN στις 3 Ιουνίου 2024

Αποκάλυψη: Δεν πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ από τη δόση για την άδεια στοιχήματος η Betshop - Πιθανή η αφαίρεση της άδειας


Στον αέρα συνεχίζει να βρίσκεται η στοιχηματική εταιρία Betshop η οποία πέραν της ανοιχτής υπόθεσης των φορολογικών προστίμων και προσαυξήσεων άνω των 25 εκ ευρώ η οποία εκκρεμεί στο ΣτΕ, του προστίμου 500 χιλιάδων ευρώ από την ΕΕΕΠ λόγω μη προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας ήλθε να προστεθεί και η μη καταβολή 1 εκ ευρώ για την άδεια παροχής υπηρεσιών στοιχηματισμού που κατέχει η εταιρία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΒΝ η Betshop στα τέλη του 2023 έπρεπε να καταβάλλει για την άδεια παροχής υπηρεσιών στοιχηματισμού το ποσό των 1,25 εκ ευρώ. Ωστόσο δεν κατέβαλε εγκαίρως το ποσό και μέχρι σήμερα έχει καταβάλει μόλις 250 χιλιάδες ευρώ με αποτέλεσμα η ΕΕΕΠ να προσανατολίζεται στην αφαίρεση της άδειας της εταιρίας και τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Τι γίνεται με την άδεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο για μη προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας ύψους 500.000 ευρώ και η εταιρία έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον του προστίμου.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία ακόμα δεν έχει προσκομίσει φορολογική ενημερότητα ενώ η Επιτροπή πλέον δεν φαίνεται να έχει περιθώρια να μην προχωρήσει σε αφαίρεση αδείας δεδομένων των εκκρεμοτήτων στις οποίες προστέθηκε και η μη καταβολή του 1 εκ ευρώ για την άδεια παροχής υπηρεσιών στοιχηματισμού.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η εταιρία του επιχειρηματία Χαλεπλή ισχυριζόταν ότι η υπόθεση του ΣτΕ με την προσφυγή κατά των προστίμων άνω των 25 εκ ευρώ θα είχε λυθεί στις αρχές του έτους. Ωστόσο νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν είναι πιθανό να έχει εκδοθεί απόφαση εντός της φετινής χρονιάς δεδομένων των ρυθμών που κινείται το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Βέβαια η εταιρία παραδόξως τόσον καιρό συνεχίζει να λειτουργεί (άραγε όταν επιβάλλονται πρόστιμα δεν δεσμεύονται οι λογαριασμοί;) εν όψει της απόφασης του ΣτΕ και παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό δεν τη δικαίωσαν στην προσφυγή που είχε κάνει εναντίον της επιβολής προστίμων και φόρων από την εφορία.
Επισημαίνεται δε ότι εξαιτίας του «βάρους» των 25 εκ ευρώ δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα και κατά συνέπεια δεν τηρεί τους όρους με βάση τους οποίους έλαβε άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η καταβολή του 1 εκ ευρώ για την άδεια.
Η ΕΕΕΠ πάντως σε ότι αφορά στην φορολογική ενημερότητα δεν αναμένεται να επιβάλλει νέο πρόστιμο δεδομένου ότι η νομοθεσία απαγορεύει δεύτερη ποινή για την ίδια παράβαση.

Η εγγυητική, ο ιδρυτής και η Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ

Η Betshop έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 500.000 ευρώ στην ΕΕΕΠ η οποία θα καταπέσει σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της.
Υπενθυμίζεται ότι η Betshop είναι το εμπορικό σήμα της εταιρίας Β2Β Gaming Services που έχει ως έδρα της Μάλτα.
Με βάση τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρίας ο κ Γαβριήλ Χαλεπλής είναι ο ιδρυτής και ηγέτης της εταιρίας.
Εμφανίζεται να έχει εμπλοκή και το Real Estate σε νησιά των Κυκλάδων και φέρεται να είναι μέτοχος της εταιρίας RIANESON Investments PLC που έχει εισαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2023 τη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου η οποία είναι μη ρυθμιζόμενη αγορά.
Η εταιρία με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (εξάμηνο 2023) είχε ίδια κεφάλαια μόλις 600 χιλιάδες ευρώ.
Στην Ελλάδα έχει δύο θυγατρικές την PAKTIA I και PAKTIA II.
Ο κ. Χαλεπλής φαίνεται να έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με εκκλησιαστικούς κύκλους και ειδικά με την Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι … επαφές του επιδεικνύουν εσχάτως ενδιαφέρον για την πορεία των υποθέσεών του στον χώρο του ελληνικού στοιχηματισμού.

Τι αποκάλυψε το BN τον Δεκέμβριο του 2023

Αποκάλυψη: Τα 25 εκατ. πρόστιμα από την εφορία απειλούν την ύπαρξη της Betshop - Λειτουργεί χωρίς φορολογική ενημερότητα


Ορατό είναι το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας από τη στοιχηματική εταιρία Betshop στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα και φόροι μετά από φορολογικό έλεγχο ύψους 25 εκ ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι η εταιρία του επιχειρηματία Χαλεπλή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά (άραγε όταν επιβάλλονται πρόστιμα δεν δεσμεύονται οι λογαριασμοί;) και αναμένει να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ που έχει υποβάλει καθώς τα δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό δεν τη δικαίωσαν στην προσφυγή που είχε κάνει εναντίον της επιβολής προστίμων και φόρων από την εφορία.

Χωρίς ενημερότητα


Η Betshop εξαιτίας του «βάρους» των 25 εκ ευρώ δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν τηρεί τους όρους με βάση τους οποίους έλαβε άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.
Έτσι η ΕΕ η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στις 30 Οκτωβρίου της επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ για το γεγονός ότι δεν είχε από τις αρχές του 2023 φορολογική ενημερότητα ως όφειλε. Κάλεσε δε την εταιρία έως τις 30 Νοεμβρίου να καταθέσει φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο η Betshop ούτε στις 30 Νοεμβρίου κατέθεσε φορολογική ενημερότητα.
Έτσι η ΕΕΕΠ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει για τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλλει για τη μη τήρηση της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας και στην νέα προθεσμία που τέθηκε στην στοιχηματική εταιρία.
Το πιθανότερο και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ (πιθανολογείται ότι θα γίνει στις αρχές του 2024) είναι να συνεχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕΕΠ χωρίς να αποκλείεται και ο ξαφνικός θάνατος της ανάκλησης της άδειας καθώς αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ολομέλειας.
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό καθώς θεωρείται βαρύ διοικητικό μέτρο που μπορεί να εγείρει απαιτήσεις από την εταιρία σε περίπτωση που το ΣτΕ τη δικαιώσει.

Περιμένοντας το ΣτΕ

Αν βεβαίως το ΣτΕ δεν δικαιώσει την εταιρία είναι δεδομένο πως η άδειά της θα ανακληθεί άμεσα εκτός και γίνει το θαύμα και πληρώσει τα 25 εκ ευρώ που της έχουν καταλογιστεί.
Η Betshop έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή 500.000 ευρώ στην ΕΕΕΠ η οποία θα καταπέσει σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της.

Πάντως το πρόστιμο των 500.000 ευρώ δεν είναι το πρώτο που επιβάλλεται από την ΕΕΕΠ στην Betshop καθώς έχει απασχολήσει την Εποπτική Αρχή της αγοράς παιγνίων και το παρελθόν και ειδικά κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών κυρίως για παραβάσεις των όρων εμπορικής επικοινωνίας (κοινώς παραπλανητικές διαφημίσεις και διαφημίσεις άνευ αδείας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Betshop είναι το εμπορικό σήμα της εταιρίας Β2Β Gaming Services που έχει ως έδρα της Μάλτα.
Με βάση τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρίας ο κ Γαβριήλ Χαλεπλής είναι ο ιδρυτής και ηγέτης της εταιρίας.
Εμφανίζεται να έχει εμπλοκή και το Real Estate σε νησιά των Κυκλάδων και φέρεται να είναι μέτοχος της εταιρίας RIANESON Investments PLC που έχει εισαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2023 τη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου η οποία είναι μη ρυθμιζόμενη αγορά. Η εταιρία με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία (εξάμηνο 2023) είχε ίδια κεφάλαια μόλις 600 χιλιάδες ευρώ.
Στην Ελλάδα έχει δύο θυγατρικές την PAKTIA I και PAKTIA II.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης