Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ψηφιακός μετασχηματισμός, «όχημα» για την ανάπτυξη της Coca-Cola Τρία Έψιλον

Ψηφιακός μετασχηματισμός, «όχημα» για την ανάπτυξη της Coca-Cola Τρία Έψιλον
Από το 1989, το Σχηματάρι Mega-Plant αποτελεί το επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον
Η καινοτομία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της επιχειρηματικής κουλτούρας της Coca-Cola Τρία Έψιλον αλλά και της αντίληψής της για την ανάπτυξη με βιώσιμο πρόσημο. Κατά συνέπεια, ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός αποτελούν το όχημα, ώστε η εταιρεία να αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της.
Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας βρίσκεται το Σχηματάρι Mega-Plant, που -εξάλλου- αποτελεί πιλότο και κέντρο της αριστείας για τον Όμιλο Coca-Cola HBC.
Coca1.JPG
Καινοτόμες εφαρμογές στο Σχηματάρι Mega-Plant

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ενισχύει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί το όχημά της για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Κι αυτό διότι αξιοποιούνται ψηφιακές λύσεις, «έξυπνα» και «συνδεδεμένα» συστήματα παραγωγής, όπως τα Manufacturing Platform, Connected Worker, Vision Picking και 5G Network. Πρόκειται για συστήματα που είναι σχεδιασμένα για να αντιλαμβάνονται, να προβλέπουν και να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο, ώστε οι οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν αποφάσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή σε πραγματικό χρόνο. Η αξιοποίησή τους επιδρά θετικά όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτιστοποίηση των διεργασιών, αλλά και στην ενεργειακή απόδοση και στη βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει -από το 2023- την εφαρμογή ενός προγράμματος εκπαίδευσης για την αναβάθμιση και ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Texnologia.JPG
Τα εργαλεία

Πιο αναλυτικά, τα εργαλεία που εφαρμόζονται είναι τα εξής:
  • Η Ψηφιακή Πλατφόρμα Παραγωγής (Digital Manufacturing Platform), η οποία διευκολύνει την παρακολούθηση των γραμμών παραγωγής, την κατανάλωση ενέργειας και κάνει προτάσεις για προληπτική συντήρηση (preventive maintenance).
  • Η εφαρμογή Connected Worker, η οποία επιτρέπει σε όλους τους εργαζομένους στην Παραγωγή να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση (paperless) σε όλο το απαραίτητο υλικό για την παραγωγική διαδικασία, το πλάνο παραγωγής, οδηγίες για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία τους, καθώς και για την εκπαίδευσή τους και την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων. Η εφαρμογή ενσωματώνει την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας (augmented reality).
  • Η εφαρμογή Vision Picking που ενσωματώνει την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας στη διαδικασία επιλογής προϊόντων, χρησιμοποιώντας «έξυπνα γυαλιά». Ενδεικτικά, με τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που φοράει ο χειριστής στις γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, ο κατασκευαστής της γραμμής μπορεί να δει και να τον καθοδηγήσει για όποιες ενέργειες χρειάζεται να εκτελέσει.
  • Η συγκέντρωση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων από όλες τις παραγωγικές διεργασίες (Data Insights & Analytics), έχει ως στόχο τη δημιουργία αναφορών που επιτρέπουν στην εταιρεία να προβλέπει και να προσαρμόζεται στις μελλοντικές ανάγκες και τάσεις, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των γραμμών της, την ασφάλεια των εργαζομένων της και την ποιότητα των προϊόντων της.
  • Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει και να αξιοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες όπως, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και οι Τεχνολογίες Νέφους (Cloud).
Coca2_1.JPG
Το οικονομικό αποτύπωμα


Κινητήρια δύναμη των προσπαθειών της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι το άνοιγμα νέων οριζόντων αλλά και η δημιουργία νέων προοπτικών για την ανάπτυξη της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σήμερα, τα 4 εργοστάσια της εταιρείας παράγουν το 96% των προϊόντων της. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται μια ευρύτερη αλυσίδα αξίας που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ισχυρή απόδειξη της δυναμικής παρουσίας της εταιρείας, καθώς και των στρατηγικών και επενδυτικών στόχων του Ομίλου, αποτελεί το Σχηματάρι Mega-Plant. Από αυτό το γεωγραφικό σημείο, η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναπτύσσεται στην Ελλάδα, επενδύει στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους ανθρώπους της, στηρίζει τους πελάτες της, προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές, διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και εξελίσσεται διαρκώς δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης.
Coca3.jpg
Το Σχηματάρι Mega-Plant σε αριθμούς

Από το 1989, το Σχηματάρι Mega-Plant αποτελεί το επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Στη εν λόγω εγκατάσταση απασχολούνται περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι και διατίθενται 17 γραμμές παραγωγής που δεν σταματούν να κινούνται.
Εκεί, άλλωστε, παράγεται το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών της εταιρείας. Επίσης, από το Σχηματάρι διακινείται το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων, διανέμοντας περισσότερα από 540 διαφορετικά προϊόντα κάθε ημέρα.
Τέλος, το εργοστάσιο αναγνωρίζεται για τις υψηλές επιδόσεις λειτουργίας του ως προς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την ποιότητα και την περιβαλλοντική διαχείριση. Επίσης, διαθέτει 4 εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας και αποτελεί το Νο1 μικροβιολογικό εργαστήριο σε όλο τον Όμιλο Coca-Cola HBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης