Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Υπεραντίδραση της κυβέρνησης ο έκτακτος φόρος - Θα επιτευχθούν οι στόχοι της Metlen για κερδοφορία

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Υπεραντίδραση της κυβέρνησης ο έκτακτος φόρος - Θα επιτευχθούν οι στόχοι της Metlen για κερδοφορία
«Τον πρώτο καλό μήνα μετά από 6 δύσκολους μήνες, επιβλήθηκε φόρος»
Σχετικά Άρθρα
Ως «υπεραντίδραση» της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον πρόσφατο έκτακτο φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen (πρώην Mytilineos), Ευάγγελος Μυτιληναίος, σημειώνοντας πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής κρίσης με 15 ημέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης».
Ήδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν.
Τον πρώτο καλό μήνα μετά από 6 δύσκολους μήνες, επιβλήθηκε φόρος.
Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, αλλά είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό», είπε μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο 2024.
Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση της Protergia να διατηρήσει σταθερό το τιμολόγιο του Αυγούστου 2024, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι πρόκειται για μια καλά υπολογισμένη κίνηση, τόσο από την πλευρά της παραγωγής, όσο και από την πλευρά της λιανικής, όπου στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και η επίτευξη μεριδίου αγοράς 30% -σήμερα πλησιάζει το 20%.
Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας το 2024, εξέφρασε την αισιοδοξία του για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους και άνετη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για λειτουργική κερδοφορία 1 δισ. με 1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600 εκατ. με 700 εκατ. ευρώ.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους», κατέληξε.

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τη Metlen - Στα 282 εκατ. το α' 6μηνο του 2024, στα 474 εκατ. τα EBITDA

Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας Α’ εξαμήνου κατέγραψε η Metlen, αφού το α' εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. ευρώ, έναντι 268 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2023.
Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ έναντι 1,94 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε στα 2.482 εκατ., σε σύγκριση με 2.516 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 474 εκατ. ευρώ, έναντι 437 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.
Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.774 εκατ., εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource).
Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,76x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, η Εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
1_747.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης