Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τίτλοι τέλους για την «Τσάνταλης», κατέθεσε αίτηση πτώχευσης - Υποχρεώσεις 65 εκατ. ευρώ - Ο ρόλος των κυρώσεων στη Ρωσία

Τίτλοι τέλους για την «Τσάνταλης», κατέθεσε αίτηση πτώχευσης - Υποχρεώσεις 65 εκατ. ευρώ - Ο ρόλος των κυρώσεων στη Ρωσία
Το κλείσιμο των ρωσικής αγοράς, στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Μόσχα, επηρέασε την εταιρεία
Τίτλοι τέλους γράφονται για την ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης», μετά και την υποβολή αίτηση πτώχευσης, που αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας, Σάκη Καλιγά, η εταιρεία έχει διακόψει την παραγωγή της από τον Αύγουστο του 2023, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έγινε ο τρύγος, οπότε δεν μπορεί να εμφιαλώσει και να διαθέσει στην αγορά προϊόντα της νέας σοδειάς.
Η είδηση της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης μπορεί να τάραξε τα νερά, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου πως η εταιρεία αντιμετώπιζε επίμονα προβλήματα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες για επιβίωση και για εξεύρεση επενδυτή.

Η αναζήτηση επενδυτή

Ερωτηθείς εάν το ενδιαφέρον της Sterner Stenhus-«Ελληνικά Οινοποιεία» για την «Τσάνταλης» (σ.σ. πρόκειται για την εταιρεία που εξαγόρασε και τη «Μπουτάρης Οινοποιεία») έχει οριστικά και αμετάκλητα ατονήσει, ο κ. Καλιγάς ξεκαθάρισε -μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν γνωρίζει. «Φημολογίες μόνο ακούμε, το μόνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να έρθει επιτέλους κάποιος επενδυτής στην εταιρεία και εμείς να μπούμε ξανά μέσα να δουλέψουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλιγάς εργάζεται στην ιστορική οινοποιία σχεδόν 40 χρόνια, από το 1985, αλλά και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας είναι δεμένοι με την ιστορία και την πορεία της, αφού κολλάνε ένσημα στην «Τσάνταλης» για τουλάχιστον δυόμισι δεκαετίες στην πλειονότητά τους. Αυτή τη στιγμή, διευκρινίζει ο ίδιος, πάνω από 70 μέλη του σωματείου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει μεμονωμένα και εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη.

Υποχρεώσεις άνω των 65 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ και αφορούν οφειλές προς πέντε τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους.
Την ίδια στιγμή, ο τζίρος ακολουθεί -τα τελευταία χρόνια- αντίστροφη πορεία από εκείνη των υποχρεώσεων. Κι αυτό παρότι, όπως θυμάται ο κ. Καλιγάς, στην αποκορύφωση της πανδημίας «δεν προλαβαίναμε να στέλνουμε κρασιά στα σούπερ μάρκετ».

Ο ρόλος των κυρώσεων στη Ρωσία

Ερωτηθείς κατά πόσο το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενδέχεται να λειτούργησε σαν τη χαριστική βολή για την ιστορική οινοποιία, ο κ. Καλιγάς εκτίμησε μονολεκτικά ότι επηρέασε την οινοποιία, η οποία έχει έδρα τον Άγιο Παύλο και παραγωγικές εγκαταστάσεις/αμπελώνες σε Μαρώνεια (Ροδόπη), Χαλκιδική, Ραψάνη και Νάουσα (σ.σ. περίπου 150 στρέμματα αμπελώνων στη Χαλκιδική, 700 ειδικά στο Άγιο Όρος, 580 στη Μαρώνεια και 200 στη Νάουσα, ενώ στη Ραψάνη διαχειρίζεται 800).
Ανάμεσα στους κωδικούς των προϊόντων της εταιρείας ξεχωρίζει ένα κρασί με μεγάλη απήχηση στη ρωσική αγορά και αξιοσημείωτη ιστορία, η ερυθρά «Κορμίλιτσα», η οποία παράγεται στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος και έχει επιλεγεί από το Κρεμλίνο για να σερβίρεται στα επίσημα γεύματα που παρατίθενται με φόντο την Κόκκινη Πλατεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης