Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε έξι μήνες η τιμή αυξήθηκε έως 20% στο ελαιόλαδο - Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης... έχει μεσάνυχτα για αποθέματα, παραγωγή

Σε έξι μήνες η τιμή αυξήθηκε έως 20% στο ελαιόλαδο - Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης... έχει μεσάνυχτα για αποθέματα, παραγωγή
Στο σκοτάδι παραγωγοί και έμποροι
Μετά το «χύμα» λάδι έχουμε και τα «χύμα» στοιχεία.
Στο σκοτάδι βαδίζουν οι παραγωγοί ελαιολάδου όταν η «κρατική μηχανή» έχει πλήρη άγνοια για την πορεία του ελαιοκάρπου της φετινής περιόδου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αντιμέτωπο με μία λευκή σελίδα σε ότι αφορά τα αποθέματα ελαιολάδου της παρισινής χρονιάς αλλά και τις προοπτικές της φετινής παραγωγής.
Η Ελλάδα της …προόδου έχει μεσάνυχτα για την καλλιέργεια του ελαιολάδου αφού πορεύεται …πάμε κι όπου βγει.
Ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας αν κληθεί να απαντήσει για το ύψος των αποθεμάτων δεν θα είναι σε θέση να δώσει απάντηση ακόμη και αν του δοθεί χρόνος που να ξεπερνά το 1 έτος.
Η μοναδική υπηρεσία που συγκεντρώνει στοιχεία αλλά δεν είναι σε θέση να κάνει επανέλεγχο είναι η ΑΑΔΕ.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δηλώνουν στο Ε3 τα αποθέματα της χρονιάς που πέρασε τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο ΣΕΔΗΚ του ελαιολάδου

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ( ΣΕΔΗΚ) Νίκος Μιχελάκης είπε ότι η χώρα έχει αδυναμία συγκέντρωσης στοιχείων στο ελαιόλαδο και να προσθέτει ότι καθένας να διατυπώνει μία εκτίμηση που στηρίζεται σε προσωπικές απόψεις και μόνο. Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών στην εγχώρια αγορά λέει ότι η προσπάθεια του ΣΕΔΗΚ δεν είναι αρκετή για να καταγράψει τα όσα συμβαίνουν στην αγορά. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι τιμές στη λιανική αγορά πάνω από τα 15 ευρώ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Ο κ Μιχελάκης ελπίζει οι θερμοκρασίες του Αυγούστου να κινηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή έτσι ώστε ο καρπός της ελιάς να φθάσει στην συγκομιδή εμ υψηλές αποδόσεις.

Οι τιμές ανεβαίνουν στα ράφια

Σε διάστημα έξι μηνών οι τιμές του ελαιολάδου σημειώνουν άνοδο έως 23,14% και οι προσφέρουν …τρέχουν μέχρι τα 2,5 ευρώ το λίτρο. Γενναίες αυξήσεις σημειώνουν και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που «αγγίζουν» το 18%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες προχωρούν ταυτόχρονα σε προσφορές ανά λίτρο και την ίδια στιγμή ανεβάζουν τις τιμές. Η Μινέρβα από τα 11,20 η τιμή του λίτρου ανήλθε στα 12,83 και παράλληλα δίνει προσφορά των 0,35 λεπτών στο λίτρο.
Το 1 λίτρο Altis εξαιρετικά παρθένο από τα 12,50 ευρώ ανήλθε στα 15,38 ευρώ. Το 1 λίτρο Λατζιμάς διαμορφώνεται στα 14,5 ευρώ από 13,33 το οποίο πριν από έξι μήνες είχε προσφορά στα 2,3 ευρώ. Το ελαιόλαδο Μυλοποτάμου τα 4 λίτρα είχαν 44,60 ευρώ και σήμερα πωλείται προς 48,30 ευρώ.
Η άνοδος των επώνυμων προϊόντων δίνει ώθηση και στο προϊόν της ιδιωτικής ετικέτας. Τα 4 λίτρα κοστίζουν 48,30 ευρώ από 41 ευρώ πριν από έξι μήνες.
Οι τιμές της νέας σεζόν παραμένουν άγνωστες καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την Ισπανία που ορίζει την διεθνή αγορά ελαιολάδου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης