Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Dimand: Αναπλάσεις με όραμα, αισθητική και ευαισθησία για το περιβάλλον

Dimand: Αναπλάσεις με όραμα, αισθητική και ευαισθησία για το περιβάλλον
Ανάπτυξη κτηρίων και συγκροτημάτων που αλλάζουν τις πόλεις

Με το βλέμμα στο μέλλον και στην αναγέννηση χώρων και περιοχών προς όφελος, τόσο της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας όσο και της κοινωνικής συνοχής, η Dimand βρίσκεται σε δημιουργικό πυρετό, αναπτύσσοντας κτήρια και συγκροτήματα που αλλάζουν τις πόλεις, αλλά και ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τους γραφειακούς χώρους και για τα κτήρια μικτών χρήσεων.
Dimand.JPG
Nikos Daniilidis

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες εγκαινιάστηκε με μία εντυπωσιακή τελετή, ο Πύργος Πειραιά, ένα από τα κορυφαία έργα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Ένα «φάντασμα» επί σχεδόν μισό αιώνα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της χώρας, μετατράπηκε σε ένα «πράσινο», βιοκλιματικό κτήριο, στην ανακατασκευή του οποίου υιοθετήθηκαν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας, με στόχο την ενεργειακή απόδοση και την ευεξία των χρηστών του. Το τοπόσημο της πόλης, στη νέα του ζωή, καλύπτει 34.600 τ.μ. και αναπτύσσεται σε 22 ορόφους που φτάνουν τα 88 μέτρα ύψος, είναι το πρώτο πιστοποιημένο LEED Platinum ψηλό κτήριο της χώρας και συνδυάζει χώρους γραφείων, καταστήματα (της βρετανικής αλυσίδας JD Sports και το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ευρώπη, φαρμακείο), εστιατόριο με απεριόριστη θέα στο λιμάνι και στον Σαρωνικό, γυμναστήριο και χώρους wellness για τους εργαζομένους.
Η ολοκλήρωση και αναβάθμιση του Πύργου Πειραιά, περιλάμβανε και την αντικατάσταση των όψεων με έναν νέο σχεδιασμό που τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο αριστείας 2024 CTBUH Facade Award of Excellence, ανάμεσα σε 100 έργα που συμμετείχαν σε περισσότερες από 20 κατηγορίες.
Ο Πύργος έχει γίνει ήδη ένα «ενεργό μέλος» της κοινότητας του Πειραιά, καθώς η πρόσοψή του με τον φωτισμό LED, συμμετέχει στις ξεχωριστές στιγμές της πόλης, όπως η ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού και η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στο λιμάνι.
Dimand1.JPG
Nikos Daniilidis

Για την Dimand, ο Πειραιάς είναι μια πόλη οικεία από το 2016, με την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και την ανάπτυξη του συγκροτήματος Pireaus Port Plaza. Ήδη έχει μπει σε εφαρμογή ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό σχέδιο για την πόλη του Πειραιά, το νέο Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο της χώρας. Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας προχωρούν έπειτα από την πρόσφατη έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Minion.JPG
Nikos Daniilidis

Παράλληλα, στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, τον Δεκέμβριο, το εμβληματικό κτήριο του ΜΙΝΙΟΝ, που επί δεκαετίες έχει συνδεθεί με τις μνήμες των Αθηναίων και με την εμπορική ζωή της πόλης, «επιστρέφει» στο προσκήνιο της δραστηριότητας στην περιοχή της Ομόνοιας, με τη βεβαιότητα ότι η αναγεννημένη του μορφή θα συμβάλει στην αναζωογόνηση του κέντρου της πρωτεύουσας και ειδικά της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία για αρκετά χρόνια βρέθηκε σε φθορά και παρακμή. Η ιστορία του κτηρίου είναι «χαραγμένη» στην εξωτερική του επιφάνεια, καθώς το λογότυπο του ΜΙΝΙΟΝ βρίσκεται ανάγλυφο στην παρόδια στοά, ως ένδειξη αναγνώρισης της σημασίας που είχε για τόσα πολλά χρόνια το φημισμένο πολυκατάστημα για την Αθήνα και τους πολίτες της. Στο νέο ΜΙΝΙΟΝ εντάσσονται 6.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και 8.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, με χώρους πρασίνου στο δώμα του κτηρίου. Στη δεύτερη φάση της ανάπλασης, θα ακολουθήσει η ανακατασκευή κτηρίου οκτώ ορόφων 4.500 τ.μ. η μετατροπή του σε κτήριο κατοικιών. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και θα ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2027. Η προσέλκυση και η εγκατάσταση νέων κατοίκων σε αυτή την περιοχή της Αθήνας που χαρακτηρίζεται από τις εμπορικές χρήσεις, αναμένεται να δώσει νέα ζωή, να ενισχύσει την 24ωρη λειτουργία και να συμβάλει στην αναζωογόνηση της πλατείας Ομονοίας.
pwc_1.JPG
ASPA KST

Άλλα έργα που χαρακτηρίζονται ως «σταθμοί» για  την Dimand το 2024 είναι επίσης, το συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι, που έχει εκμισθωθεί στην PwC, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ. περίπου, το πρώην κτήριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στα Πατήσια, επιφάνειας 11.500 τ.μ., που έχει μισθωθεί από τα ΕΛΤΑ, το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, με τα 31.000 τ.μ. στα οποία αναπτύσσεται, είναι το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται, η αναγέννηση της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ και η δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου logistics, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη Θεσσαλονίκη.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζεται η μεγάλη επένδυση στον Ελαιώνα, στις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Πρόκειται για ένα έργο άνω των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την ανέγερση και ανακαίνιση 10 κτιρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ. και θα περιλαμβάνει κτίρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε οικόπεδο 49 στρεμμάτων όπου υπάρχει συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων και αποθηκών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών. Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας της Dimand, που στοχεύει στις αστικές αναπλάσεις με την αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος.
Korai.JPG
Nikos Daniilidis

Με την ίδια φιλοσοφία προχωρά και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της  Πειραιώς, η οποία επικεντρώνεται σε τέσσερα σημαντικά ακίνητα - αναπτύξεις συνολικής δόμησης 127.000τ.μ. δόμησης και συνολικού κόστους κατασκευής 0,5 δισ. ευρώ. Η συνεργασία περιλαμβάνει την ανακαίνιση του κτηρίου στην οδό Κοραή 4 στο κέντρο της Αθήνας, όπου σε 9.000 τ.μ. θα εγκατασταθούν οι κεντρικές διοικητικές μονάδες της τράπεζας, ενώ, 3.000 τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα

  • λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή», δημιουργώντας ένα νέο κόμβο
  • εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει, παράλληλα, την ανάδειξη του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ και του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941- 44. Στη συνεργασία περιγράφεται και η ανάπτυξη του πρώην ακινήτου του πολυκαταστήματος Λαμπρόπουλος, στις οδούς Σταδίου και Αιόλου, η χρηματοδότηση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την ανάπλαση του βιομηχανικού ακινήτου της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η ανάπτυξη παραθαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων, της όπου βρίσκεται η πρώην κλωστοϋφαντουργία Αιγαίου, στο λιμάνι του Λαυρίου. Ειδικά για την ανάπλαση στο Λαύριο, ο σχεδιασμός προβλέπει κατοικίες, καταστήματα κ.α., δηλαδή μια ουσιαστική επέκταση του αστικού ιστού, που σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση του κύριου λιμένα και την αξιοποίηση της μαρίνας, θα σημάνει τη νέα εποχή της παραδοσιακής εργατικής πόλης ως ένα ελκυστικό τουριστικό και όχι μόνο πόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης