Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Μάχη με ανταγωνιστές της για έργο 1,7 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ

Cenergy: Μάχη με ανταγωνιστές της για έργο 1,7 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για “αναδόχους που θα αναλάβουν το έργο” αφήνοντας περιθώριο για συνεργασία εταιρειών
Στην δεύτερη φάση περνά ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την προμήθεια υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος μέσω των οποίων θα συνδεθούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στον διαγωνισμό, με συνολικό προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ για την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση με συμφωνία εξαετούς διάρκειας έχουν καταθέσει προσφορές η ελληνική Cenergy και οι κολοσσοί ανταγωνιστές της η γαλλική Nexans και η Ιταλική Prysmian.
Ακριβώς, όπως πριν από αρκετά χρόνια, η θυγατρική της Cenergy, η Ελληνικά Καλώδια “έσπασε” σε Ελλάδα και εξωτερικό, το ευρωπαϊκό ολιγοπώλιο των εταιρειών της Nexans και της Prysmian, έτσι και σήμερα η εισηγμένη καλείται να τους ανταγωνιστεί σε ελληνικό διαγωνισμό με κριτήριο ανάθεσης την πιο συμφέρουσα, από οικονομικής πλευράς προσφορά.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Cenergy, ανέλαβε έργο από βελγική κοινοπραξία για την προμήθεια και εγκατάσταση -έως το 2027- υποβρυχίων καλωδίων αξίας 200 εκατ. ευρώ. Για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση υποβρυχίων καλωδίων έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στο εργοστάσιο της Κορίνθου και εφόσον αναλάβει το έργο θα αυξηθεί σημαντικά το ανεκτέλεστο παραγγελιών που ήδη έχει ξεπεράσει τα 3,1 δις. ευρώ.
Aς σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για “αναδόχους που θα αναλάβουν το έργο” αφήνοντας περιθώριο για συνεργασία εταιρειών, όπως έχει συμβεί και σε άλλα έργα του Διαχειριστή. Ο Ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς ενέργειας στις 2 Αυγούστου ανέφερε ότι, επέλεξε την διαγωνιστική διαδικασία αφενός γιατί δεν υπάρχει διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων λόγω της υψηλής ζήτησης και αφετέρου διότι θα εξασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές καθώς με την ανάθεση των έργων συνήθως οι όμιλοι παραγωγής επιβάλλουν υψηλότερες τιμές.

Ποιοί είναι οι αντίπαλοι

Η Cenergy ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών εμφάνισε το 2023 κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 95,3 εκατ. ευρώ (καθαρά 73 εκατ. ευρώ) και η μετοχή της διαπραγματεύεται μ ένα ανάλογο P/Ε (24) με τους ανταγωνιστές της, αλλά διαθέτει υψηλότερη απόδοση στις επενδύσεις της (ROI) 11,88%, έναντι 8,06% της Nexans και 7,63% της Prysmian. Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα καθαρά κέρδη της Cenergy ανήλθαν σε 23,6 εκατ. ευρώ (+54%) ενώ για το σύνολο του έτους αναμένονται λειτουργικά κέρδη μεταξύ 230-250 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, η Γαλλική Nexans με κεφαλαιοποίηση 5,1 δισ. ευρώ, κύκλο εργασιών 7,7 δις. ευρώ και κέρδη προ φόρων 292 εκατ. ευρώ εμφανίζει δείκτη τιμών προς κέρδη 22,3. Η Ιταλική Prysmian, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία του κλάδου με κεφαλαιοποίηση 17,5 δις. ευρώ, κύκλο εργασιών 15 δις. ευρώ και κέρδη προ φόρων 758 εκατ. ευρώ διαθέτει P/E 30.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης