Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Παραγωγή 1,4 TWh προσθέτει τo mega deal της Ρουμανίας - Με IRR 10% χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες

ΔΕΗ: Παραγωγή 1,4 TWh προσθέτει τo mega deal της Ρουμανίας - Με IRR 10% χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες
Στα 1,1 δισ. ευρώ έφθασαν οι συνολικές επενδύσεις της
Σχετικά Άρθρα

Ένα από τα μεγαλύτερα deals στην αγορά των ΑΠΕ των τελευταίων ετών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πέτυχε η ΔΕΗ με την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου έργων της Macquarie στη Ρουμανία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.
Τα νούμερα καταδεικνύουν το μέγεθος της εξαγοράς καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των έργων της Macquarie αντιστοιχούν περίπου στο 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία. Με αυτό το μεγάλο βήμα της ΔΕΗ, η επιχείρηση προσθέτει 1,4 TWh στην "πράσινη" παραγωγή της.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης σε αναλυτές, χθες κατά τη διάρκεια του conference call, η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania (ΔΕΗ Ρουμανίας) είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα οπότε η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό. Οπότε όπως επεσήμανε ο ίδιος, δεν σταματάει η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου στη 140 MW στη χώρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές.
Η εξαγορά περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW, και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ (σε Ελλάδα και Ρουμανία) θα ανέλθει σε 5,3 GW.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης