Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιδιαίτερα σημαντική προειδοποίηση στους μετόχους - Γιατί ο Α. Βακάκης «βλέπει» χαμηλότερα την μετοχή της Jumbo

Ιδιαίτερα σημαντική προειδοποίηση στους μετόχους - Γιατί ο Α. Βακάκης «βλέπει» χαμηλότερα την μετοχή της Jumbo
Δεύτερη αρνητική αναθεώρηση μέσα σε δυο μήνες
Με αρνητική αναθεώρηση των φετινών στόχων για αύξηση πωλήσεων κατά 4% και κέρδη κοντά στα επίπεδα του 2023 (303 εκατ. ευρώ) προειδοποιεί τους μετόχους-συνεταίρους ο ιδρυτής της Jumbo κ. Α. Βακάκης, χρησιμοποιώντας στην σκαλέτα του, το μόνιμο κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ, το οποίο εκτοξεύει το κόστος, διπλασιάζει τις καθυστερήσεις και επηρεάζει αρνητικά τα αποθέματα.
Ο μονίμως πεσιμιστής επιχειρηματίας της Jumbo παραθέτει μια κλασική ρήση επενδυτικών τραπεζιτών για το χρηματιστήριο – λέγοντας ότι στο δεύτερο εξάμηνο οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν προτού καλυτερεύσουν, παρόλο που στο πρώτο επτάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7%.
Πρόκειται για την δεύτερη αρνητική προειδοποίηση σε διάστημα δυο μηνών. Στις 10 Ιουλίου, είχε αναφέρει ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στο κάτω άκρο της πρόβλεψης σε 8% αντί 10%.
Tότε, η μετοχή της Jumbo αντέδρασε αρνητικά με διήμερη πτώση 8% και αύξηση των συναλλαγών, αλλά δεν επανήλθε ποτέ πάνω από τα 27 ευρώ. ( σ.σ έγινε και αποκοπή μερίσματος ).
Υπενθυμίζεται ότι, το περασμένο Μαϊο, ο κ. Βακάκης διέθεσε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές πακέτου μετοχών της Jumbo 3% έναντι 108,8 εκατ. ευρώ ή 27,20 ευρώ ανά μετοχή.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι οι ξένοι επενδυτές ζητούσαν ποσοστό 10% της εταιρείας αναφέροντας χαρακτηριστικά «Θα τρώγαμε ξύλο αν δεν δίναμε τις μετοχές».

Τι μας δείχνει ο ισολογισμός

Ακόμα, όμως, κι αν τα καθαρά κέρδη φλερτάρουν με τα επίπεδα του 2023, δηλαδή πέριξ των 303 εκατ. ευρώ, η μετοχή της θα διαπραγματεύεται μ ένα δείκτη προς κέρδη 8,7-9, πολύ χαμηλότερα από όλους τους ανταγωνιστές της σε Ευρώπη και HΠΑ.
Η σημερινή χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Jumbo ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και αφού αφαιρεθούν τα μετρητά της (31-12-2023 ανήλθαν σε 444 εκατ. ευρώ ) τότε διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ ή 19,1 ευρώ εφόσον τα κέρδη παραμείνουν τα ίδια.
Η Jumbo, όμως, διαθέτει μηδενικό δανεισμό και ενσώματες ακινητοποιήσεις (καταστήματα) ύψους 780 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη έχει ήδη διανείμει στους μετόχους 206 εκατ. ευρώ ή 1,52 ευρώ ανά μετοχή και οι θυγατρικές από Κύπρο και Ρουμανία έχουν αποδώσει στην μητρική μερίσματα ύψους 240 εκατ. ευρώ ( από κέρδη προηγούμενων χρήσεων).
Τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε χθες η Jumbo για το πρώτο επτάμηνο αναφέρουν αύξηση πωλήσεων για τον όμιλο 7%, 9% για Βουλγαρία, 9% για Ρουμανία και μόνο η Κύπρος εμφάνιζε άνοδο πωλήσεων κατά 1% και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τον Ιούλιο.
Βεβαίως, σ αυτό που έχει απολύτως δίκιο ο επιχειρηματίας είναι ότι, οι πωλήσεις του επταμήνου δεν προεξοφλούν μια αντίστοιχη πορεία για τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν επιδεινωθεί το περιβάλλον στη Μέση Ανατολής. Εφόσον, όμως, επιβεβαιωθούν οι αρνητικές αναθεωρήσεις του κ. Βακάκη και στην συνέχεια καλυτερεύσουν οι συνθήκες τότε είναι πιθανό η Jumbo θα ξεπεράσει τις τωρινές προβλέψεις των αναλυτών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης