Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δύο κρίσιμες ημερομηνίες με χρηματιστηριακό ενδιαφέρον από MSCI και Moody's - Κόντρα στους short... οι τράπεζες

Δύο κρίσιμες ημερομηνίες με χρηματιστηριακό ενδιαφέρον από MSCI και Moody's - Κόντρα στους short... οι τράπεζες

Στα χαμηλά οι επενδυτές προτίμησαν τους τίτλους που είχαν διπλές πιέσεις (Jumbo – MOH)      

Σχετικά Άρθρα
Ελάχιστοι επιχειρηματίες εισηγμένων εταιριών... ανησυχούν για τις μετοχές τους όταν εμφανίζονται πωλητές, διότι γνωρίζουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.
Κι αυτό επιβεβαιώθηκε στην ελληνική αγορά για τις μετοχές του FTSE 25, παρά τις διακοπές του Αυγούστου και τον περιορισμό του διεθνούς ρίσκου μετά την επίθεση του Ισραήλ εναντίον στελεχών του Ιράν και των αντιποίνων που αναμένονται.
Όπως θα δούμε, οι μετοχές λοιπόν του FTSE 25, αλλά και χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αντέδρασαν και βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τα χαμηλά επίπεδα τιμών της 5ης Αυγούστου όταν η λιανική των επενδυτών προχώρησε σε ρευστοποιήσεις.
Και η επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα τιμών πραγματοποιήθηκε με αυξημένο όγκο συναλλαγών όταν για τρίτο μήνα (Ιούλιος) οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές με συνολικές εκροές 331 εκατ. ευρώ.
Εν όψει του Σεπτεμβρίου, όμως, η αγορά έχει δυο σημαντικές ημερομηνίες:
1)τις εισροές- εκροές για το rebalancing του MSCI στις 30 Αυγούστου,
2)αλλά και τις πιθανές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας στις 6 και 9 Σεπτεμβρίου απο DBRS και Μoodys αντίστοιχα, οι οποίες θα ενεργοποιήσουν

αγορές σε τίτλους.
Σε ότι αφορά τον ελληνικό Δείκτη MSCI οι εννέα μετοχές θα έχουν κάποιες αναλογικές εισροές λόγω και της πρόσφατης εξόδου της MOH, ενώ από τις αναβαθμίσεις θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τίτλους οι οποίοι έχουν αναβαθμιστεί πρόσφατα, όπως λ.χ ΔΕΗ, Πειραιώς.
Η επαναφορά μετοχών ήταν αυξημένη σε μετοχές οι οποίες εμφάνισαν διπλές πιέσεις.
Ειδικότερα, παρόλο που η μετοχή της Jumbo είχε επιπρόσθετα και την τρίτη προειδοποίηση για τα φετινά κέρδη, έκλεισε με άνοδο 4,27% στα 23,46 ευρώ με 237 χιλ. μετοχές από το χαμηλό των 23,08 ευρώ της 5ης Αυγούστου και το χαμηλό των 21,68 ευρώ της 8ης Αυγούστου. Αγοραστές εμφανίστηκαν και στην Motor Oil η οποία είχε επιπρόσθετες πιέσεις λόγω της υποβάθμισης από τον Δείκτη Msci Standard. Η μετοχή την Τετάρτη έκλεισε με άνοδο 1,24% στα 21,28 ευρώ με όγκο 331 χιλ. έναντι 20,90 ευρώ της 5ης Αυγούστου.
Ο τίτλος της ΔΕΗ λόγω και της πρόσφατης νέας εξαγοράς στην Ρουμανίας έκλεισε στα 11,63 με οριακές απώλειες και όγκο 356 χιλ. μετοχών, δίχως να πραγματοποιούνται αγορές ιδίων μετοχών. Με άνοδο 1,31% έκλεισε ο τίτλος της Metlen στα 34,12 ευρώ και 183 χιλ. μετοχές έναντι του χαμηλού των 32,20 ευρώ της 5ης Αυγούστου.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν, όμως, και αγορές ιδίων μετοχών οι οποίες είναι διπλάσιες από τις συνήθεις με 39,5 χιλ μετοχές στο διήμερο 12-13 Αυγούστου.

Επαναφορά και στις τράπεζες

Οι αγοραστές επανήλθαν και στις τραπεζικές μετοχές λόγω και του μπαράζ εκθέσεων για τις τράπεζες (Morgan Stanley- Deutsche bank ) με όκους μετοχών που δεν συνηθίζονται τον Αύγουστο.
Η μετοχή της Eurobank επανήλθε στην περιοχή των 2,04 ευρώ με άνοδο 2% και 5,25 εκατ. μετοχές.
Η μετοχή της Εθνικής σημείωσε άνοδο 4,13% στα 7,924 ευρώ με 2,28 ευρώ παρά το γεγονός ότι, επίκειται υψηλή προσφορά μετοχών το φθινόπωρο ( 18% ).
Με άνοδο 0,92% και η Τράπεζα Πειραιώς πλησίασε την τιμή διάθεσης του placement στα 3,924 ευρώ με 4,04 εκατ. μετοχές.
Με κέρδη 1,78% στα 1,598 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Alpha bank και 3,43 εκατ. μετοχές ενώ η διοίκηση στο διάστημα 5-9 Αυγούστου προχώρησε σε αγορές ιδίων, ύψους 2,8 εκατ. μετοχών καθώς θεωρεί υποτιμημένη την μετοχή σε σχέση με τα αποτελέσματα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης