Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προς επαναγορά μετοχών έως 10% η Jumbo παρακολουθώντας τις ζημιές των Πολωνών - Ποιος ο μοχλός ανάπτυξης

Προς επαναγορά μετοχών έως 10% η Jumbo παρακολουθώντας τις ζημιές των Πολωνών - Ποιος ο μοχλός ανάπτυξης
Με ζημιές 2,1 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 26,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2023 η Πολωνική εταιρεία
Μπορεί ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης να αντικατέστησε την καταβολή πρόσθετου μερίσματος, ενδίδοντας στην επαναγορά μετοχών έως 10%, ωστόσο η απόφαση αποτελεί μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς την εταιρεία του, αλλά και ξεκάθαρη στρατηγική επιβράβευσης των υφιστάμενων μετοχών της Jumbo καθώς θα ακολουθήσει η ακύρωση τους.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Jumbo σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 26 Σεπτεμβρίου θα προτείνει προς τους μετόχους την έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών με διάρκεια δυο ετών μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Το δε εύρος αγοράς ορίστηκε από 1 ευρώ έως 27,20 ευρώ.
Συνεπώς για την επαναγορά του 10% θα απαιτηθούν σε περίπου 312 εκατ. ευρώ ( 23 ευρω ) ή 367 εκατ. ευρώ εάν η μετοχή βρεθεί στο ανώτατο όριο του εύρους.
Αντίθετα, όμως, με πρακτική της διανομής ιδίων μετοχών προς τα στελέχη που ακολουθεί η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών του FTSE 25, η Jumbo θα προχωρήσει τελικά στην ακύρωση του 10% των μετοχών. Την ίδια τακτική ακολουθεί πιστά και ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια.
Μ αυτόν τον τρόπο επωφελούνται αδιακρίτως όλοι οι μέτοχοι, είτε κατέχουν 1000 μετοχές, είτε κατέχουν 10.000 μετοχές, καθώς αυξάνεται το ποσοστό τους στην εταιρεία δίχως καταβολή μετρητών. Περαιτέρω, υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή καθώς θα έχει μειωθεί ο αριθμός των μετοχών Βεβαίως, όλα τα ανωτέρω αφορούν τους μετόχους οι οποίοι δεν προχωρούν σε συνεχείς αγοραπωλησίες μετοχών, αλλά αποτελούν είναι σταθεροί επενδυτές στην εισηγμένη – διαθέτοντας και χαμηλά κόστη κτήσης λόγω των υψηλών μερισμάτων.

Μοχλός της ανάπτυξης η Ρουμανία με άνοδο πωλήσεων 11% – Ζημιές 2,1 εκατ. ευρώ για την Pepco στο εξάμηνο του 2023

Σ ότι αφορά την πορεία των εργασιών η Jumbo, διατήρησε στο ακέραιο όπως σημειώνει την πρόβλεψη της για φετινή άνοδο πωλήσεων 4% και κέρδη 303 εκατ. ευρώ όπως το 2023. Ειδικότερα, στο οκτάμηνο οι συνολικές πωλήσεις της εισηγμένης αυξήθηκαν κατά 8% ο τελευταίος μήνας της περιόδου καθώς αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα των δυο προηγούμενων μηνών.
Μοχλός της ανάπτυξης της Jumbo παραμένει η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας στην οποία ο ρυθμός ανόδου των πωλήσεων αυξήθηκε στο οκτάμηνο σε 11% (από 7% στο επτάμηνο ). Σταθερά κινείται η Βουλγαρία με άνοδο 8% ενώ η αγορά της Κύπρου εμφανίζει άνοδο 3%. O κ. Bακάκης έχει υποστηρίξει ότι, μόλις ολοκληρωθεί η επέκταση στην Ρουμανία, τότε θα εξετάσει την είσοδο στις αγορές της Κροατίας και Σλοβενίας.
Εν τω μεταξύ, ένας εν δυνάμει ανταγωνιστής της εισηγμένης, η Πολωνική Pepco, δημοσίευσε ισολογισμό για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η Πολωνική αλυσίδα με 30 καταστήματα πραγματοποίησε τζίρο 9,9 κατ. ευρώ έναντι 1,1 και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 2,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 298 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.Όμως, η εταιρεία έχει συνολικές υποχρεώσεις 26,1 εκατ. ευρω, εκ των οποίων τα 908 χιλ. ευρώ είναι δανεισμός, και τα 14,1 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μισθώσεων. Η Πολωνική Pepco σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει, σχεδιάζει το άνοιγμα 20 καταστημάτων ετησίως - ώστε να φθάσει τα 60 - ωστόσο αυτό δεν είναι πολύ σίγουρο εάν συνεχιστούν οι ζημίες την διετία 2023-2024.
Εξάλλου, τα κύρια πλεονεκτήματα της ελληνικής Jumbo είναι το χαμηλότερο κόστος με τα ιδιόκτητα καταστήματα, οι αποθηκευτικοί χώροι και η απουσία δανεισμού.
Σε είσοδο στην ελληνική αγορά με άνοιγμα φυσικών καταστημάτων προχώρησε και η Κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα Shein. Ζημιές 2,1 εκατ. ευρώ για την Pepco. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Shein όσο και η Tem-, έναντι της Jumbo- διαθέτουν κατά 10% υψηλότερες τιμές στο διαδίκτυο, συνεπώς η εισηγμένη δεν έχει δεχθεί πλήγματα όπως πιστεύουν ορισμένοι επενδυτές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης