Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Quest Συμμετοχών: Περιμένει αύξηση του δανεισμού λόγω και εξαγορών, ερωτηματικά για την μερισματική πολιτική

Quest Συμμετοχών: Περιμένει αύξηση του δανεισμού λόγω και εξαγορών, ερωτηματικά για την μερισματική πολιτική
Το τρίτο τρίμηνο 2024 αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από ραγδαία ανάπτυξη, είναι ικανοποιητικό όμως μέχρι στιγμής σημείωσε η διοίκηση
Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων της Quest Συμμετοχών στο πρώτο εξάμηνο 2024 δεν πέρασε στην κερδοφορία καθώς επηρεάστηκε από τα συμπιεσμένα μικτά περιθώρια κέρδους στον εμπορικό τομέα και κυρίως στα προϊόντα Apple, τις ασθενέστερες επιδόσεις της δραστηριότητα κλιματισμού (δεν υπήρχε η περσινή επιδότηση) και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος για το κεφάλαιο κίνησης.
Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο πήγε καλύτερα και κάλυψε την αδυναμία του πρώτου, με τον Ιούνιο να είναι ο καλύτερος μήνας και να δίνει την πεποίθηση στη διοίκηση ότι θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από τα περσινά.
Το τρίτο τρίμηνο 2024 αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από ραγδαία ανάπτυξη, είναι ικανοποιητικό όμως μέχρι στιγμής σημείωσε η διοίκηση.
Η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών σημείωσε πως, η εμπορική δραστηριότητα παρά το δύσκολο περιβάλλον κερδίζει μερίδιο, ενώ η δραστηριότητα στη Ρουμανία (Xiaomi) ξεκίνησε με επιτυχία, αλλά θέλει ακόμα σημαντική υποστήριξη σε κεφάλαιο κίνησης.
Χαμηλή είναι η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ενώ η ACS κερδίζει μερίδιο αγοράς.
Για το σύνολο του έτους και λόγω κάποιων έξτρα επενδύσεων που αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2024 αναμένεται να φτάσει τα 40-50 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ το 2023.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα επηρεάσει τη μερισματική πολιτική είπε η διοίκηση, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή.
Σημειώθηκε πάντως πως ο τωρινός δανεισμός (28,2 εκατ. ευρώ καθαρός δανεισμός) είναι σε καλά επίπεδα, λόγω της επέκτασης της εταιρείας.
Αναφορικά με τις επενδύσεις, μέρος θα πάει στην ACS και σε κάποιες επιλεγμένες εξαγορές που πιθανότατα θα κάνει. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος δημοσίευσε καθαρά κέρδη 20,16 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 3,2%.

Η πορεία ανά κλάδο

Για το σύνολο του 2024 η διοίκηση περιμένει για την εμπορική δραστηριότητα λίγο μικρότερη κερδοφορία, λόγω επιτοκίων και αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, για τη δραστηριότητα πληροφορικής περιμένει αύξηση πωλήσεων και κερδών λόγω των επιταχυνόμενων επενδύσεων ψηφιακής μετάβασης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ ενώ αναμένονται έργα άνω των 2 δισ. ευρώ στον δημόσιο τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επίσης σημειώθηκε πως η Unisystems κάθε χρόνο εμφανίζει διαφορετικό περιθώριο, καθώς εκτελεί έργα με διαφορετικά περιθώρια EBITDA. Φέτος είναι χαμηλότερο το περιθώριο λόγω αυτών των έργων (hardware).
Στις ταχυμεταφορές αναμένεται αύξηση κερδών, ενώ οι επενδύσεις θα στηρίζουν τα αποτελέσματα του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συνολικά αναμένεται ήπια ανάπτυξη όλων των γραμμών (πωλήσεις, EBITDA και κέρδη προ φόρων).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης