Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση δεν μειώνει το ΦΠΑ στο λάδι γιατί δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά - Οι υπερωρίες έφθασαν τα 1,53 εκατ

Η κυβέρνηση δεν μειώνει το ΦΠΑ στο λάδι γιατί δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά - Οι υπερωρίες έφθασαν τα 1,53 εκατ
Στα ύψη οι υπερωρίες από τα σούπερ μάρκετ λόγω της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Στη …σέντρα βγήκαν στα σούπερ μάρκετ με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αφού σε ένα χρόνο οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν υποχρέωση να βάλουν ψηφιακή κάρτα, στο 7μηνο του 2024, οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφτασαν τις 1,53 εκ., σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο 7μηνο των προηγούμενων ετών.

Τα σούπερ μάρκετ έβαλαν τις πιο πολλές υπερωρίες !

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών ανά κλάδο αποτελούν τα σούπερ-μάρκετ όπου, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2%.
Το BN επικοινώνησε με οικονομικούς διευθυντές αλυσίδων σούπερ μάρκετ οι οποίοι αναγνώρισαν ότι είναι υψηλό το ποσοστό εμφάνισης των υπερωριών, σημειώνοντας όμως ο καθένας για το λογαριασμό της επιχείρησης, ότι «εμείς δεν έχουμε αντίστοιχες μεταβολές σε σχέση με πέρυσι».
Ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι οι υπερωρίες είναι ένα επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις το οποίο πιθανόν να απορροφηθεί ή να περάσει ένα μέρος του κόστους με την αύξηση από 1 έως 1,5 λεπτών του ευρώ σε κάποια ταχυκίνητα προϊόντα.
Το κόστος μισθοδοσίας στο λιανεμπόριο διαμορφώνεται περίπου στο 15% το οποίο θεωρείται ικανοποιητικό όταν το κόστος της ενέργειας στη περίοδο της κρίσης ήταν στο 30% ενώ σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 20%.

Ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο δεν θα μειωθεί...

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν τη μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα ανέφερε « Όχι, δεν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές, η Κυβέρνηση σε συνέχεια των 50 μειώσεων ή καταργήσεων φόρων της πρώτης τετραετίας, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις μείωσης φορολογικών συντελεστών και στην δεύτερη τετραετία.

Το ερώτημα του ΒΝ στον Παύλο Μαρινάκη για τον ΦΠΑ

Η άρνησή σας να μειωθεί το ΦΠΑ στο λάδι, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε κάποιους πολίτες, οι οποίοι λένε, δεν έχει εμπιστοσύνη στην αγορά, δεν μπορεί να ελέγξει αν η μείωση του ΦΠΑ πέσει και περάσει στον καταναλωτή ή έχετε τόσο ανάγκη τα χρήματα από τις πωλήσεις του ελαιόλαδου, στο ΦΠΑ ο κρατικός προϋπολογισμός; Και σε τελική ανάλυση ο καταναλωτής θα πρέπει να αγοράσει ηλιέλαια και σπορέλαια από την Ουκρανία και σύμφωνα με τα στοιχεία η πτώση του ελαιόλαδου για πέρσι ήταν 15% κάτω.
Ο κ. Παύλος Μαρινάκης απάντησε μεταξύ άλλων ότι οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και προκύπτουν και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά και από όλες τις αντίστοιχες αναλύσεις και από τα παραδείγματα στις άλλες χώρες.
«Ένας παράγοντας, για το αν θα προχωρήσει μια σοβαρή Κυβέρνηση, γιατί έχουν υπάρξει και μη σοβαρές Κυβερνήσεις στη χώρα αυτή, που μας χρέωσαν πολλά δισεκατομμύρια και υποθήκευσαν πολλές γενιές μετά τη διακυβέρνησή τους, μια προϋπόθεση είναι, προφανώς αν αυτό το οποίο πάει να κάνει, βγαίνει δημοσιονομικά.
Μια άλλη προϋπόθεση όμως, η οποία είναι και πιο σημαντική, αν μου επιτρέπετε σε αυτή τη συζήτηση, το είπα και σε προηγούμενη ερώτηση, είναι αν αυτό θα φτάσει στον καταναλωτή. Και όχι μόνο αν θα φτάσει για κάποιους μήνες στον καταναλωτή, αν, επειδή μιλάμε για προσωρινά μέτρα, όπως έτσι τίθενται και από την αντιπολίτευση, αν όταν θα επανέλθει η τιμή αυτή στο προηγούμενο ποσοστό ΦΠΑ, είτε αφορά το ελαιόλαδο, είτε κάποιο άλλο προϊόν, αν αυτό δεν θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην τιμή για τον καταναλωτή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης