Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κεραυνοί Μυτιληναίου: H Ουκρανία τρώει τα σωθικά της Ευρώπης – Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, παρά τις θυσίες μας

Κεραυνοί Μυτιληναίου: H Ουκρανία τρώει τα σωθικά της Ευρώπης – Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, παρά τις θυσίες μας
Το σχέδιο Draghi θα αποδειχθεί… φωτοβολίδα, ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
Την άποψη ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στο «μέτωπο» του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γιατί μόνο όταν αυτό ισοσκελιστεί η Ελλάδα θα έχει παραγωγικότητα αντάξια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, εξέφρασε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης.
Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κι απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του φορέα, Λουκίας Σαράντη, ο κ. Μυτιληναίος άσκησε σκληρή κριτική κατά της απερχόμενης ηγεσίας της Κομισιόν, υπό την Ursula von der Leyen, επισημαίνοντας ότι «θα θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ολοκληρώνει τη θητεία της.
Διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κόστος για την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030, 2040 και 2050, θα αποδειχτεί επί του πρακτέου τεράστιο, ανερχόμενο σε «πάρα πολλά τρισεκατομμύρια».
Πρόσθεσε δε πως το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, «τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας».
Εκτίμησε ότι η περίφημη έκθεση Draghi για επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ στην ΕΕ ετησίως θα καταλήξει να είναι φωτοβολίδα και θα βρεθεί στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ έκανε λόγο για απουσία ηγετών στην Ευρώπη, πολιτικού διαμετρήματος ενός Mitteran ή ενός Helmut Kohl.
Επανέλαβε ακόμα ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα είναι το σημαντικότερο γεγονός για την ΕΕ το 2024.

Για την ελληνική οικονομία και κυβέρνηση

Σε ερώτημα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι, δυστυχώς, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται, κάτι που σημαίνει ότι παρόλα τα μνημόνια, την αυστηρότητα και την πειθαρχία που επιβλήθηκε από το εξωτερικό και παρόλες τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, «δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική».
Επισήμανε ωστόσο ότι η βιομηχανία «είναι εδώ και το παλεύει», «θέλω να πιστεύω με επιτυχία».
Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη (…)
Η δεύτερη τετραετία όπως όλες οι δεύτερες, φαίνεται λίγο πιο δύσκολη. Είναι και το εξωτερικό περιβάλλον που έχει χειροτερέψει πάρα πολύ.
Μπορεί να μην ακούμε κανονιές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αν προσέξουμε λίγο θα καταλάβουμε ότι μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζουμε, με πρώτο και κύριο το ενεργειακό κόστος και διαμέσου αυτού σε όλη την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
Το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο, τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας» υπογράμμισε, ενώ διευκρίνισε ότι ενώ η ενεργειακή κρίση συνδέεται ευρέως με τον πόλεμο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι από εκεί έχει αρχίσει.
«Απλώς ο πόλεμος έκανε την κατάσταση να φτάσει στο “ως εκεί και μη παρέκει”.
Αν συνέβη ένα γεγονός που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στο να φτάσει η Ευρώπη εκεί που έφτασε από πλευράς ενεργειακής κρίσης ήταν η ανατίναξη των αγωγών του North Stream» τόνισε.

Για τις αμερικανικές εκλογές

Ο κ.Μυτιληναίος εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς θα πορευτεί η ΕΕ από εδώ και στο εξής, συμπληρώνοντας πως «για μια ήπειρο 500 εκατ. κατοίκων, ανάμεσα στους οποίους κάποιοι από τους πλουσιότερους του κόσμου, το σημαντικότερο γεγονός είναι οι εκλογές μιας άλλης χώρας».
Σε ερώτημα αν η επικράτηση Trump ή Harris αντίστοιχα, θα φέρει κάποια αλλαγή για την ΕΕ, ο επιχειρηματίας επισήμανε ότι ο μεν πρώτος έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το τι επιθυμεί να κάνει με την Ευρώπη και σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η δε υποψήφια των Δημοκρατικών είναι πάρα πολύ προσεκτική σε αυτά που λέει και δεν ανοίγεται πολύ ούτε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Αλλά έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα ακολουθήσει τη σχολή των Δημοκρατικών, που έχει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια και τάση ανάμειξης στις παγκόσμιες υποθέσεις από ό,τι οι Ρεπουπλικάνοι που τους νοιάζει περισσότερο η ενδοχώρα τους» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που βάζουν το άλογο μπροστά από το κάρο στις πολιτικές τους για την οικονομία, η ΕΕ κάνει το αντίθετο: χαρακτηριστικό είναι πως ενώ βγήκε στον αέρα ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, «η σεμνή τελετή έληξε εκεί», αφού «δεν είπε κανείς ότι όποια επιχείρηση ασχοληθεί με την εξόρυξη αυτών των υλών θα επιδοτηθεί ή θα υποστηριχθεί.
Απλά ξέρουμε ποιος πρώτες ύλες θεωρούνται κρίσιμες».

Για την έκθεση Draghi, τις κοινοτικές ηγεσίες και την Κομισιόν

Τον φόβο ότι η έκθεση Draghi δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει εξέφρασε ο κ.Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι ή θα πεταχτεί στον κάλαθο τον αχρήστων ή θα καταλήξει σε «αρχείο του κτηρίου Μπερλεμόν στις Βρυξέλλες». Κι αυτό διότι όσα λέει ο Draghi «είναι απολύτως υπερβατικά και η Ευρώπη είναι πάρα πολύ μακριά από το να κάνει υπέρβαση».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, όταν ο Draghi μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης 800 δισ. ευρώ ετησίως, την απάντηση την έλαβε από τον Γερμανό αντικαγκελάριο την ίδια ημέρα, ότι αυτό μπορεί να το ξεχάσει.
Οπως είπε, οι πιθανότητες να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες ως μηδενικές, διότι δεν έχει προηγηθεί πολιτική ένωση της Ευρώπης και για κάθε ζήτημα σχεδόν πρέπει να υπάρχει ομοφωνία των 27 κρατών-μελών, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα και είναι σχεδόν αδύνατο να συμφωνήσουν.
Επιπλέον, πρόσθεσε, η ΕΕ δεν έχει πια ηγέτες διαμετρήματος ενός Μιτεράν ή ενός Κολ, και όσοι έχει σήμερα, δεν μπορούν να την πάνε μπροστά, καθώς ούτε το σθένος έχουν ούτε την εσωτερική υποστήριξη στη χώρα τους και σπαράσσονται πολιτικά από ακραίες πολιτικές δυνάμεις που σιγά-σιγά καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο πολιτικό χώρο.
Όσον αφορά την Κομισιόν, επισήμανε ακόμα ότι η γραφειοκρατία δημιουργήθηκε μέσα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμέσου αυτής αύξησε από χρόνο σε χρόνο τη δύναμή της, ώστε να είναι κράτος εν κράτει.
Η Κομισιόν, πρόσθεσε, έχει περισσότερη δύναμη από το συμβούλιο των υπουργών, από το οποίο παίρνει εντολές.
Ανέφερε δε, ως προς τη γραφειοκρατία, το παράδειγμα μιας εκ των μεγαλύτερων χημικών εταιρειών στον κόσμο, η οποία λαμβάνει -όπως είπε- κάθε χρόνο 44.000 κοινοτικές οδηγίες μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα χρειάζονταν άλλη μία διοίκηση, για να είναι σύννομες με όσα λέει η Κομισιόν.
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε ακόμα την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου από τον πρωθυπουργό ως την ιδανικότερη, ενώ πρόσθεσε ότι αντίθετα, οι επιλογές εκπροσώπων άλλων χωρών, όπως της Λιθουανίας ή της Δανίας, για την Κομισιόν ήταν καθαρά πολιτικές επιλογές και όχι στηριγμένες στην αξία ή την εμπειρία.
«Δεν ξέρω κατά πόσον ένα τέτοιο Κολέγιο Επιτρόπων θα μπορέσει να πάει ΕΕ παραπέρα προς συμφέρον της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών, όχι του G7, έχω κάποιες αμφιβολίες» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης