Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ντόμινο εξελίξεων στην αγορά ενέργειας με την εξαγορά του 50% της Elpedison από την Helleniq Energy

Το ντόμινο εξελίξεων στην αγορά ενέργειας με την εξαγορά του 50% της Elpedison από την Helleniq Energy
Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Helleniq Energy τηρεί σιγή ιχθύος
Σχετικά Άρθρα
Nτόμινο εξελίξεων στην αγορά παρόχων ενέργειας αναμένεται να προκαλέσει η επικείμενη ηλεκτρονική δημοπρασία του 50% των μετοχών της Elpedison μεταξύ της εισηγμένης Helleniq Energy και της Iταλικής Edison, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της Helleniq Energy τηρεί σιγή “ιχθύος” αν και οι προθέσεις της διοίκησης της Helleniq Energy, είναι σαφώς να εξαγοράσει το 50% των μετοχών από την Ιταλική εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση προς τους πελάτες της.
Διαθέτει από το καλοκαίρι μια ξεχωριστή αποτίμηση όπως και η Ιταλική πλευρά, ενώ αμφότεροι οι μέτοχοι διαθέτουν το δικαίωμα αγοράς και πώλησης.
Σύμφωνα με πηγές από ξένο σύμβουλο, η πλευρά της εισηγμένης αποτιμά την κατά 50% θυγατρική της περί τα 200-250 εκατ. ευρώ ενώ η Edison περί τα 300-350 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, συνεχίζει να κρατά “κλειστά” τα χαρτιά της προ της δημοπρασίας ενώ ταυτόχρονα υφίσταται και το θέμα της απεμπλοκής από την Ηelleniq Energy με πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς το Δημόσιο, υπόθεση από την οποία ξεκίνησε και το θέμα της εξαγοράς της θυγατρικής προμήθειας και παραγωγής ενέργειας καθώς η Δεπα Εμπορίας λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την Elpedison.
Για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, πηγές της Helleniq παραπέμπουν προς το Ταιπεδ καθώς το Δημόσιο πρέπει να δώσει την δυνατότητα συναλλαγής στο Ταιπεδ για την εξαγορά του ποσοστού. Εφόσον οριστικοποιηθεί η συναλλαγή τότε η Helleniq θα έχει την δυνατότητα να προχωρήσει πιθανότατα και σ μια έκτακτη χρηματική διανομή καθώς το τίμημα μπορεί να υπερβεί και τα 200 εκατ. ευρώ.
Εφόσον τελικώς προχωρήσει στην εξαγορά του 50% της Elpedison τότε η εισηγμένη θα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει την θυγατρική προμήθειας ενέργειας (μερίδιο αγοράς 6,14% με 300 χιλ. πελάτες) αλλά και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Τι σχεδιάζουν Metlen και Ήρων

Η μετοχική παρουσία της Metlen στην Helleniq (1%) ενέπλεξε και την πρώτη στην υπόθεση της Elpedison καθώς η πρόθεση της διοίκησης της είναι να αυξήσει το μερίδιο αγοράς στην προμήθεια από 17% σε 30% τα επόμενα χρόνια, ύστερα και από τις εξαγορές της Watt, Volterra.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του κ. Ε. Μυτιληναίου δεν βιάζεται και αναμένει πως θα καταλήξει το μετοχικό ξεκαθάρισμα μεταξύ της Helleniq και της Εdison που θα οριοθετήσει και το νέο τοπίο στην συγκεκριμένη αγορά. Και σ ότι αφορά την Protergia, η θυγατρική εταιρεία συνεχίζει το “πάγωμα” τιμών επιδιώκοντας να διατηρήσει το μερίδιο της.
Περαιτέρω, οι σχέσεις του κ. Μυτιληναίου με την διοίκηση της Helleniq (κ. Α. Σιάμισιης) είναι άριστες όπως και μ ένα έτερο ανταγωνιστή (ΓΕΚ Τέρνα – Ήρων) τον κ. Γ. Περιστέρη.
Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ Τέρνα μετά την απόκτηση ρευστότητας με την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής πιθανότατα να ενισχύσει την Ηρων η οποία αύξησε το μερίδιο της σε 12,8% σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα, αλλά δεν αποκλείεται και μια πώληση εφόσον λάβει το κατάλληλο τίμημα. Η δε θερμική παραγωγή της εταιρείας Ηρων Ενεργειακή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 827 GWh αντιπροσωπεύοντας το 9,2% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σε επίπεδο καθαρών κερδών η Ηρων ενεργειακή εμφάνισε 14 εκατ. ευρώ έναντι 41 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης