Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tι οδηγεί τον Σωκράτη Κόκκαλη σε αγορές της Intralot - Οι προβλέψεις για την αμερικανική αγορά και τι περιμένει από την εταιρεία

Tι οδηγεί τον Σωκράτη Κόκκαλη σε αγορές της Intralot - Οι προβλέψεις για την αμερικανική αγορά και τι περιμένει από την εταιρεία
Είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας - ο οποίος σε αντίθεση μ' άλλους της τρέχουσας περιόδου - δεν προχωρεί σε μελλοντικές προβλέψεις για την αποτίμηση
Σχετικά Άρθρα
Κόντρα στην γεωπολιτική αβεβαιότητα δυο πολέμων (Ουκρανία, Ισραήλ), και προ των αμερικανικών εκλογών, ο επιχειρηματίας κ. Σωκράτης Κόκκαλης συνεχίζει καθημερινά τις αγορές μετοχών Intralot.
Σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, από τις 13 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, έχει αποκτήσει 800 χιλ. μετοχές της Intralot ή 0,132% ενισχύοντας το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο και απορροφώντας την προσφορά μετοχών από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας - ο οποίος σε αντίθεση μ' άλλους της τρέχουσας περιόδου - δεν προχωρεί σε μελλοντικές προβλέψεις για την αποτίμηση (λ.χ διπλάσια σε 2-3 χρόνια), αλλά στηρίζει την τωρινή κεφαλαιοποίηση, ένα στοιχείο το οποίο αναζητούν οι ξένοι επενδυτές.
Εκτός από τις προσωπικές αγορές, στις 23 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία συμμετοχών, η Intracom Ηoldings αύξησε την συμμετοχή της σε 9,63% αποκτώντας το 2,34% των μετοχών αξίας 17 εκατ. ευρω έχοντας και φορολογικό κίνητρο καθώς για συμμετοχή άνω του 10% δεν θα καταβληθεί φόρος υπεραξίας όταν αυτή ρευστοποιηθεί. Για ποιους λόγους, όμως, ο κ. Σ. Κόκκαλης απορροφά την προσφορά όταν η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Intralot κινείται στα 670 εκατ. και η επιχειρησιακή αξία περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ;

Οι προβλέψεις για την αμερικανική αγορά και τι περιμένει από την Intralot

Προ της αποτίμησης της Intralοt, προηγείται το διεθνές περιβάλλον. Σε ανύποπτο χρόνο, όταν ο ίδιος επιχειρηματίας ξεκινούσε την εταιρεία συμμετοχών της Intracom είχε διαγνώσει νωρίς ότι οι διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και η οικονομία θα συνεχίσει την θετική της πορεία. Η ίδια διαπίστωση συνοδεύθηκε και με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, από την οποία ήδη επωφελείται η Intralot σε Ελλάδα και HΠΑ.
Τη θετική δε εκτίμηση για τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε δημόσια και σε Γενική συνέλευση των μετόχων της Intralot. Στο εξεταζόμενο διάστημα, παρά τις οποίες υποχωρήσεις σε διεθνές επίπεδο (λ.χ Aύγουστος) στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλα ρεκόρ του Δείκτη S&P 500 τα οποία ταπείνωσαν γνωστούς αναλυτές στις ΗΠΑ οι οποίοι προέβλεπαν μονίμως μια διόρθωση εξαιτίας των δυσθεώρητων αποτιμήσεων των τεχνολογικών εταιρειών. Πρoτού λοιπόν ακόμα ασχοληθεί κανείς με μια επικείμενη αλλαγή οικονομικού επιπέδου της Intralot (ανάληψη συμβολαίων λοταρίας) το γενικότερο πλαίσιο έθεσε τις βάσεις για την απόκτηση συμμετοχών από την Intracom στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το τελευταίο παραμένει “ρηχό” και υπόκειται σε υψηλότερη μεταβλητότητα, ωστόσο όπως δείχνουν τα πρόσφατα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Intracom υπάρχουν περιθώρια για την ανάδειξη υπεραξιών.
Η αναβάθμιση στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Intralot του κ. Ν. Νικολακόπουλου – μέχρι πρότινος ceo στην αμερικανική θυγατρική – οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος στις ΗΠΑ. Τους επόμενους μήνες η εισηγμένη καλείται να μην χάσει έσοδα σε υφιστάμενες κρίσιμες πολιτείες (λ.χ Οχαϊο), αλλά και να διεκδικήσει συμβόλαια τα οποία θα ενισχύσουν την σημερινή κεφαλαιοποίηση. Μετά την εξασφάλιση του συμβολαίου της Δυτικής Αυστραλίας, στην ίδια αχανή χώρα η Ιntralot διεκδικεί συμβόλαιο από την κρατική TLC. Μια σημαντική σύμβαση καθώς η συγκεκριμένη αγορά κατέχει μερίδιο 90% προσφέροντας υψηλά λειτουργικά κέρδη στην Intralot.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Intralot βρίσκεται κατά 70-80% κοντά στην εξασφάλιση αυτου του συμβολαίου. Περαιτέρω τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου η Intralot, αναμένει αποτελέσματα για έργο ελέγχου VLT’S στο Ιλινοϊς καθώς και δυο έργα στον Καναδά και στην Ευρώπη (Βέλγιο). Εφόσον η Intralot τους επόμενους μήνες αυξήσει το μερίδιο της σε βασικές αγορές, όπως η ΗΠΑ και η Αυστραλία, η κεφαλαιοποίηση θα αποτυπώσει τα νέα δεδομένα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εαν ο επιχειρηματίας έχει θέσει ένα όριο (κεφαλαιοποίηση) το οποίο εφόσον ξεπεραστεί θα σημάνει και επιπρόσθετη συμμετοχή από επενδυτές για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης